23/2/10

«Είδα και τους 2 ειδικούς φρουρούς να στοχεύουν ευθεία προς την παρέα του Αλ. Γρηγορόπουλου»

Από TVXS.gr

Με την κατάθεση της Λητούς Βαλλιάτζα, της κοπέλας που τράβηξε το βίντεο – ντοκουμέντο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια, συνεχίζεται σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επαεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.Σύμφωνα με την κατάθεση της μάρτυρος και οι δύο ειδικοί φρουροί ύψωσαν τα όπλα τους και στόχευσαν ευθεία προς την παρέα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η Λητώ Βαλλιάτζα, διαμένει σε διαμέρισμα 2ου ορόφου στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα, και όπως κατέθεσε στο δικαστήριο το βράδυ της δολοφονίας, βγήκε στο μπαλκόνι της με την κάμερά της για να δει τι συμβαίνει, καθώς άκουσε έναν δυνατό κρότο που ωστόσο δεν μπορούσε να προσδιορίσει από πού προήλθε. Όταν η κοπέλα βγήκε στο μπαλκόνι της είδε ένα περιπολικό σταματημένο στη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με την Τζαβέλλα και κάποια παιδιά -γύρω στα 5- μικρής ηλικίας, συγκεντρωμένα κάτω από υπόστεγο επί της οδού Τζαβέλλα στη γωνία με την οδό Μεσολογγίου. Το περιπολικό, σύμφωνα με τη μάρτυρα, έφυγε και ύστερα από πολύ λίγα λεπτά εμφανίστηκαν πεζοί στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα δύο ειδικοί φρουροί, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου.

Όπως είπε στην κατάθεση της η κα Βαλλιάτζα, όταν τους είδε, άρχισε να τραβάει βίντεο, επειδή «της έκανε τρομερή εντύπωση ότι ήρθαν με τα πόδια αστυνομικοί, ενώ συνήθως εκεί, στο συγκεκριμένο σημείο, δεν υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών. «Για τον λόγο αυτόν, κοίταζα συνεχώς προς το μέρος τους. Ερχόντουσαν δίπλα - δίπλα με βηματισμό, όπως περπατά κάποιος που πάει για να τσακωθεί» είπε η μάρτυρας, η οποία δήλωσε στο δικαστήριο πως είδε τους δύο ειδικούς φρουρούς να στέκονται στο μέσον της Τζαβέλλα και να προκαλούν λεκτικά και με χειρονομίες την παρέα των παιδιών, για να βγάλουν στη συνέχεια τα όπλα τους και να σημαδέψουν τα παιδιά.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την κα Βαλλιάτζα, να διευκρινίσει αν είδε και τους δυο αστυνομικούς, ή μόνον τον έναν, να κρατούν όπλα και εκείνη είπε: «Βγάλανε όπλα και ο δυο, είμαι σίγουρη γι αυτό, ταυτόχρονα και οι δύο σημάδευαν. Κρατούσαν τα όπλα με τα δύο τους χέρια σε στάση, που βλέπουμε στις ταινίες, παρατεταμένα. Τους είδα να στοχεύουν ευθεία. Έκανα λήψη με την κάμερα, αλλά δεν είχα κοιτάξει απέναντί τους προς τη μεριά των παιδιών. Δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Άκουσα δυο συνεχόμενους πυροβολισμούς - μπαμ - μπαμ. Τρόμαξα και πετάχτηκα πίσω».

Η μάρτυρας τόνισε, σε ερωτήσεις της έδρας, ότι οι αστυνομικοί στόχευσαν ευθεία, δεν μπόρεσε ωστόσο, να διευκρινίσει από ποιόν ήταν οι πυροβολισμοί, καθώς δεν είδε λάμψη. «Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, τους είδα, και έχω τραβήξει τη σκηνή, να γυρίζουν και να φεύγουν με απόσταση μεταξύ τους ο ένας από τον άλλον, πολύ ήρεμα, σαν να πήγαιναν βόλτα. Αυτό για μένα είναι... δεν ξέρω τι να πω, θα ήθελα να τους ρωτήσω πώς έφυγαν, γιατί πιστεύω από τη φύση την ίδια, όταν πυροβολείς κοιτάς τι έχεις κάνει. Έχεις περιέργεια πού έχεις πυροβολήσει».

Συνεχίζοντας η κοπέλα, κατέθεσε ότι μετά τους πυροβολισμούς, δεν κοίταξε προς την μεριά των παιδιών αμέσως, παρά μόνο γύρισε όταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο άκουσε να λένε πώς κάποιος χτυπήθηκε και -όπως είπε- τηλεφώνησε για ασθενοφόρο και κατέβηκε κάτω, όπου είχε μαζευτεί κόσμος.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της μάρτυρος, ενώ δημιουργήθηκε ένταση όταν η κα Βαλλιάτζα, απαντώντας σε ερώτησή του, κατέθεσε πως ζήτησε μετά το περιστατικό από γνωστή δικηγόρο να της κανονίσει κατάθεση στον ανακριτή, επειδή -αν και είχε αφήσει τα στοιχεία της σε κάποιον κύριο, που της είπε ότι είναι αστυνομικός- δεν την κάλεσε ποτέ η αστυνομία.

Ο κ. Κούγιας είπε στο δικαστήριο, πως η συγκεκριμένη δικηγόρος είναι συνήγορος της μητέρας του ανήλικου φίλου του Γρηγορόπουλου, που είναι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και συνήγορος κάποιων «αντιεξουσιαστών». Μετά από αυτό, το δικαστήριο απαγόρευσε στον κ. Κούγια κάθε ερώτηση για το θέμα της δικηγόρου.

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταθέσει σήμερα ο φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος στεκόταν ακριβώς δίπλα του την ώρα της δολοφονίας, ο νεαρός δεν προσήλθε στο Δικαστήριο, καθώς όπως είπε ο πατέρας αισθάνθηκε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ο πατέρας είπε πως ο μάρτυρας επιβαρύνθηκε ψυχολογικά, όταν ξαναείδε τους δυο κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο, αφού επισήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή, ζήτησε να γνωστοποιηθεί επισήμως με ιατρική γνωμάτευση η κατάσταση του νεαρού, ώστε να κρίνει πότε και αν θα τον καλέσει -καθώς όπως τόνισε- κρίνει εξαιρετικά σοβαρή την κατάθεσή του.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας. Το αίτημα αφορούσε την κλήτευση του τότε επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών, αστυνομικού Κωνσταντίνου Κουζέλη.

Το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας, αποφάσισε να καλέσει τον αστυνομικό για τις 2 Μαρτίου.

Aύριο, στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσει και η μητέρα του 15χρονου μαθητή

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή, κατέθεσε ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης που διενήργησε τη νεκροψία στο σώμα του Αλέξανδρου. Η μητέρα του άτυχου μαθητή, κα Τζίνα Τσαλικιάν, δεν παραβρέθηκε στη δίκη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι την προηγούμενη Τετάρτη το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της για την κλήτευση περαιτέρω βασικών μαρτύρων. Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρήστος Μυλωνόπουλος κατέθεσε ωστόσο εκ νέου αίτημα για να κληθούν επιπλέον βασικοί μάρτυρες, πράγμα που έγινε δεκτό τελικά από την έδρα.



Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου