12/11/09

Δείτε τα βήματα σας σε replay


Η Google, έβγαλε ένα σημαντικό update για το free application Latitude, μία εφαρμογή εντοπισμού θέσης προσώπων για κινητά τηλέφωνα. Το συγκεκριμένο update σας επιτρέπει να δείτε σε ποια μέρη έχετε πάει και πόση ώρα κάτσατε εκεί. Επιπλέον Σε συνδυασμό με το Google Maps και το Google Earth μπορείτε να δείτε το “replay” ενός ταξιδιού σας.

Βέβαια πριν αρχίσουν τα σχόλια του τύπου “Big Brother” και παραβίαση ιδιωτικής ζωής, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μόνο στον χρήστη της εφαρμογής. Να πούμε επίσης ότι ο χρήστης επιλέγει το πότε θα είναι ενεργή η εφαρμογή στο κινητό του και πότε όχι (εκτός αν έχετε το συνήθειο να δανείζετε το smartphone σας σε φίλους και έτσι ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή κατά λάθος). Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε διαγραφή στο history σας όποια στιγμή θέλετε.



Ωστόσο αν κάποιος είχε λίγο πιο πονηρό μυαλό, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι οι εταιρείες που παρέχουν εταιρικά τηλέφωνα στους εργαζόμενους τους, θα μπορούσαν να έχουν εγκαταστήσει αυτή την εφαρμογή χωρίς να τους το πούνε για να βλέπουν που βρίσκεται ο κάθε εργαζόμενος. Η Google πάντως θέλησε να τονίσει ότι το συγκεκριμένο update έγινε μετά τα requests πολλών users, που ζητούσαν η εφαρμογή να είχε και αυτή τη δυνατότητα.

…and what the people want, the people get (according to Google)

Τέλος να αναφέρουμε ότι στο τελευταίο update περιλαμβάνεται και η beta έκδοση του “Location Alerts”, που επιτρέπει στους “Latitude Friends” να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν βρίσκεστε κοντά τους. Η ιδέα για την δημιουργία του Location Alerts είναι να αποτρέψει κάποιον από το να ελέγχει όλη την ώρα αν κάποιος φίλος του είναι κοντά. Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος πόσες αναλύσεις δεδομένων απαιτούνται για αυτή την εφαρμογή και ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι είναι δωρεάν. Φυσικά η Ελλάδα δε βρίσκεται ακόμα στις χώρες επιλογής του Latitude, αλλά φαντάζομαι ότι σύντομα θα μπει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου