16/12/09

Απλές συμβουλές για ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου

Το 57% των καταναλωτών στην Ελλάδα αυτές τις γιορτές θα πραγματοποιήσει τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσω διαδικτύου. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Microsoft σε 11 χώρες της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας τι σκέφτονται 4.000 περίπου άνθρωποι για τις αγορές μέσω διαδικτύου. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιες αγοραστικές συνήθειες είναι η Μ. Βρετανία με 83%, η Ιρλανδία με 74%, η Σουηδία με 62% και η Πορτογαλία με 51%.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι υψηλό ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχεί για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών. Συγκεκριμένα το 78% διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο, ενώ το 84% των καταναλωτών προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο .



Αν και οι Έλληνες καταναλωτές ξεπερνούν τις ανησυχίες τους και εξακολουθούν να κάνουν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς ο κυβερνοχώρος μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για όσους δεν γνωρίζουν πώς να προφυλαχτούν. Παρά το ότι οι web browsers αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, μόλις το 55% των καταναλωτών στην Ελλάδα φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει αναβάθμιση του browser που χρησιμοποιεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση τους σε διαδικτυακές απειλές κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους και τα χαμηλά επίπεδα προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό, όπως το ClickJacking, ή το Cross-Site scripting.

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς στη Microsoft Ελλάς να βλέπουμε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση στις online αγορές. Εξάλλου, οι διαδικτυακές αγορές εξασφαλίζουν σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά οικονομικά οφέλη και σε κάθε περίπτωση μας προσφέρουν και την πολυτέλεια του να «χαζεύεις βιτρίνες» από την άνεση του σπιτιού σου», δήλωσε η κα Κική Καρακατσάνη, Windows Client Manager, Microsoft Ελλάς.

«Αυτό αποτελεί και έναν λόγο παραπάνω ώστε οι καταναλωτές να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα λόγω των απειλών στο διαδίκτυο – ακριβώς όπως θα έκαναν και με το πορτοφόλι τους σε μία ενδεχόμενη βόλτα στα μαγαζιά. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση του web browser που χρησιμοποιούμε στον Internet Explorer 8, παρέχει στους καταναλωτές σιγουριά, καθώς αυτός διαθέτει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά που τους προστατεύουν από πιθανές απειλές στο διαδίκτυο».

Ακολουθούν οκτώ σημαντικές συμβουλές της Microsoft για πιο ασφαλείς διαδικτυακές αγορές φέτος τα Χριστούγεννα με τον Internet Explorer 8:

1.Να ενημερώνετε συνέχεια το λογισμικό του υπολογιστή σας. Να ενημερώνετε όλα τα προγράμματα λογισμικού (συμπεριλαμβανομένου του web browser που χρησιμοποιείτε) χρησιμοποιώντας τις αυτόματες ενημερώσεις. Αν δεν χρησιμοποιείτε ήδη τον Internet Explorer 8, την τελευταία έκδοση του web browser της Microsoft, μπορείτε να την κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.microsoft.com/hellas/windows/internet-explorer

2.Προστατέψτε τον υπολογιστή σας. Να χρησιμοποιείτε firewall, λογισμικά antivirus, antispam και antispyware. Για επιπλέον προστασία στον υπολογιστή σας, μπορείτε να κατεβάσετε το Microsoft Security Essentials δωρεάν ή να βρείτε άλλες λύσεις antivirus.

3.Να αποφεύγετε τις απόπειρες υποκλοπής στοιχείων (phishing) και τo κακόβουλo λογισμικό. Εξ ορισμού, ο Internet Explorer 8 χρησιμοποιεί το Φίλτρο SmartScreen για να μπλοκάρει και να σας προειδοποιήσει για κακόβουλο λογισμικό ή απειλές phishing. Το φίλτρο SmartScreen σας ενημερώνει όταν μία ιστοσελίδα που προσπαθείτε να ανοίξετε δεν θεωρείται ασφαλής και σας επιτρέπει να υποβάλετε αναφορά για οποιαδήποτε τυχόν μη ασφαλή ιστοσελίδα που μπορεί να εντοπίσετε.

4.Προστατευτείτε από νεοεμφανιζόμενες απειλές. Οι επιθέσεις Cross-site Scripting συνιστούν μία από τις ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται παράνομα στο διαδίκτυο για την απόκτηση πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα. Εξ’ ορισμού, ο Internet Explorer 8 σας βοηθά να προστατευτείτε από αυτές τις απειλές με ένα ενσωματωμένο Φίλτρο Cross-Site Scripting (XSS) που είναι πάντα ενεργοποιημένο.

5. Εντοπίστε παραπλανητικές διευθύνσεις στον Ιστό. Ο Internet Explorer 8 σας βοηθά να αποφεύγετε επικίνδυνες τοποθεσίες στο διαδίκτυο που μπορούν να σας εξαπατήσουν με παραπλανητικές διευθύνσεις. Το όνομα τομέα (domain name) στη γραμμή διεύθυνσης επισημαίνεται με μαύρο χρώμα, ώστε να είναι ευκολότερο να εντοπίσει κανείς την πραγματική ταυτότητα μίας τοποθεσίας.

6.Φροντίστε ώστε η περιήγησή σας στο διαδίκτυο να είναι ιδιωτική σας υπόθεση. Όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο υπολογιστή για να ελέγξετε τα e-mail σας ή όταν πραγματοποιείτε μια αγορά μέσω ενός υπολογιστή που χρησιμοποιείται και από τρίτους, είναι ίσως καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το InPrivate Browsing – μια εφαρμογή που δεν επιτρέπει την καταγραφή του ιστορικού πλοήγησης (browsing history), των cookies και άλλων πληροφοριών που σας αφορούν σε αυτό τον υπολογιστή.

7.Βεβαιωθείτε ότι οι ιστοσελίδες πληρωμών (payment web sites) χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης. Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι μία ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης κατά την επεξεργασία στοιχείων πιστωτικών καρτών, αναζητήστε τα ακόλουθα στοιχεία: -Ένα “s” μετά το http στη διεύθυνση ιστού – θα πρέπει να εμφανίζεται ως εξής: https: -Ένα μικροσκοπικό κλειστό λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου. -Μία πράσινη γραμμή διεύθυνσης – εξ ορισμού, ο Internet Explorer 8 χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να υποδηλώσει μία αξιόπιστη ιστοσελίδα.

8.Μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα αιτήματα ενημέρωσης των στοιχείων του λογαριασμού σας. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι παραπλανητικά και με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων. Οι περισσότερες νομοταγείς εταιρείες δεν αποστέλλουν ποτέ ανεπιθύμητα αιτήματα με e-mail ή άμεσα μηνύματα ζητώντας τους κωδικούς πρόσβασης σας ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, θυμηθείτε: αν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι.




ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου