6/12/09

1990-2009: 19 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου (Αφιέρωμα)

Ήταν Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου του 1990, ο Παύλος μετά απο μία αποτυχημένη πρόβα με τους Απροσάρμοστους για τον νέο δίσκο, και μια βόλτα στα bar, ξεψύχησε στο σπίτι μιας φίλης του απο υπερβολική δόση ηρωινής...


Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 με τον Παντελή Δεληγιαννίδη σαν ντουέτο στους Δαμών & Φιντίας.
Από το 1972 μέχρι το 1974 ήταν στα Μπουρμπούλια, ενώ αμέσως μετά συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής στα κλασικά του έργα ΄΄Οροπέδιο΄΄ και ΄΄Θεσσαλικός Κύκλος΄΄.

Το 1976 έφτιαξε το group Σπυριδούλα και το πρώτο τους album ΄΄Φλου΄΄ που παραμένει κλασικό στο είδος του. Το 1972 συμμετέχει στο σχήμα Εταιρία Καλλιτεχνών.
Το 1982 φτιάχνει το group Απροσάρμοστοι και κυκλοφορεί το album ΄΄Εν Λευκώ΄΄ και το 1984 το ΄΄Zorba The Freak΄΄. Το 1989 κυκλοφορεί το live album ΄΄Χωρίς Μακιγιάζ΄΄, ενώ μια μέρα πριν το θάνατο του ξεκινά την ηχογράφηση των νέων του τραγουδιών.

Ήταν ο τελευταίος απόγονος του Αλέξη [Γιώργου] Ζορμπά, του ανθρώπου που έγινε η αιτία ο Νίκος Καζαντζάκης να γράψει το ομώνυμο βιβλίο, καθώς και κοντινός συγγενής της συγγραφέας Έλλης Αλεξίου.
Αθόρυβος, ευαίσθητος και ασυμβίβαστος, ο Σιδηρόπουλος είχε χαρακτηριστεί στην περίοδο της δικτατορίας σαν επικίνδυνος και απόβλητος!
Από το περιοδικό ΠΟΠ+ΡΟΚ#149




Ο Παύλος παρότι είχε πεσει στα ναρκωτικά τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά και να προειδοποίησει τους νέους για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις:

"θέλω να πω στους πιτσιρικάδες ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δοκιμάσουν ηρωίνη, γιατί δεν μπορεί να σου δώσει κανένα vision άμα είσαι μουσικός, ποιητής, ζωγράφος. Σε εκμηδενίζει, είναι ένας μύθος, μια μπούρδα΄΄.

"Πρέζες υπάρχουνε πολλές, δεν είναι μόνο η ηρωίνη,αλλά η ηρωίνη σκοτώνει, αυτή είναι η μόνη διαφορά"


Ο Παύλος ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε στη ροκ μουσική σκηνή το υπόβαθρο για όλους τους επόμενους. Τραγούδια που έχουν μείνει αξέχαστα. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός πως ο Παύλος μένει τόσο αναλύωτος. 19 χρόνια μετά, βλέπεις 15χρονά να ψάχνονται και να θέλουν να βρούν τραγούδια του Παύλου, να μάθουν για την ζωή του και να μάθουν απτην ζωή του...

Απο την μία σκέφτομαι πως ο Παύλος ίσως χρωστάει ένα μέρος του εαυτού του στα ναρκωτικά, όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες που καταξιώθηκαν εξαρτημένοι σε ναρκωτικές ουσίες και βρήκαν ή θα βρούνε το τραγικό τους τέλους... Απο την άλλη όμως, απτην ζωή του καταλαβαίνεις πόσο συνειδητοποιημένος ήταν για ότι έκανε.
Κανένας άλλος καλλιτέχνης χρήστης ναρκωτικών δεν τόλμησε και κατάφερε να μιλήσει ανοιχτά στους νεούς, ειδικά εκείνη την εποχή. Ήταν εμφανές πως ήξερε τα λάθη που είχε κάνει, και ήξερε για ότι επρόκειτο να πάθει αργά ή γρήγορα.


"Στην Κ."



Ακούω σήμερα το "Στην Κ." και μου προκαλεί την ίδια συναισθήματα με την πρώτη φορά που το άκουσα! "Εν Κατακλείδι","Μου πες θα φύγω","Η ώρα του stuff","Ροκ εν Ρολ στο κρεβατη", "Το 69", "Ο μπάμπης ο Φλου",... Τόσα πολλά σπουδαία τραγούδια!
Το περιβόητο "Η" ! Ένα τραγούδι που μιλάει για την Ηρωίνη το 1982.. Ποιος άλλος τόλμησε απο τότε να γράψει τέτοια τραγούδια που να έχουν τόσα πολλά πράγματα να σου διδάξουν για την ζωή! Και τώρα που το σκέφτομαι δεν μπορώ να θυμηθώ ΚΑΝΕΝΑ τραγούδι που να μιλάει με τέτοιο τρόπο ειδικά για τα ναρκωτικά!


"Να μ'αγαπάς"

Μετά το "Ναμαγαπάς"!
Ένα απο τα πιο αγαπημένα ερωτικά τραγούδια, με μια κιθάρα και ενα πολύ δυνατό στίχο! Τόσο απλό, χωρίς σουπερ-εφέ αλλά αληθινό και τραγουδισμένο απο τον Παύλο με τέτοιο τρόπο που δεν γίνεται να το ακούσεις σε διασκευή!!



Ο Παύλος ήταν ένας και μοναδικός και δεν γίνεται να τον ξεχάσουμε...
Και εκεί ψηλά, θα έχει βρει και τον Αλέξη, που χάθηκε και αυτός την ίδια μέρα,
όχι απτα ναρκωτικά ,όπως Παύλος, αλλά από μια σφαίρα της ίδιας της κοινωνίας!...





+Διαβάστε στίχους απο τα τραγούδια του
+Διαβάστε στη Wikipedia για τον Παύλο
+Βιογραφικό του στο ΣανΣήμερα.gr
+Δείτε την ταινία "Ο Ασυμβίβαστος"



Αφιέρωμα από την εκπομπή "Πρωταγωνιστές":




Αφιέρωμα στην εκπομπή "Μηχανή του Χρονού"΅:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου