16/12/09

Stop στην εξάπλωση του Internet βάζει η Κίνα

Το μεγαλύτερο κύμα λογοκρισίας υφίστανται οι κινέζοι χρήστες του διαδικτύου, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας απαγόρευσε σε ιδιώτες να δημιουργούν δικές τους ιστοσελίδες, ενώ ξεκίνησε και έλεγχο σε εκατομμύρια προσωπικά websites από την Δευτέρα (14/12).

Από τη Δευτέρα λοιπόν όσοι κινέζοι αιτούνται ενός domain name για το site τους θα πρέπει να παρουσιάσουν στο Κέντρο Διαδικτυακών Πληροφοριών της Κίνας επιχειρηματικές άδειες και εταιρικές ταυτότητες.


Οι διαδικτυακές αρχές σε ανακοίνωσης τους γνωστοποίησαν παράλληλα πως έχουν αρχίσει μια «επανεξέταση» ιδιωτικών διαδικτυακών τόπων για πιθανές απάτες και «βλαπτικό» περιεχόμενο. Ο όρος «βλαπτικό» χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για sites που έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο αλλά κυρίως αντικυβερνητικές δηλώσεις.

Οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για έλεγχο του internet είχαν αρχίσει πριν από δέκα χρόνια, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κίνα έχει 16,3 εκατομμύρια domain names, το 80% των οποίων προέρχεται από ιδιώτες.

Η πρωτοβουλία αυτή εξηγείται από τους αναλυτές ως την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει ένα ισχυρό διαδικτυακό αντικυβερνητικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα, ενώ «πονοκέφαλο» αποτελούν και τα social media, όπως το twitter και το Facebook που έχουν εξαπλωθεί στην Κίνα με φρενήρης ρυθμούς, όπου οι πολίτες βρίσκουν καταφύγιο στην ελευθερία του λόγου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου