6/11/09

Έρχονται τα αυστηρά μέτρα κατά της πειρατείας σε όλη την Ε.Ε.!

Είναι θέμα χρόνου πια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα!..

Έπειτα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τελικά να δώσει το πράσινο φως για ένα νομοθετικό κείμενο που θα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για σκληρά μέτρα κατά της πειρατείας. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για νομοθετικές πρωτοβουλίες παρόμοιες με το νόμο των τριών χτυπημάτων που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία κι ετοιμάζεται για ψήφιση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα ισχυρό μπλοκ του Ευρωκοινοβουλίου αγωνιζόταν εδώ και καιρό να καθιερώσει την πρόσβαση στο Internet ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η εν λόγω τροπολογία επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο πακέτο ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι ισχυρές πιέσεις από πολλές εθνικές κυβερνήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του κειμένου. Η τελική διατύπωση αναφέρει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για "κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί το copyright".


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε με ανακούφιση την εξέλιξη αυτή. Η Κομισιόν έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων με αυστηρά νομοθετικά μέτρα.

Μετά από όλα αυτά, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα κατά της διαδικτυακής πειρατείας. Το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρόκειται να βάλει εμπόδια σε τέτοιες πρωτοβουλίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου