6/9/09

Bloggers στη φυλακή λόγω βίντεο στο ΥouTube

Σίγουρα οι αρχές δεν επέδειξαν “γαϊδουρινή” υπομονή σε αυτή την περίπτωση και μόλις αντίκρισαν το βίντεο έλαβαν δραστικά μέτρα. Οι δύο bloggers από το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 5 ετών επειδή ανήρτησαν βίντεο στο YouTube ενός… γαϊδάρου να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.

Αμέσως μόλις αναρτήθηκε το βίντεο, ο Andnan Hajizade και ο Emin Milli εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο με την κατηγορία του χουλιγκανισμού, μετά από συμπλοκή σε εστιατόριο.

Ο δικηγόρος τους εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύλληψή τους ήταν πολιτικά υποκινούμενη, αλλά οι αστυνομικές αρχές επιμένουν ότι απλά διερευνούν μία ποινική υπόθεση.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αρνείται ότι η σύλληψη των δύο blogger είχε πολιτικά κίνητρα. «Το περιστατικό αυτό έχει σίγουρα πολιτικά κίνητρα», ανέφερε ο δικηγόρος των bloggers, Isakhan Ashurov. «Οι πελάτες μου δεν χτύπησαν κανένα, το αντίθετο μάλιστα».

«Οι δύο άνδρες δεν συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν λόγω πολιτικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Ali Hasnov, σύμβουλος του προέδρου Ilham Aliyev, σε ανακοίνωσή του.

«Υπήρξε μία συμπλοκή μεταξύ ορισμένων νέων και κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν, προσθέτοντας πως θα διερευνηθεί η υπόθεση από τις αρχές και θα προκύψει ένα αμερόληπτο συμπέρασμα», υπογράμμισε.

Στο βίντεο ο “ντέι βρε γαϊδαράκο ντέι” εκθειάζει τα πλεονεκτήματα της ζωής στο Αζερμπαϊτζάν και επαινεί την κυβέρνηση για τη θετική στάση της απέναντι στα γαϊδουράκια.

Η ελευθερία του Τύπου είναι σχεδόν ανύπαρκτη ανέφερε η Elsa Vidal, στέλεχος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, και προσέθεσε πως αυτό αποτελεί μελανό σημείο της πρώην ΕΣΣΔ.

«Η κατάσταση είναι ακόμη αυστηρή και οι τοπικοί υπάλληλοι απολαμβάνουν εικονική ασυλία από έρευνες του Τύπου όταν προσπαθούν να εκθέσουν τη διαφθορά», παρατήρησε.

«Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για να διωχθούν οι bloggers. Θα έπρεπε να απελευθερωθούν και όλες οι κατηγορίες να αποσυρθούν. Οι αρχές έχουν περισσότερα να χάσουν εάν φυλακίσουν τους bloggers, αλλά ποιος ξέρει τι θα ειπωθεί στη δίκη;», προσέθεσε.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις συλλήψεις, αναφέροντας ότι «υπάρχουνυπερβολικοί περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου στο Αζερμπαϊτζάν».

Μία σειρά από ιστοσελίδες αξιώνουν την απελευθέρωση των δύο ανδρών, ενώ έχει δημιουργηθεί και γκρουπ στο Facebook, το οποίο ήδη αριθμεί 1.000 μέλη.

«Πριν τις συλλήψεις είχαν παρακολουθήσει το βίντεο μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι», ανέφερε η Erkin Karirli, μέλος υποστήριξης του γκρουπ των blogger, προσθέτοντας ότι με τη σύλληψή τους το βίντεο έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. «Η σύλληψή τους απλά συνέβαλε στην περαιτέρω προώθηση του βίντεο και προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που θα είχε λάβει κανονικά», υπογράμμισε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου