1/9/09

Η EBay πουλά το 65% του Skype

Η EBay, μητρική εταιρία του προγράμματος ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων αλλά και τηλεφωνικών κλήσεων, Skype, πουλά το 65% του προγράμματος έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ιδιώτες επενδυτές. Αγοραστής είναι η εταιρία Silver Lake στην οποία περιλαμβάνεται η Andreessen Horowitz, επιχείρηση του συνιδρυτή της Netscape, Marc Andreessen με βάση το Λονδίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία θα αποφέρει στον Skype 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ θα αφήσει την eBay να εστιάσει στην υπηρεσία ηλεκτρονικής πληρωμής. Μάλιστα η τιμή πώλησης είναι κατά 350 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα σε σχέση με το ποσό που έδωσε η eBay το δημοφιλές πρόγραμμα.

Η οικονομική αναλύτρια του Susquehanna Financial Group, Marianne Wolk, δήλωσε πως τα οφέλη από την πώληση ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Το 2003 ιδρύθηκε το Skype από τους Niklas Zennstrom και Janus Friis, ένα πρόγραμμα στο οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει κλήσεις με χαμηλές χρεώσεις, καθώς και να συνομιλήσει μέσω βιντεοκάμερας με άλλους χρήστες.

Τα έσοδα της εταιρίας ήταν 551 εκατομμύρια δολάρια το 2008, 44% αύξηση σε σύγκριση με το 2007 ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες ανέρχονται στα 405 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις αυτοί που θα χρησιμοποιούν το Skype το 2011 θα ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.

Όταν η eBay αγόρασε το Skype, τα έσοδα του προγράμματος ήταν μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια ενώ πολλοί κατέκριναν το γεγονός για έλλειψη στρατηγικής της εταιρίας να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο όμιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου