26/7/10

"Τα κρίσιμα ερωτήματα της δολοφονίας Γκιόλια"

Από TVXS.gr

Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας, που την περασμένη Δευτέρα δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του, το τελευταίο διάστημα φοβόταν για τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φόβοι του δεν αφορούσαν χτύπημα από τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πιθανά αντίποινα από επιχειρηματίες στους οποίους είχε «επιτεθεί».

Πάντως, την αστυνομία απασχολεί το ερώτημα γιατί, παρότι υποψιασμένο, το θύμα κατέβηκε και άνοιξε την πόρτα της πολυκατοικίας του και, το κυριότερο, τι θα έκαναν οι εκτελεστές του αν δεν την είχε ανοίξει: θα έφευγαν ή θα προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κτίριο, επιχείρηση που θα απαιτούσε πολύπλοκο σχεδιασμό;


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου ανήκουν στη «Σέχτα Επαναστατών» και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στις επιθέσεις της οργάνωσης.

Αρθρα και σχόλια στον σημερινό τύπο.

Ο κυριακάτικος Τύπος αφιερώνει πολλές σελίδες στο θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Η εφημερίδα Veto σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Κώδικας Da Vinci με το αίμα του Σωκράτη» κάνει λόγο για πνευματικό παιδί του Εφραίμ που ο επιχειρηματίας και πρώην βασικός μέτοχος του Alpha Δ.Κοντομηνάς, που πυροδότησε τη βόμβα του Βατοπεδίου, προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο και αργότερα τον έχρισε διευθυντή στο Θέμα Radio, ενώ τον χρησιμοποιούσε «για τα περίεργα παιχνίδια του μέσα από το blog troktiko». Αναφέρεται επίσης και στην κόντρα ανάμεσα σε troktiko και indymedia.

Μάλιστα, η εφημερίδα παραθέτει κείμενο που αναρτήθηκε στο indymedia μετά τη δολοφονία, το οποίο, σύμφωνα με το Veto, «προκαταλαμβάνει την κοινή γνώμη με μία θεώρηση που προαναγγέλλει το ιδεολογικό περιεχόμενο της επερχόμενης προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για τη δολοφονία. Ακολουθεί το κείμενο: «Στην έκρηξη βόμβας στα χέρια του μικρού Αφγανού, είχες βγάλει σε ελάχιστο χρόνο τα συμπεράσματά σου και καταδίκαζες του ΣΠΦ(Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς), τους αποκαλούσες ψευτοεπαναστάτες, χεσ..., άνανδρους δολοφόνους. Όταν συλλήφθηκαν τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, πανηγύριζες και μιλούσες με απαξιωτικά λόγια για αυτούς. Σχολίαζες την εμφάνιση μιας εγκύου γυναίκας και τη χλεύαζες. Σχολίαζες τα πρόσωπα και την εμφάνιση των άλλων μελών, ενώ είχαν πρηστεί από τα χτυπήματα των αστυνομικών. Στους νεκρούς της Marfin καταδίκασες όλο τον αντιεξουσιαστικό χώρο χωρίς στοιχεία. Ε, ΠΑΡΤΑΑΑ ΤΩΡΑ!».

Μάκη, αν με σκοτώσεις, θα με κάνεις μάρτυρα.

Την ίδια στιγμή, το «Πρώτο Θέμα» αναφέρεται στη διαμάχη Σωκράτη Γκιόλια – Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το troktiko ήταν ο βασικός λόγος της πολύμηνης κόντρας. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2009 ο Τριανταφυλλόπουλος είχε κατονομάσει, μέσω άρθρου του στο zougla, τον Γκιόλια ως ιδιοκτήτη του blog. Ο Γκιόλιας σε επιστολή του στο troktiko τόνισε ότι δεν ήταν ο δημιουργός του, επεσήμανε ότι ο Τριανταφυλλόπουλος του είχε ζητήσει να κλείσει το troktiko υποστηρίζοντας ότι είναι ανταγωνιστικό του zougla, ενώ αναφέρθηκε και στη διαμάχη Τριανταφυλλόπουλου-Αναστασιάδη.

Χαρακτηριστικά ακολουθεί απόσπασμα κειμένου του Σ. Γκιόλια σχετικά με τη διαμάχη Τριανταφυλλόπουλου-Αναστασιάδη: «πριν από 11 μήνες πήρες ένα πιστόλι να πας στο γραφείο στο Πρώτο Θέμα για να σκοτώσεις τον Θέμο, όπως είπες σε μένα και στον δικηγόρο σου Γ. Αγιοστρατίτη. Είχες μαζί σου το όπλο. Προσπάθησα να σε σταματήσω κι έβαλα κόσμο να ενημερώσει τον Θέμο να μην πάει στο γραφείο. (Ούτε ο ίδιος το ξέρει ότι το έκανα, κι εσένα πάλι στο ... απέκρυψα). Ο Θέμος πράγματι δεν ήταν στο γραφείο», έγραφε και καταλήγει: «Μην επιχειρήσεις να κάνεις το ίδιο με μένα. Άδικος κόπος. Δεν με νοιάζει. Τζάμπα... μάρτυρα θα με κάνεις».

Και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του «Βήματος»...

Στο μεταξύ, το «Βήμα της Κυριακής» σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για αναλυτική μαρτυρία από νεαρό αντιεξουσιαστή σε ανώτερο αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον Απρίλιο του 2009 που φαίνεται να οδήγησε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ σε ορισμένα μυστικά της «Σέχτας». Την μαρτυρία ακολούθησε πολύμηνος κύκλος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων περισσότερων από 40 εξουσιαστών, ποινικών και κρατούμενων σε τρεις φυλακές. Ακόμα, το καλοκαίρι του 2009 άτομα που πιστεύεται ότι είχαν σχέση με την οργάνωση συνελήφθησαν σε τρεις επιχειρήσεις της Ασφάλειας Αττικής. Ωστόσο, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν συγκεντρώθηκε, ενώ πολλοί από τους βασικούς υπόπτους εξαφανίστηκαν και η οργάνωση επανεμφανίστηκε έπειτα από περίπου 13 μήνες σιωπής.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ διαπιστώνει ότι τα όπλα που χρησιμοποίησε η «Σέχτα» είναι ίδιου τύπου με εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι «ληστές με τα μαύρα», ενώ παρόμοια είχαν βρεθεί και στο κρησφύγετο των Ριζάι-Παλαιοκώστα. Η αστυνομία πιστεύει ότι η «Σέχτα» είναι δημιούργημα ενός αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί για ληστείες τραπεζών και σε αυτή συμμετέχουν δύο αδέρφια από τον Πειραιά καθώς και ένας νεαρός αυστραλιανής καταγωγής, ενώ αναφορές υπήρχαν στην έρευνα και για εμπλοκή 30χρονου που είχε προσαχθεί για εμπρηστική επίθεση στην Αθήνα το 2008.

Από τις υποκλοπές διαπιστώθηκε ότι αυτός ο κύκλος ατόμων είχε επαφές με έναν 40χρονο κρατούμενο στη Θεσσαλία αλλά και με έναν 42χρονο ποινικό που είχε κατηγορηθεί για ληστείες. Από στοιχεία που προέκυψαν από τις υποκλοπές, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ασφάλεια επικεντρώθηκε σε έναν 50χρονο βαρυποινίτη που συνομιλούσε με 44χρονο ποινικό –με το ψευδώνυμο «Κούκος» και διαπίστωσαν ότι ο τελευταίος έπαιζε ρόλο προμηθευτή όπλων μέσω Κρήτης σε 40χρονο αντιεξουσιαστή που τα παρέδιδε σε ένοπλες οργανώσεις. Ωστόσο, επαναλαμβάνεται ότι, όπως αναφέρει το «Βήμα», κατά την έρευνα δεν συγκεντρώθηκε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου