3/12/09

Πως καθαρίζω το εσωτερικό του PC

Το εσωτερικό ενός desktop PC μπορεί να πιάσει πολύ σκόνη. Αυτό προκαλεί υπερθέρμανση λόγω μη καλής κυκλοφορίας αέρα. Πολλές βλάβες μπορεί να προκαλούνται για αυτό το λόγο. Είναι απαραίτητος λοιπόν ο καθαρισμός του εσωτερικού του υπολογιστή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αν το PC βρίσκεται σε σκονισμένο περιβάλλον, σε περιβάλλον όπου καπνίζετε ή έχετε κατοικίδια ή τον έχετε ακουμπήσει κάτω πάνω σε χαλί χρειάζεται συχνότερος καθαρισμός.

Θα πρέπει όμως να δράσετε πολύ προσεκτικά πρώτον για να αποφύγετε τα δυσάρεστα με το ρεύμα και τον στατικό ηλεκτρισμό. Δεύτερον, ο καθαρισμός θα γίνει με πολύ προσοχή για να μη βλάψετε τα διάφορα ευαίσθητα σημεία και κάρτες του υπολογιστή. Επίσης επαναλαμβάνω ότι δε μιλάμε για laptops κλπ αλλά για προσωπικούς υπολογιστές, desktop pc.



Για τη δουλειά αυτή θα χρειαστείτε ένα σταυροκατσάβιδο, ένα απλό κατσαβίδι, 2 σπρέι πεπιεσμένου αέρα(από μαγαζία που πουλάν computer ή το Praktiker), ένα μικρό πινέλο , μπατονέτες, μονωτική ταινία, ξύλινο στικ(μη σπάει όμως εύκολα), ψαλίδι, εφημερίδες, κι ηλεκτρικό σκουπάκι με στόμιο(ακροφύσιο) κατάλληλο για αυτή τη δουλειά.


Μέσα στο computer πρέπει να προσέξουμε το τροφοδοτικό(PSU)! Αυτό βρίσκετε στο πίσω μέρος του desktop μας μέσα στ δικό του κουτί. ΔΕΝ το αγγίζουμε και ΔΕΝ ακουμπάμε ή χώνουμε μεταλλικά αντικείμενα σε αυτό. Το πρώτο που κάνουμε είναι ότι κλείνουμε το κουμπί(το θέτουμε σε θέση off) που βρίσκεται πίσω από τον υπολογιστή.

Το δεύτερο που κάνουμε είναι να φοράμε μάλλινο κοντομάνικο t-shirt.

Το τρίτο, πιάνουμε το σώμα του καλοριφέρ για 5 δευτερόλεπτα. Αλλιώς πρέπει να έχετε επαφή με το ένα χέρι με το μεταλλικό περίβλημα του υπολογιστή(chassis) συνεχώς ενώ δουλεύετε και μην κινήστε πάρα πολύ.

Τώρα, κλείστε τον υπολογιστή σας, θέστε σε θέση off, βγάλτε το καλώδιο ρεύματος από την πρίζα και την άλλη άκρη από το PC και όλα τα άλλα καλώδια που συνδέονται σε αυτόν(συμπεριλαμβανομένου και του μόνιτορ). Στρώστε σε ένα τραπέζι εφημερίδες και τοποθετήστε το κουτί πάνω(θα γεμίσει σκόνη σε λίγο ο τόπος και δε θέλετε να χαράξετε το τραπέζι). Έχετε ανοιχτά παράθυρα. Πρέπει να είστε δίπλα σε πρίζα. Βάλτε το καλώδιο του υπολογιστή σκέτο στην πρίζα. Βάλτε την άλλη άκρη της πρίζας στο PC. Μην θέσετε σε λειτουργία τον υπολογιστή.

Τυλίξτε το στικ με μονωτική ταινία.

Ανοίξτε το κουτί, ξεβιδώνοντας τα πλαϊνά καπάκια και, αν το κουτί σας επιτρέπει κάτι τέτοιο, αφαιρώντας το επάνω καπάκι και την πρόσοψη. (Αλλιώς μπορεί να έχετε 1 καπάκι που καλύπτει πάνω και τις δυο πλαινές πλευρές). Ξαπλώστε το κουτί, μην κάνετε τίποτα άλλο. Μην αγγίζετε τίποτα μέσα στο κουτί.

Αποσυνδέστε το καλώδιο ρεύματος όπως παραπάνω.

Δουλέψτε το σκουπάκι με το ακροφύσιο και περάστε το πάνω από τυχόν ανοίγματα που βλέπετε μπροστά, πίσω και πλαϊνά μέρη(air vents) του case. Κάντε το ίδιο σε διόδους αέρα που βλέπετε στο PSU.

Το PSU είναι μέσα στο case. Από την έξω πλευρά "φαίνεται" ο ανεμιστήρας(πίσω από τα ανοίγματα). Περάστε το στικ μέσα από κάποιο άνοιγμα(σε μικρό βάθος), προσεκτικά ώστε να εμποδίσετε το γύρισμα του ανεμιστήρα και χρησιμοποιήστε τον πεπιεσμένο αέρα που λέγαμε. Θα πεταχτεί έξω σκόνη.

Έτσι όπως έχετε πλαγιασμένο το κουτί, εντοπίστε τον ανεμιστήρα της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας(CPU). Εδώ με προσοχή χρησιμοποιείστε το πινέλο για να αφαιρέσετε την κολλημένη σκόνη από τις λεπίδες του ανεμιστήρα. Μετά χρησιμοποιείστε πάλι το στικ όπως πάνω για να σταθεροποιήσετε τον ανεμιστήρα και ρίξτε πεπιεσμένο αέρα. Μεταξύ των καρτών που βρίσκονται όρθια τοποθετημένες φυσήξτε με πεπιεσμένο αέρα. Φυσήξτε με πεπιεσμένο αέρα και στις άδειες θέσεις για νέες κάρτες.

Αν δείτε και άλλον ανεμιστήρα εφαρμόστε την παραπάνω μέθοδο.

Χρησιμοποιήστε το σκουπάκι στον πάτο του case για να μαζέψετε τη σκόνη. Μείνετε μακρυά από τη motherboard.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου