Η προστασία από ιούς δεν είναι μόνο για την νέα γρίππη. Είναι και για το υπολογιστή. Αλλά το θέμα έχει πολλούς δημοφιλείς μύθους και μπερδεύει τους αδαείς:
1. Αν το κομπιούτερ μου δεν είναι στο internet δεν χρειάζομαι προστασία. Σωστό γενικά αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Θεωρητικά μπορεί από ένα CDrom ή DVD ή στικάκι USB να δεχτούμε ένα αρχείο με ιό. (Πρακτικά ότι κυκλοφορεί εμπορικά για πώληση ή με περιοδικό ελέγχεται πριν βγει για ιούς.) Επίσης, ποιός φυσιολογικός χρήστης μπορεί σήμερα να μην είναι στο διαδίκτυο;
2. Όλα τα προγράμματα antivirus μπορούν να νικηθούν. Θεωρητικά σωστό, πρακτικά μη βάσιμη αντίρρηση. Δηλαδή σχεδόν οποιοδήποτε εμπορικό πρόγραμμα το οποίο λαμβάνει κανονικά τις ενημερώσεις του μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές που θα συναντήσετε. Ακόμα και η εξαίρεση (ελάχιστες τόσα χρόνια) επιβεβαιώνουν τον κανόνα γιατί βγαίνει πολύ γρήγορα λύση. Οι χρήστες τελικά δεν παθαίνουν ζημιά.
3. Τα Mac/Linux δεν κολλάνε ιούς. Ή ”επειδή έχουν λίγους χρήστες, δεν ασχολείται κανείς να φτιάξει ιούς για αυτά τα λειτουργικά”. Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ πιο πολύπλοκο και αυτή η γενίκευση δεν στέκει. Υπάρχουν ιοί που κυκλοφορούν στο Adobe pdf, flash ή άλλα δημοφιλή εργαλεία όλων, MSN virus, HPV virus…δεν τελειώνει η λίστα! Υπάρχει πολύ spyware το οποίο έχει να κάνει καθαρά με τον browser και εκεί πχ ο Safari έχει συχνά προβλήματα ασφαλείας.
4. Καλύτερα να έχω τρία διαφορετικά προγράμματα για κάθε επιμέρους λειτουργία προστασίας παρά μια σουίτα. Η λογική εδώ είναι ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να είναι η καλύτερη σε όλα. Αν είστε αρκετά ειδικός για να καταλάβετε τις διαφορές, τότε κακώς διαβάζετε αυτό το άρθρο! Για τους περισσότερους χρήστες μια λύση internet security όλα σε ένα είναι η καλύτερη αλλά πολλές εταιρείες έχουν βγάλει προϊόντα που έχουν και άλλες λειτουργίες (system optimization, back up) και ζητάνε περισσότερα λεφτά από ότι πρέπει.
5. Θα πάρω ότι έχει ο φίλος μου που ξέρει από αυτά. Δυστυχώς ελάχιστοι ξέρουν ή ασχολούνται. Απλά έχουν καλές οι κακές εμπειρίες με 1 ή 2 προϊόντα και διαιωνίζουν δημοφιλείς μύθους. Επίσης οι μεταπωλητές υπολογιστών για διάφορους λόγους που αναλύω εδώ, σπάνια είναι οι κατάλληλοι συμβουλάτορες.
6. Χρειάζομαι ένα “ελαφρύ” ή ένα δωρεάν antivirus. Έχω παλιό υπολογιστή, “έλα μωρέ να βάλω κάτι έτσι για να υπάρχει”. Δεν είναι φιλοσοφικό το θέμα της προστασίας. Ή έχεις ή δεν έχεις. Έφτασα σε σημείο να συγκρίνω τα ελαφριά antivirus με λεπτά προφυλακτικά σε παλιότερο άρθρο μου!
7. Τι ασχολούμαστε αφού ο μεγάλος αδελφός έτσι κι αλλιώς τα παρακολουθεί όλα; Δημοφιλής μύθος. Κάθε δραστηριότητα του χρήστη μπορεί να την παρακολουθήσετε με τα κατάλληλα προγράμματα και γίνεται στους επαγγελματικούς χώρους όλο και περισσότερο. Στον προσωπικό σας υπολογιστή όμως όπου ελέγχετε εσείς τι εγκαθιστάται, μπορείτε να περιορίσετε ή να κλειδώσετε ότι θέλετε με πλήρη ασφάλεια.
8. Εγώ απλά τραβάω ένα format στον υπολογιστή μου κάθε τόσο και ησύχασα. Έχει ψίγματα αλήθειας και εξυπνάδας αυτή η τακτική. Πολλοί υπολογιστές όπως Lenovo, HP και Toshiba έχουν ένα κουμπί που μπορείς να πατήσεις όταν ξεκινάνε για να ξαναγίνουν “του κουτιού”. Βέβαια χάνεις όλα σου τα έγγραφα και ότι προγράμματα έχεις εγκαταστήσει. Άρα δυο καλύτερες εναλλακτικές είναι το τακτικό (αυτόματο κατά προτίμηση) back up ή το Deep Freeze της Faronics το οποίο κλειδώνει τον υπολογιστή σε μια κατάσταση και τον επαναφέρει με κάθε ξεκίνημα. (Το χρησιμοποιούν συχνά σε internet cafe.) Αν θέλεις να εγκαταστήσεις κάτι, το ξεκλειδώνεις, εγκαθιστάς και ξανακλειδώνεις.
9. Θα πάρω αυτό γιατί είναι Νο1 σε πωλήσεις. Δυστυχώς και αποδεδειγμένα οι Νο1 σε πωλήσεις (ακόμα και αν ξέραμε ποιό είναι Νο1 καθότι δεν συλλέγονται σε παγκόσμιο επίπεδο επαρκή στοιχεία ακόμα, ούτε καν από την gFK ή αντίστοιχες εταιρείες) δεν είναι πάντα οι καλύτερες λύσεις. Γνωστό παράδειγμα το Norton (Symantec) το οποίο το 2006 παρουσίασε ένα κακό (πολύ βαρύ) προϊόν αν και ήταν στην κορυφή των πωλήσεων. Παρομοίως δεν σημαίνει κάτι ότι το προϊόν είναι πρώτη μούρη στο ράφι του καταστήματος αφού αυτές οι θέσεις είναι επί πληρωμή.
10. Το Panda είναι βαρύ, το Bit Defender καλό για παιχνίδια, το NOD32 ελαφρύ, το Gdata έχει διπλή μηχανή προστασίας, το Kaspersky το φτιάχνουν Ρώσσοι κατάσκοποι, το McAffee είναι προβληματικό, το δωρεάν AVG/ Avira είναι άχρηστο, το Bullguard το έφτιαξαν αυτοί που στηρίζουν τα torrents, κάποιος Έλληνας έχει 10 εκατομμύρια ιούς…οι μύθοι γύρω από το θέμα είναι ατελείωτοι. Δεν αξίζει να χάνετε χρόνο ψάχνοντας τις λεπτομέρειες. Οποιοδήποτε από τα εμπορικά προϊόντα που κυκλοφορούν θα σας καλύψουν πλήρως. Τα δωρεάν απαιτούν λίγο περισσότερη ενέργεια εκ μέρους σας (πχ δεν κάνουν αυτόματες ανανέωσεις ή δεν έχουν κάποια εργαλεία) αν έχετε χρόνο και όρεξη τα δοκιμάζετε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου