21/12/09

To βίντεο της συνέντευξης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο CBS...

Tη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επέκρινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Δήλωσε ότι αισθάνεται πως «καθημερινά τον σταυρώνουν στην Τουρκία».

«Η τουρκική κυβέρνηση», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «θα ήταν ευχαριστημένη να δει το Πατριαρχείο να εξαφανίζεται ή να μετακομίζει εκτός, αλλά πεποίθησή μας είναι ότι αυτό δεν θα γίνει». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μειονότητα και να ζεις στην Τουρκία, αλλά μας αντιμετωπίζουν ως δευτέρας κατηγορίας πολίτες». Τόνισε χαρακτηριστικά: «Νιώθουμε ότι δεν απολαμβάνουμε τα πλήρη δικαιώματά μας ως Τούρκοι πολίτες». «Προτιμούμε να παραμείνουμε εδώ ακόμη κι αν σταυρωνόμαστε μερικές φορές, διότι το Ευαγγέλιο λέει όχι μόνο να πιστεύουμε στο Χριστό, αλλά και να υποφέρουμε για το Χριστό» δήλωσε ο Βαρθολομαίος στην εκπομπή "60 minutes".




«Επισκέφτηκα τον πρωθυπουργό (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και πολλούς υπουργούς εκθέτοντας τα προβλήματα μας... ζητώντας βοήθεια (για τη λύση τους)» υπενθυμίζει επισημαίνοντας ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής. Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση. Στην ιστορία μας και τα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό Κράτος Δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε εμάς, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάιο, και θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ. Ωστόσο, πηγές του Πατριαρχείου θεωρούν περίεργη την περίοδο δημοσιοποίησης της συνέντευξης. Η δικηγόρος Κεζμπάν Χατεμί, που έχει πολλές φορές αναλάβει υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία "δηλώσεις" που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», τόνισε η Κεζμπάν Χατεμί, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο όρος «σταύρωση» που χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. «Ο δρόμος όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος, στο Φανάρι, φέρει το όνομα "Σατρατζάμ Αλι Πασά", του Οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. Εσείς δεν θα ήσασταν στα "καρφιά", καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου», δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα.

Τα παραπάνω σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή.

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιώματων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες. Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ».




1 σχόλιο:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Επί τέλους,καιρός ήταν να λεχθούν κάποια πράγματα με τ'όνομά τους.Προσπαθώ να φανταστώ τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου,ανάμεσα στους "γκρίζους λύκους"......

Δημοσίευση σχολίου