6/11/09

Street Cinema: Ο κινηματογράφος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης!

Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από τις 9 έως τις 22 Νοεμβρίου τη δράση «Street Cinema: Ο κινηματογράφος στους δρόμους της πόλης». Με αφορμή τα 50ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του Φεστιβάλ με την πόλη, καθίσταται μία από τις βασικές προτεραιότητες της διοργάνωσης. Η δράση «Street Cinema: Ο κινηματογράφος στους δρόμους της πόλης» μετουσιώνει αυτή τη φιλοσοφία σε πράξη, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επεκτείνεται σε κάθε γωνιά της πόλης, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε έναν ζωντανό κινηματογράφο.

Αν τύχει να περιμένετε στην ουρά της εφορίας σας και ξαφνικά δείτε ένα ζευγάρι βγαλμένο από την δεκαετία του 50 να χορεύει δαιμονισμένα στους ρυθμούς κινηματογραφικών swing, αν οδηγείτε και δείτε μπροστά σας μια ροζ κάντιλακ με ακίνητες ροζ βαμπ να σας γλυκοκοιτούν, αν πάτε να μπείτε στην πολυκατοικία σας και την δείτε μεταμορφωμένη σε σινεμά ή αν μια νταλίκα εσωτερικά διαμορφωμένη σε κινηματογράφο επισκεφθεί την γειτονιά σας για να σας δείξει σκηνές από τις πιο κινηματογραφικές γειτονιές του πλανήτη, μην ξαφνιαστείτε. Βρισκόσαστε απλά στην Θεσσαλονίκη και το φεστιβάλ κινηματογράφου ξεκινάει.

Θέλοντας να ξανασκεφτούμε την σχέση του φεστιβάλ με την πόλη, και του κινηματογράφου με την πραγματικότητα και το όνειρο, βάλαμε σαν στόχο μας φέτος να επικοινωνήσουμε το φεστιβάλ με τρόπους πρωτότυπους που θα μετατρέψουν την ίδια την πόλη σε κινηματογράφο. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τον κινηματογράφο στο δρόμο. Ο κινηματογράφος παντού. Το σινεμά να ξεπηδάει αναπάντεχα από την πραγματικότητα. Σαν μια ρωγμή εκεί που δεν το περιμένεις. Μέσα από οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην πόλη. Ακόμη και σε σημεία που το φεστιβάλ δύσκολα φτάνει.

«Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή.», έλεγε ο Ρενουάρ. Ακολουθώντας την φράση του, που βρίσκεται στον πυρήνα του σκεπτικού της φετινής 50ης διοργάνωσης απευθύναμε μια ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης ζητώντας τους να εμπνευστούν από το φετινό γενέθλιο θέμα του φεστιβάλ και να δημιουργήσουν κινηματογράφο εκεί που δεν το περιμένεις με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Τους ζητήσαμε να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να εκπλήξουν την πόλη. Η συμμετοχή ήταν τεράστια. Προτάσεις έξυπνες, ζωντανές που ανανεώνουν και απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα του Why cinema now? που είναι και το κεντρικό «σύνθημα» της φετινής χρονιάς. Εικαστικοί, performers, μουσικοί, street artists και χορευτές, μια βδομάδα πριν και κυρίως κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ξεχύνονται στην Θεσσαλονίκη δημιουργώντας ένα παράδοξο κινηματογραφικό χάρτη. Ένα ολόκληρο φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ που θα γιορτάσει τα 50α γενέθλια με τρόπο δημιουργικό και ουσιαστικό. Πάνω από 30 διαφορετικές δράσεις θα καταλάβουν δρόμους, πλατείες, δημόσια κτίρια, ταράτσες πολυκατοικιών, καφέ, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ. δημιουργώντας ένα διάλογο του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες στον δημόσιο χώρο.

Άγγελος Φραντζής
Υπεύθυνος της δράσης
«Street Cinema: Ο κινηματογράφος στους δρόμους της πόλης»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου