1/9/09

Championship Manager 2010 preview

Μία γεύση από το demo του Championship Manager 2010.

Όπως είχαμε προαναφέρει, το demo του Championship Manager 2010 κυκλοφόρησε πρώτο απ’ όλα τη φετινή σεζόν, κάτι το οποίο ήταν απόλυτα δικαιολογημένο. Το παιχνίδι ήταν σαφώς πιο έτοιμο από τα υπόλοιπα, καθώς θυμίζουμε ότι δεν είχε κυκλοφορήσει την περυσινή σεζόν άρα οι προγραμματιστές είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να το αναπτύξουν.

Περιβάλλον
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στο Championship Manager είναι το περιβάλλον του, το οποίο είναι αισθητικά πολύ όμορφη και ταυτόχρονα εύχρηστο. Για τον σχεδιασμό του χρησιμοποιήθηκαν αποχρώσεις του μπλε χρώματος ενό το Layout θυμίζει αρκετά περιβάλλον Windows.

Τακτικές-Προπόνηση
Στις τακτικές υπάρχουν οι περισσότερες επιλογές που συναντάμε στα manager games της αγοράς. Μπορείτε να καθορίσετε οδηγίες ομάδας ή ατομικές οδηγίες παικτών. Στις ατομικές οδηγίες υπάρχει πλήρης καθορισμός ακόμα και σε μαρκαρίσματα ή τάκλιν σε συγκεκριμένους παίκτες. Μπορείτε επίσης να παροτρύνετε τους παίκτες σας να πέφτουν κάτω και να κερδίζουν φάουλ! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει το CM 2010 είναι ο σχεδιασμός κινήσεων των παικτών στις τακτικές. Εδώ συναντάμε καθορισμό τακτική σε περιπτώσεις
κόρνερ ή φάουλ. Για τα κόρνερ υπάρχουν δύο σημεία και για τα φάουλ τρία (αριστερή πλευρά, μεσαία και δεξιά). Για κάθε παίκτη σας μπορείτε να ορίσετε τα σημεία στα οποία θα κινηθεί μέσα στο γήπεδο, όπως και το πότε θα βγει σέντρα, πότε θα γίνει σουτ κ.ο.κ. Δοκιμάζοντας όμως τις οδηγίες αυτές στην πράξη, τίποτα δεν είναι σίγουρο ότι θα βγει επιτυχημένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παίκτες σας θα χάσουν την μπάλα σαν ερασιτέχνες κι αυτό κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει κατάρρευση σε ότι σχεδιάσατε.

Στην προπόνηση υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των παικτών μέσα από οργανωμένες ασκήσεις οι οποίες ακολουθούνται και στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Μπορείτε δηλαδή να βάλετε τους παίκτες σας να συμμετέχουν σε προπονητικές ασκήσεις με σέντρες, κινήσεις overlap κτλ. Μέσα από τις ασκήσεις αυτές, κάθε παίκτης βελτιώνενται αντίστοιχα σε πάσες, σέντρες, σουτ κ.ο.κ. Μπορείτε επίσης να ορίσετε και την ένταση της προπόνησης. Ανεβάζοντάς την θα ρισκάρετε κατ' επέκταση πιθανό τραυματισμό. Βέβαια, στο θέμα της συνολικής εκτίμησης μιας προπόνησης και των συγκρίσεων απόδοσης μεταξύ των παικτών, όφειλε να υπήρχε καλύτερη ενημέρωση ώστε να μπορείτε να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας και να δείτε ποιοι αθλητές πραγματικά βελτιώνονται.

Μία από τις νέες προσθήκες είναι και το σύστημα scouting το οποίο στο νέο CM έχει βελτιωθεί σημαντικά, δίνοντάς σας την δυνατότητα να επενδύσετε και να οργανώσετε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο από σκάουτερς σε όλο τον κόσμο. Αν επενδύσετε χρήματα στην παρακολούθηση παικτών σε διάφορες χώρες τότε θα έχετε κατ' επέκταση αποκαλύψει περισσότερα στατιστικά παικτών. Αυτό θα σας βοηθήσει να βγάλετε σωστά και ταχύτερα συμπεράσματα για την αξία τους, όταν θα έρθει η ώρα να τους παρακολουθήσετε για ενδεχόμενη μεταγραφή.

Απεικόνιση αγώνα
Ήρθε επιτέλους και η σειρά του Championship Manager να αποκτήσει 3D απεικόνιση αγώνα. Τα γραφικά της 3D engine του CM 2010 δεν έχουν την ποιότητα του Fifa Manager αλλά είναι ανώτερα από αυτά του Football Manager, τόσο στο σχεδιασμό του γηπέδου όσο και στα animations των παικτών τα οποία έχουν πολύ περισσότερα frames για να καταγράφουν την κίνηση. Τα προβλήματα όμως παρουσιάζονται σε άλλους τομείς. Καταρχήν το μεγάλο αρνητικό είναι το timing των κινήσεων των παικτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις κανείς τους δεν μπορεί να δώσει μια πάσα παίρνοντας την σωστή κλίση του σώματος. Μερικές φορές οι ποδοσφαιριστές μοιάζουν να πασάρουν λες και τους πιέζουν αντίπαλοι, ενώ στην ουσία παίζουν μόνοι τους. Επίσης, θα είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου οι παίκτες σας θα ξεχνούν την μπάλα ή θα χρησιμοποιούν για τις πάσες κυρίως το αδύναμό τους πόδι κάτι που σαφώς και δεν συμβαίνει στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Κατά τα άλλα, αυτό που σίγουρα θα σας αρέσει είναι οι πανηγυρισμοί των γκολ, καθώς και τα ριπλέι που δείχνουν την οπτική του γηπέδου κάθετα μας θυμίζουν θρυλικές εποχές Sensible Soccer. Για τους παραδοσιακούς, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα άμεσης αλλαγής από την 3D στην 2D απεικόνιση.

Αναμένοντας την πλήρη έκδοση
Σε γενικές γραμμές το Championship Manager 2010 φαίνεται πολύ πιο βελτιωμένο από τις προηγούμενες εκδόσεις του. Στο demo δεν μπορέσαμε να δούμε εκτενέστερα τα μικρότερα πρωταθλήματα και τα στατιστικά των παικτών μεσαίου βελινεκούς, ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την δουλειά που έχει γίνει στην βάση παικτών. Παρ’ όλα αυτά, θα αναμένουμε με ανυπομονησία την τελική έκδοση η οποία κυκλοφορεί στις 11 Σεπτεμβρίου. Στην έκδοση αυτή δεν θα υπάρχουν οι τελευταίες μεταγραφές αλλά αυτές θα περαστούν εύκολα στο παιχνίδι με το σχετικό update που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου