21/12/09

Οι νικητές του διαγωνισμού Xirafia.gr !

Διαβάζω στο Adslgr για τους νικητές του διαγωνισμού Xirafia.gr για την εφαρμογή τους με το όνομα Ecotruck...
Μπράβο στα παιδιά!!
H web εφαρμογή EcoTruck δημιουργήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού xirafia.gr και έχει στόχο τη συμβολή στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αποριμμάτων.

Η εφαρμογή εστιάζει στο κομμάτι της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης της χάρτινης ύλης. Συγκεκριμένα για ευκολότερη παρουσίαση και κατανόηση του προγράμματος επιλέξαμε να επικεντρωθούμε σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, όπως είναι η ανακύκλωση χάρτινων κουτιών από καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και την επαναχρησιμοποίησή τους από άλλες εταιρίες ή ακόμη και ιδιώτες εφόσον το επιθυμούν. Το πρόγραμμα ωστόσο γίνεται εύκολα επεκτάσιμο για οποιοδήποτε άλλο χάρτινο προϊόν ή άλλη ανακυκλώσιμη ύλη.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της ανακύκλωσης του Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να λειτουργήσει για οποιαδήποτε άλλη πόλη εισάγοντας τα κατάλληλα δεδομένα.


Περιγραφή του προβλήματος

Έως τώρα η μόνη μέθοδος που εφαρμόζεται για την ανακύκλωση χάρτινων κουτιών είναι η τηλεφωνική ειδοποίηση. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Μεγάλες επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα ενημερώνουν τηλεφωνικά την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
2. Μετά από συνεννόηση φορτηγό του δήμου αναλαμβάνει να συλλέξει τα κουτιά αυτά.

Ο μηχανισμός εξυπηρέτησης που ακολουθείται είναι τελείως εμπειρικός και δεν αξιοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία.

Συγκεκριμένα έχει τα εξής μειονεκτήματα:


* Η διαδικασία ειδοποίησης δεν είναι αυτοματοποιημένη.
* Το φορτηγό πρέπει διαρκώς να επικοινωνεί με την υπηρεσία του δήμου ή την εταιρία για διευκρινίσεις ή αλλαγές στο πλάνο που ακολουθεί. Επομένως το φορτηγό και καθυστερεί στην εξυπηρέτηση των εταιριών και αδυνατεί να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό εταιριών.
* Έτσι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν και την πλειονότητα, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμης ύλης που προέρχονται από αυτές να καταλήγουν στους κοινούς κάδους.
* Το φορτηγό δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο πλάνο.
* Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενέργειές του να μην είναι συντονισμένες. Η ταξινόμηση των ενεργειών είναι αυθαίρετη και δεν ακολουθεί κάποια ιεραρχία.
* Δεν υπάρχει συντονισμός των φορτηγών.
* Τα φορτηγά λειτουργούν αυτόνομα. Το κέντρο δεν παρέχει δυνατότητα συνεργασίας και επίτευξης κοινών στόχων.
* Τα φορτηγά δεν διεκπεραιώνουν αποδοτικά τις εργασίες τους.
Δεν αναζητάται η συντομότερη διαδρομή ως προς μία εταιρία, γιατί το φορτηγό δεν γνωρίζει όλες τις διαθέσιμες διαδρομές. Δεν συνυπολογίζεται ο παράγοντας κίνησης (μποτιλιάρισμα).


Φυσικά οι δήμοι έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα. Ωστόσο αυτό παραμένει διότι:

1. Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμης ύλης, η οποία δεν χωράει στους κάδους ανακύκλωσης.
2. Οι κάδοι ανακύκλωσης είναι ογκώδεις. Η τοποθέτηση περισσότερων κάδων δεν είναι αποδοτική.


Τέλος, δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της ανακύκλωσης. Ο κόσμος θεωρεί ότι είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, γιατί απαιτεί την αναζήτηση κάδων ανακύκλωσης και μεταφοράς της ανακυκλώσιμης ύλης.



To EcoTruck είναι μία online εφαρμογή. Όλοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης εφόσον υπάρχει υποστήριξη διαδικτύου, δημιουργώντας έναν λογαριασμό χρήστη. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε πως παρακινεί ιδιαίτερα τη νεολαία αφού "μπορεί να κάνει ανακύκλωση με ένα κλικ".

Συνοπτικά το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:

* Οι εταιρίες-χρήστες δηλώνουν τα διαθέσιμα προς ανακύκλωση κουτιά τους.
* Το φορτηγό που βρίσκεται κοντινότερα στην εταιρία αναλαμβάνει και την παραλαβή των χάρτινων κουτιών από αυτήν.
* Οι ιδιώτες-χρήστες και οι εταιρίες-χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιήσουν εφόσον το επιθυμούν τα χάρτινα κουτιά που διαθέτει μια εταιρία-χρήστης για ανακύκλωση.


O ιδιώτης-χρήστης δηλώνει το πλήθος των κουτιών που χρειάζεται και τα αντίστοιχα μεγέθη τους. Το πρόγραμμα τού επιστρέφει τη πλησιέστερη εταιρία από την οποία δεν έχει γίνει ακόμα παραλαβή του ανακυκλώσιμου υλικού. Ο χρήστης φυσικά έχει τη δυνατότητα να επικυρώσει τη συναλλαγή ή να την απορρίψει εάν κρίνει ότι η εταιρία που επέστρεψε το πρόγραμμα απέχει αρκετά από εκείνον και προτιμά να κάνει μία αναζήτηση αργότερα.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν στο πρόγραμμα παραπάνω από μία εταιρίες-στόχοι και φορτηγά ανακύκλωσης. Την εξυπηρέτηση αναλαμβάνει κάθε φορά το φορτηγό εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην κάθε εταιρία-στόχο. Η αξιολόγηση της προτεραιότητας πραγματοποιείται με μηχανισμούς ανίχνευσης όλων των διαθέσιμων διαδρομών προς κάθε εταιρία-στόχο από κάθε φορτηγό ξεχωριστά. Παράλλληλα γίνεται εκτίμηση του χρόνου που απαιτείται για την κάθε διαδρομή και τελικά επιλέγεται η διαδρομή με το χαμηλότερο κόστος και χρόνο.

Για τον προσδιορισμό του επόμενου στόχου το φορτηγό εκτός των άλλων συνυπολογίζει παράγοντες όπως είναι η κίνηση στο δρόμο (μποτιλιάρισμα), τρέχουσα χωρητικότητα αλλά και διαθέσιμη βενζίνη.

Όσον αφορά τους οδηγούς φορτηγών είναι αναγκαία η εγκατάσταση μιας συσκευής GPS και ενός υπολογιστικού συστήματος με 3G ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Χρησιμότητα της εφαρμογής

Η εφαρμογή EcoTruck φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ελλείμματα που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στο σύστημα ανακύκλωσης των ελληνικών δήμων.
Με το EcoTruck η διαχείριση των αποριμμάτων γίνεται διαδικτυακά. Αυτό βελτιώνει το μηχανισμό εξυπηρέτησης των εταιριών που επιθυμούν να ανακυκλώσουν τα χάρτινα κουτιά τους με τους εξής τρόπους:

* Αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
Όλες οι πληροφορίες του συστήματος αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων. Αυτό μικραίνει τα περιθώρια ανθρώπινου λάθους.
Εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου η επικοινωνία γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Έτσι ελαττώνονται οι καθυστερήσεις που εισάγει η τηλεφωνική επικοινωνία. Επομένως, είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός εταιριών.

* Εποπτική εικόνα
Με τη χρήση χάρτη Google Maps και ενός κεντρικού server κάθε χρήστης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των ενεργειών σε πραγματικό χρόνο.
Ιδιαίτερα τα φορτηγά ανά πάσα στιγμή γνωρίζουν όλες τις εταιρίες-στόχους.

* Κατασκευή πλάνου
Τα φορτηγά που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το ανακυκλώσιμο υλικό κατασκευάζουν το πλάνο των ενεργειών τους. Έτσι σε κάθε ενέργεια αντιστοιχίζεται προτεραιότητα και η διεκπεραίωσή της ακολουθεί συγκεκριμένη ιεραρχία. Αυτό συντελεί στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του μηχανισμού εξυπηρέτησης των κέντρων ανακύκλωσης.

* Συντονισμός των φορτηγών
Όλα τα φορτηγά έχουν κοινούς στόχους και συνεργάζονται για την επίτευξη τους. Και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τον μηχανισμό εξυπηρέτησης.
Βελτίωση απόδοσης των φορτηγών
Κάθε φορτηγό γνωρίζει ανά πάσα στιγμή όλες τις εταιρίες-στόχους αλλά και όλες τις διαθέσιμες διαδρομές προς αυτές. Συνυπολογίζει επίσης παράγοντες κίνησης στους δρόμους (μποτιλιάρισμα) και τη τρέχουσα χωρητικότητά του. Επιλέγει συνεπώς τη βέλτιστη διαδρομή (χαμηλότερο κόστος - μικρότερος χρόνος) που θα ακολουθήσει.

* Ευκολία χρήσης



Συνεισφορά στο Περιβάλλον


H εφαρμογή EcoTruck συνεισφέρει στο περιβάλλον με τους εξής τρόπους:

1. Μειώνεται η κατανάλωση βενζίνης από τα φορτηγά, διότι πάντα επιλέγεται η συντομότερη διαδρομή, πράγμα που συνεπάγεται μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
2. Αυξάνεται η ανακυκλώσιμη χάρτινη ύλη, γιατί εξυπηρετούνται περισσότερες εταιρίες και ιδιώτες. Έτσι προσφέρονται στο περιβάλλον όλα τα οφέλη της ανακύκλωσης.
3. Βοηθά στην εξοικείωση του κοινού με το θέμα της ανακύκλωσης, εξαιτίας του ότι η εφαρμογή είναι διαδικτυακή και απλή στην κατανόησή της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου