26/10/09

Χαρτογραφούνται τα προβλήματα των ΤΕΙ !

Την «τακτοποίηση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας

Χαρτογράφηση των τμημάτων ΤΕΙ που δέχονται κάθε χρόνο λιγότερους από 10 σπουδαστές και «τακτοποίηση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 25 ειδικότητες των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε χθεσινή συνάντησή της με την ηγεσία της Ομοσπονδίας καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ).


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΙ, τα μισθολογικά θέματα που θέτουν οι καθηγητές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων τους που δεν έχουν οριστεί επι σειρά ετών. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ κ. Δ. Τσάκνης , η συζήτηση που έγινε με την υπουργό ήταν ουσιαστική, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα ρυθμιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα ΤΕΙ ζητούν και τον αυστηρό έλεγχο των κολεγίων, σε συνδυασμό με τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου λειτουργίας τους. Για το θέμα αυτό εξέδωσε χθες ανακοίνωση και η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, στην οποία αναφέρει «οποιεσδήποτε ενέργειες θεσμοθέτησης και λειτουργίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων,που αποσκοπούν στην εμπορική εκμετάλλευση του κοινωνικού αγαθού της μόρφωσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης της ελληνικής νεολαίας,έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πανεπιστημιακή κοινότητα για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Στην ίδια ανακοίνωση εξάλλου, η Σύγκλητος του ΕΜΠ σημειώνει: «Η ενέργεια του απελθόντα υπουργού Παιδείας να υπογράψει εν μέσω προεκλογικής περιόδου την απόφαση χορήγησης αδειών λειτουργίας 38 ιδιωτικών κολεγίων είναι καταδικαστέα και πρέπει άμεσα να ανακληθεί». Τονίζει μάλιστα ότι θα συμπαρασταθεί «με κάθε μέσο στο πλευρό της σπουδάζουσας νεολαίας και των πανεπιστημιακών καθηγητών για την οριστική κατάργηση κάθε θεσμικής ρύθμισης που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού ΑΕΙ καταστρατηγώντας στην πράξη το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος». Τέλος, ζητεί την αφαίρεση του τίτλου του ομότιμου από πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέλαβε το πρόγραμμα ιδιωτικού κολεγίου. Συγκεκριμένα αναφέρει «η Σύγκλητος του ΕΜΠ θεωρεί προσβλητικό για το ήθος και την ακεραιότητα των ακαδημαϊκών δασκάλων, να εμφανίζονται πρώην καθηγητές Δημόσιων ΑΕΙ και σημερινοί ομότιμοι να παρελαύνουν στα διαφημιστικά φυλλάδια των ιδιωτικών κολεγίων ως στελέχη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών τους επιτροπών».

πηγή:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου