1/9/09

H Wikipedia επισημαίνει τα unverified κείμενα

H ελευθερία με την οποία κάποιος χρήστης θα μπορούσε να γράψει ένα άρθρο στην Wikipedia είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ίσως, που βοήθησαν την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια να γίνει τόσο γνωστή και επιτυχημένη. Είναι όμως και το ίδιο στοιχείο που έγινε αιτία να δεχθεί πολύ αυστηρή κριτική, σχετικά με την εγκυρότητα του περιεχομένου της. Ένα extension στο MediaWiki, το λογισμικό στο οποίο βασίζεται η Wikipedia, δίνει την δυνατότητα επισήμανσης με χρώμα στα κείμενα τα οποία είναι προς το παρόν αναξιόπιστα.

Φυσικά και αυτό το σύστημα δεν προσφέρει απόλυτη εγκυρότητα. Στηρίζεται κυρίως στην φήμη των αρθρογράφων: μία νέα προσθήκη σε κείμενο θα έχει πορτοκαλί χρώμα, απόχρωση που θα αλλάζει ανάλογα με την εγκυρότητα της (όσο πιο έντονο το χρώμα, τόσο αναξιόπιστο το κείμενο). Το χρώμα επίσης θα αλλάζει καθώς θα επιβεβαιώνεται σταδιακά η εγκυρότητα του κειμένου.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η λογική της ανώνυμης καταχώρησης δεν αλλάζει και θεωρείται πως οι αρθρογράφοι που ασχολούνται περισσότερο διάστημα με την Wikipedia είναι και οι πιο αξιόπιστοι. Κατά πόσο αυτή η υπόθεση είναι σωστή θα φανεί, αν και είναι γεγονός πως ο “βανδαλισμός” της Wikipedia προέρχεται κυρίως από άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου