3/12/09

Grand Theft Auto IV


Episodes from Liberty City

Το Grand Theft Auto IV είναι κατά πολλούς το καλύτερο παιχνίδι της Rockstar Games. Η περυσινή κυκλοφορία του κατάφερε να εντυπωσιάσει όλους τους οπαδούς της σειράς, αλλά και όσους δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με ανάλογο τίτλο. Μετά από την συγκεκριμένη επιτυχία, η Rockstar αποφάσισε να συνάψει συμφωνία με την…συμπατριώτισσά της Microsoft, ώστε να διαθέσει δύο updates του GTA IV αποκλειστικά για το Xbox 360, μέσω του Xbox Live. Τα δύο αυτά updates είναι πλέον διαθέσιμα και στα καταστήματα σε μια retail έκδοση με τίτλο Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City.

Το πρώτο expansion ονομάζεται The Lost and Damned και κυκλοφόρησε στις 17/2/2009. Το δεύτερο είναι το The Ballad of Gay Tony, το οποίο κυκλοφόρησε στις 29/10/2009, ταυτόχρονα με την διάθεση της retail έκδοσης.


Πρακτικά, είτε αγοράσετε τα δύο επεισόδια ξεχωριστά μέσω του Xbox Live, είτε μέσω καταστημάτων, τα χρήματα που θα ξοδέψετε θα είναι περίπου τα ίδια. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε αγοράσει το Grand Theft Auto IV για να μπορέσετε να τα τρέξετε.


Σενάριο
Σε αντίθεση με το πρωτότυπο Grand Theft Auto 4, στα δύο αυτά νέα επεισόδια δεν αναλαμβάνετε τον Niko Bellic, αλλά διαφορετικούς κάθε φορά πρωταγωνιστές. Ωστόσο, οι ιστορίες και των τριών παιχνιδιών συνδέονται κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους σε ορισμένα σημεία, άρα αν τα παίξετε με τη σειρά θα δείτε μία λογική συνέχεια στην πλοκή.

Στο The Lost and Damned αναλαμβάνετε τον Johnny Klebitz, υπαρχηγό μιας συμμορίας μοτοσικλετιστών που ονομάζεται The Lost. Ο αρχηγός της συμμορίας Billy Grey, απουσίαζε για ένα διάστημα σε κέντρο αποκατάστασης λόγω του ότι ήταν χρήστης ηρωίνης, αλλά και για να αποφύγει την φυλάκιση για κάποιες αποτρόπαιες ενέργειές του. Το σενάριο ξεκινάει την χρονική στιγμή του εξιτηρίου, όταν και περισυλλέγετε τον Billy για να τον εντάξετε πίσω στην παρέα σας. Στην πορεία όμως, ο κακός χαρακτήρας του φέρνει μπελάδες, καθώς υπό την πίεσή του θα αναγκαστείτε να εμπλακείτε σε πολλές εγκληματικές ενέργειες και μάχες με άλλες συμμορίες.




Στο The Ballad of Gay Tony έχετε τον έλεγχο του Luis Fernando Lopez, ο οποίος είναι μέλος ομάδας εμπόρων ναρκωτικών και προσωπικός σωματοφύλακας του Anthony Prince, αλλιώς γνωστού και ως “Gay Tony”. Ο Gay Tony είναι όντως gay (τουλάχιστον από τους διακριτικούς και όχι κραγμένος!) που συνεργάζεται με διάφορα κυκλώματα της νύχτας. Το θέμα όμως είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν φιλίες, συμφέροντα και έχθρες, άρα θα βρεθείτε μπλεγμένοι σε δύσκολες καταστάσεις. Στόχος σας θα είναι όχι μόνο να είστε οδηγός του Gay Tony αλλά και να καθαρίσετε μεγάλες ομάδες κακοποιών που θα σας κυνηγήσουν. Θα κληθείτε μάλιστα να βοηθήσετε κι άλλους κακοποιούς, αλλά και να θέσετε σε κίνδυνο ακόμα και άτομα του στενού σας κύκλου.

Τα χαρακτηριστικά των νέων επεισοδίων
Το στυλ παιχνιδιού των δύο νέων επεισοδίων, καθώς και η game engine τους δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από το παλιό Grand Theft Auto IV. Στην ουσία, αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το σενάριο και οι αποστολές, αν και κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν πράγματα που έχετε ήδη κάνει στο παρελθόν.

Οι αποστολές στο The Lost and Damned αφορούν επιθέσεις σε άλλες συμμορίες στην περιοχή τους, κυνηγητό με μηχανές, κλοπές και γενικά διάφορες εγκληματικές πράξεις που περιλαμβάνουν κατά βάση εν ψυχρώ δολοφονίες. Το καλό είναι ότι υπάρχουν και ενδιάμεσα checkpoints, ώστε αν χάσετε σε κάποιο προχωρημένο σημείο μιας αποστολής να μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί και όχι να την επαναλάβετε από την αρχή. Σε κάθε αποστολή θα έχετε συνήθως βοήθεια από την υπόλοιπη συμμορία σας. Κάθε μέλος έχει και μία μπάρα ενέργειας που προσδιορίζει την ικανότητά του στη μάχη. Η ικανότητα αυτή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ αν κάποιο μέλος πεθάνει τότε αντικαθίσταται από κάποιο άλλο.

Στο The Ballad of Gay Tony, το οποίο έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα βρεθείτε περισσότερο σε μέρη όπου συχνάζουν κυκλώματα της νύχτας. Απ’ τη μία υπάρχουν κλειστές αποστολές μέσα σε clubs, όπου θα μπορέσετε παράλληλα να χορέψετε, να φλερτάρετε ή ακόμα και να συμμετάσχετε σε διαγωνισμούς ποτού. Απ’ την άλλη, υπάρχουν ανοιχτές αποστολές στις οποίες θα πρέπει να σκοτώσετε κακοποιούς ή να κλέψετε οχήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ακόμα και σκάφη ή ελικόπτερα! Το καλό είναι ότι όλα αυτά θα τα οδηγήσετε από την αρχή του παιχνιδιού, σε μια προσπάθεια των προγραμματιστών να σας κρατήσουν σε εγρήγορση. Γενικά όμως θα δυσκολευτείτε να πετύχετε ένα καλό ποσοστό στις δύσκολες αποστολές, καθώς οι εχθροί θα είναι πολλές φορές περισσότεροι, ενώ οι αστυνομικοί έχουν ανεπτυγμένη αντίληψη, σε σημείο που να σας εντοπίζουν αμέσως μόλις κλέψετε ένα αυτοκίνητο. Επιπλέον, αυτή τη φορά θα συναντήσετε αρκετές αποστολές από αέρος, οι οποίες περιλαμβάνουν μάχες με ελικόπτερα ή πτώσεις με αλεξίπτωτο.

Μία σημαντική διαφορά των δύο expansions είναι ότι πλέον έχετε μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής αποστολών. Υπάρχουν πολλές αποστολές τις οποίες είτε αποδέχεστε, είτε απορρίπτετε, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές το κινητό σας τηλέφωνο για να μιλήσετε με τους εκάστοτε ενδιαφερόμενους. Ακόμη, σε περίπτωση αποτυχίας δεν έχετε την τόσο συχνή ανάγκη επανάληψης της αποστολής που υπήρχε στο πρώτο GTA IV. Μπορείτε δηλαδή να συνεχίσετε κανονικά με τις επόμενες υποχρεώσεις σας.

Ένα νέο χαρακτηριστικό που βλέπουμε για πρώτη φορά στη σειρά Grand Theft Auto (και υπάρχει μόνο στο The Ballad of Gay Tony) είναι τα στατιστικά αποστολής. Αφού ολοκληρώσετε μια αποστολή που σας ανατέθηκε, στο τέλος της αναγράφεται ο χρόνος που χρειαστήκατε, η ζημιά που δεχτήκατε αλλά και η ζημιά που δέχτηκε το όχημά σας. Από όλα αυτά προκύπτει ένα ποσοστό %. Αν επαναλάβετε την αποστολή τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να επιτύχετε έναν καλύτερο βαθμό, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100%. Αυτή είναι μια διαφοροποίηση που έχει σαφές στόχο να επεκτείνει το replayability του παιχνιδιού.

Δύο expansions ενώνονται σε ένα πακέτο, το οποίο με πάνω από 20 ώρες διάρκειας ζωής θα ενθουσιάσει τους fans του είδους.



Τα αρνητικά σημεία των δύο επεισοδίων, είναι ορισμένες ασαφείς επεξηγήσεις αποστολών, αλλά κυρίως σημεία όπου έχετε τελειώσει μια αποστολή και δεν υπάρχει κάποιο νέο briefing για το που θα πάτε και τι θα κάνετε. Σε αντίθεση με το πρώτο GTA IV όπου ο Niko Bellic ακολουθούσε περισσότερο ένα storyline, εδώ το gameplay είναι πιο ελεύθερο και μοιραία θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα πρέπει να ακολουθήσετε τον χάρτη ή να περιμένετε ένα τηλεφώνημα για να δείτε ποιο θα είναι το επόμενό σας βήμα. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν και bugs. Για παράδειγμα, στο The Ballad of Gay Tony, αν θα πρέπει να οδηγήσετε ένα συγκεκριμένο όχημα και αυτό γυρίσει ανάποδα, τότε τα πάντα θα σταματήσουν εκεί κι αν βγείτε από το όχημα η αποστολή θα πρέπει να επαναληφθεί. Εκτός κι αν προλάβετε να…ξεγελάσετε την engine και να το τρακάρετε στα γρήγορα με άλλο όχημα, επαναφέροντάς το στην κανονική του θέση! Τέτοιες ατέλειες θα έπρεπε να είχανε προβλεφθεί από την Rockstar, μιας και δεν πρόκειται ουσιαστικά για νέο τίτλο αλλά για update αυτού.

Μάχες, όπλα και οχήματα
Ο χειρισμός και η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών σας στα δύο αυτά επεισόδια έχουν μείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, σε σημείο που να μπορείτε να σταθείτε μπροστά από περιπολικό για όση ώρα θέλετε και ο οδηγός του απλά να σας λέει διαρκώς να φύγετε από την μέση (όπως θα έκανε κι ένας συνηθισμένος οδηγός). Η αίσθηση χειρισμού των οχημάτων έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στις στροφές όπου υπήρχε πρόβλημα, ενώ οι μηχανές έχουν πιο ρεαλιστική και διαφοροποιημένη συμπεριφορά απ’ ότι τα οχήματα.

Αυτό που κάνει τα πράγματα εύκολα είναι η αυτόματη στόχευση, εκτός απ’ τις περιπτώσεις όπου θα πρέπει να πυροβολήσετε την ώρα που οδηγάτε. Σε αρκετές από τις αποστολές σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σύστημα κάλυψης για να μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα στις ανταλλαγές πυροβολισμών. Οι κακοποιοί είναι αυτή τη φορά περισσότεροι, αλλά η τεχνητή τους νοημοσύνη θα μπορούσε να είχε δουλευτεί καλύτερα. Ανάλογα με την περίσταση, κάποιοι από αυτούς καλύπτονται σωστά και κάποιοι άλλοι σας πυροβολούν τελείως ακάλυπτοι. Επιπλέον, ποτέ δεν κάνουν κάποια κίνηση για να σας αιφνιδιάσουν ή να σας πλαγιοκοπήσουν, αλλά προτιμούν να παραμείνουν κοντά στην αρχική τους θέση, κάτι που σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό.

Στο ρεπερτόριο όπλων και οχημάτων συναντάμε και στα δύο επεισόδια πολλές νέες προσθήκες. Από τα νέα οχήματα, στο The Lost and Damned συναντάμε κυρίως νέες μηχανές, ενώ στα όπλα ξεχωρίσαμε νέου τύπου shotguns, pipe bombs, μέχρι και grenade launchers! Στο The Ballad of Gay Tony έχουμε οχήματα κάθε είδους (όχι μόνο ξηράς αλλά και αέρος) και αρκετές ενδιαφέρουσες προσθήκες στα όπλα όπως νέα snipers, αυτόματα shotguns κτλ.




Multiplayer
Τα δύο expansions του GTA IV συνεχίζουν την παράδοση του online παιχνιδιού, όπου μαζί με άλλους παίκτες μπορείτε να παίξετε πολλά και διάφορα modes. Από το The Lost and Damned έχουν αφαιρεθεί οκτώ ήδη γνωστά modes, αλλά έχουν προστεθεί έξι νέα, στα οποία θα κληθείτε να ηγηθείτε της συμμορίας σας και αν πολεμήσετε με συμμορίες άλλων χρηστών, να συμμετάσχετε σε αγώνες ταχύτητες με δυνατότητα εξόντωσης του αντιπάλου ή να αναλάβετε ελικόπτερο προσπαθώντας να εξοντώσετε έναν άλλο χρήστη ο οποίος οδηγάει μηχανή. Υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν για αρκετές επιπλέον ώρες, αν και οι μάχες σώμα με σώμα στο Deathmatch είναι αυτές που ουσιαστικά αξίζουν.

Το The Ballad of Gay Tony δεν έχει το παραπάνω ρεπερτόριο στα modes. Εστιάζει σε τέσσερα είδη παιχνιδιού, που προέρχονται από το πρωτότυπο GTA IV και είναι τα: Deathmatch, Team Deatchmatch, Race και GTA Race.

Γραφικά
Η μηχανή γραφικών του Grand Theft Auto IV έχει παραμείνει αυτούσια. Ακριβώς επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, αυτό που πέρυσι άγγιζε το τέλειο φέτος είναι ένα κλικ πιο κάτω απ’ το αναμενόμενο. Τουλάχιστον, το lipsync της Rockstar είναι το καλύτερο στο είδος του και βοηθάει το σπικάζ, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν διαρκώς διάλογοι στα cutscenes. Αντίστοιχα, το μοντέλο καταστροφής των οχημάτων κάνει για άλλη μια φορά άκρως επιτυχημένη δουλειά στο να απεικονίζει τις ζημιές όπως πρέπει. Το κύριο χαρακτηριστικό των γραφικών είναι και φέτος η ωμή βία, καθώς το αίμα τρέχει ποτάμι σε πολλές σκληρές σκηνές του παιχνιδιού.

Ήχος
Το δυνατότερο κομμάτι των νέων updates της σειράς είναι οι άψογες ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίοι υποδύονται τους χαρακτήρες ακριβώς όπως θα έπρεπε. Η φωνή κάθε ηθοποιού ταιριάζει άψογα στο παρουσιαστικό του εκάστοτε χαρακτήρα, ενώ έχουν προβλεφθεί ατάκες για όλες τις περιστάσεις. Αν για παράδειγμα οδηγείτε επικίνδυνα και τρακέρνετε, τότε οι συνάδελφοί σας θα σας την λένε σε κάθε περίσταση. Αντίθετα, αν μείνετε στάσιμοι σε ένα σημείο τότε οι άλλοι θα σας φωνάζουν να συνεχίσετε να οδηγάτε. Παρατηρήσαμε ακόμη ότι στο The Lost and Damned, όταν οδηγάτε με την συμμορία σας, αν κορνάρετε απ’ την πλευρά σας τότε και οι άλλοι θα σας απαντήσουν με κόρνες!

Στο θέμα της μουσικής έχουν προστεθεί δεκάδες νέα τραγούδια, πολλά από τα οποία είναι ήδη γνωστά. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία ακουσμάτων και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και περισσότερα αστεία αποσπάσματα.



Επίλογος
Με την συνολική διάρκεια ζωής να φτάνει τις 10 ώρες για το The Lost and Damned και τις 11-12 ώρες για το The Ballad of Gay Tony, τα δύο νέα updates του Grand Theft Auto IV σας προσφέρουν πολλές επιπλέον ώρες διασκέδασης που δύσκολα συναντάμε σε αντίστοιχα πακέτα αναβάθμισης. Σημαντική είναι επίσης και η προσθήκη των νέων multiplayer modes, όπως και η πολύ προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει στον ήχο. Απ’ την άλλη, η ίδια μηχανή γραφικών αλλά κυρίως το γεγονός ότι θα κληθείτε για άλλη μια φορά να κάνετε τα ίδια πράγματα, ίσως απομακρύνει όσους από εσάς είχαν παρατήσει το GTA IV επειδή δεν βρήκαν κάτι που να τους ελκύει.

Θετικά:
- Άψογο lipsync
- Δύο expansions στην τιμή του ενός και πάνω από 20 ώρες διάρκεια ζωής αποστολών
- Άριστες ερμηνείες στα voice-overs των χαρακτήρων
- Νέα multiplayer modes

Αρνητικά:
- Στασιμότητα στα γραφικά
- Οι περισσότερες αποστολές είναι εντελώς αδιάφορες
- Πολύ εύκολο, χάρη στην αυτόματη στόχευση και το στατικό A.I.
- Μικρά bugs

Είδος: Action
Format: Xbox 360
Εκδότης: Rockstar Games
Ανάπτυξη: Rockstar Games
Διάθεση: CD-Media (210-2822580)
Παίκτες: 1 (2-16 Online)
Επίσημο Site: www.rockstargames.com/episodesfromlibertycity
Κυκλοφορία: 29/10/2009







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου