23/12/09

Πουλούσαν προσωπικά δεδομένα Ελλήνων... στις ΗΠΑ

Από TVXS.gr
Τέσσερα χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 65.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρία Calino με την αιτιολογία ότι πούλησε ηλεκτρονική βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα πολιτών και στοιχεία επιχειρήσεων στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η Αρχή κατόπιν καταγγελιών πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρεία Calino, η οποία ασχολείτο με πελατολόγια τα οποία έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού διευθύνσεων σε ψηφιακό χάρτη, ενώ περιλαμβάνουν επαγγέλματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, ηλεκτρονική διεύθυνση, κ.λπ. πολιτών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρία εμπορεύεται το προϊόν «Hellas Navigator», το οποίο διαφημίζεται και υπό τον τίτλο «Χρυσά πελατολόγια» και αποτελεί στην ουσία έναν επαγγελματικό τηλεφωνικό κατάλογο, ο οποίος συνδυάζει δυνατότητα εντοπισμού διευθύνσεων φυσικών προσώπων πάνω σε ψηφιακό χάρτη, με στοιχεία κατοίκων και εταιριών.

Η συλλογή των προσωπικών δεδομένων έγινε από Επιμελητήρια, Δικηγορικούς, Φαρμακευτικούς, Οδοντιατρικούς και Ιατρικούς Συλλόγους, από τον ιστοχώρο του ΟΤΕ, από σελίδες του διαδικτύου, κ.λπ. Στη συνέχεια, το εν λόγω πελατολόγιο, πωλήθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρία προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ έναντι 170.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και να «αντιγράφει σε πολλαπλά αντίτυπα» τα αρχεία.

Πέρα από τα τέσσερα χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 65.000 ευρώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διέταξε και τη διαγραφή των παράνομων αρχείων που διατηρούσε η εν λόγω εταιρεία. Επεσήμανε παράλληλα ότι η εταιρία θα όφειλε πρώτα να είχε ενημερώσει – μέσω ατομικής επιστολής – τα μέλη των επαγγελματικών ενώσεων και τις επιχειρήσεις για την επεξεργασία των στοιχείων τους, ώστε να μπορούν να διατυπώσουν τυχόν αντιρρήσεις.

Παράλληλα, η Αρχή επεσήμανε ότι η εταιρία παρανόμως συνέλεγε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που συναντούσε στο Διαδίκτυο, με τη χρήση λογισμικού-αράχνης και στη συνέχεια τις πωλούσε σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για να χρησιμοποιηθούν ως λίστες αποστολής διαφημιστικού υλικού. Η Αρχή τονίζει ότι το αυτόματο λογισμικό είχε ρυθμιστεί έτσι ώστε να μην κάνει καμία διάκριση των διευθύνσεων που συλλέγει με κριτήριο το σκοπό της δημοσίευσής τους, με συνέπεια η συλλογή του αρχείου να μη γίνεται με τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους νόμιμους σκοπούς.

Τέλος, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο στην Calino και για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή fax, χωρίς της συγκατάθεση των συνδρομητών, καθώς και για τη συλλογή στοιχείων από τον κατάλογο συνδρομητών το ΟΤΕ, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των συνδρομητών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου