22/9/09

Αποφύγετε την οδοντική πλάκα

Ο πιο επικίνδυνος εχθρός των δοντιών είναι αναμφίβολα η οδοντική πλάκα. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και μάλιστα από μικρή ηλικία για να προστατευτεί κάποιος. Συχνό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο επίσκεψη στο οδοντίατρο. Όμως, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να προσέχει κανείς τα οποία μάλιστα δεν είναι και τόσο εμφανή.


Πολλές τροφές αποτελούν από μόνες τους ‘φυσικές βούρτσες’ βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της πλάκας. Τροφές όπως τα καρότα, τα μήλα, τα αγγούρια, και πολλά άλλα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι φιλικά προς τα δόντια, παρά το γεγονός ότι περιέχουν ζάχαρη.

Είναι γεγονός ότι τα γλυκά καταστρέφουν τα δόντια μας. Δεν είναι μόνο οι καραμέλες και τα γλυκά του διπλανού ζαχαροπλαστείου, αλλά και καθημερνές τροφές όπως μερέντα ή μαρμελάδα και τα αναψυκτικά. Η ζάχαρη συμβάλλει στο σχηματισμό πλάκας καθώς τα βακτήρια την λατρεύουν. Η ζάχαρη κολλάει στα δόντια, δίνοντας τροφή στα βακτήρια και καθώς τα βακτήρια δημιουργούν την πλάκα, μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ, η οποία τα βλάπτει.

Γι’ αυτό προσοχή στη διατροφή σας. Δεν φτάνει μόνο να πλένετε τα δόντια 2 φορές την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου