27/11/09

Φτιάξτε στο Photoshop μια κορνίζα για τη φωτογραφία σας


Πολλές φορές, μια κορνίζα δίνει αυτή την πρόσθετη νότα που χρειάζεται η -ούτως ή άλλως καταπληκτική- φωτογραφία σας για να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος. Πιο κάτω θα βρείτε οδηγίες για να φτιάξετε μια τέτοια κορνίζα στο Photoshop.



Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι, για να πετύχετε ένα ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να πειραματιστείτε με χρώματα και υφές. Εδώ σας δίνουμε μόνο ένα σημείο εκκίνησης.

Ξεκινάμε ανοίγοντας τη φωτογραφία που θέλουμε να επεξεργαστούμε και κάνοντας διπλό κλικ στο -μοναδικό αυτή τη στιγμή- layer που είναι το background, για να το ξεκλειδώσουμε (και να μπορούμε αργότερα να το μετακινήσουμε). Το layer θα πάρει το όνομα Layer 0.


Τώρα θέλουμε να προσθέσουμε το φόντο που συνήθως υπάρχει ανάμεσα σε μια φωτογραφία ή ένα ζωγραφικό πίνακα και την κορνίζα τους. Για το σκοπό αυτό, επιλέγουμε Image > Canvas Size και μεγαλώνουμε τον καμβά της εικόνας (όσον αφορά το μέγεθος που θα του δώσετε, θα πρέπει να κάνετε δοκιμές, για να δείτε πώς σας "κάθεται" καλύτερα στο μάτι.)


Δημιουργούμε ένα νέο layer, το μετακινούμε κάτω από το layer της εικόνας, μεταφερόμαστε σε αυτό, το επιλέγουμε ολόκληρο με Ctrl + A, το γεμίζουμε με ένα χρώμα της αρεσκείας μας (Edit > Fill) και στη συνέχεια εφαρμόζουμε σε αυτό το layer "θόρυβο" (για να δημιουργήσουμε την αίσθηση του υφάσματος ή του χαρτονιού, υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως γι' αυτά τα φόντα) επιλέγοντας Filter > Noise > Add Noise. Ο "θόρυβος" θα πρέπει να είναι μονοχρωματικός (Monochromatic) και από εκεί και πέρα θα πρέπει και πάλι να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις.


Για να κάνουμε ακόμη πιο έντονη την εντύπωση του υλικού, επιλέγουμε Filter > Brush Strokes > Crosshatch.


Μεγαλώνουμε ξανά τον καμβά της εικόνας όπως προηγουμένως, για να δημιουργήσουμε χώρο για την ξύλινη κορνίζα που πρόκειται να σχεδιάσουμε.

Δημιουργούμε ένα ακόμη layer και με το εργαλείο Rectangular Marquee επιλέγουμε τον κενό χώρο στην αριστερή πλευρά της εικόνας. Το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που θα προκύψει, το γεμίζουμε ένα ντεγκραντέ που ξεκινά από ένα χρώμα της επιλογής μας, καταλήγει στο λευκό και έχει το χαρακτηριστικό Reflected Gradient (το ορίζουμε από τη γραμμή εργαλείων που εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης του Photoshop, όταν είναι ενεργό το εργαλείο Gradient).

Για να σχεδιάζουμε το ντεγκραντέ, κάνουμε κλικ στο κέντρο του παραλληλόγραμμου και σύρουμε το δείκτη του ποντικιού προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.


Στη συνέχεια, δημιουργούμε ένα δεύτερο παραλληλόγραμμο, μικρότερο από το πρώτο, και το γεμίζουμε με ένα ντεγκραντέ στα ίδια χρώματα, που αυτή τη φορά έχει το χαρακτηριστικό Linear Gradient.

Η αριστερή πλευρά της κορνίζας είναι έτοιμη.

Δημιουργούμε αντίγραφο του ενεργού layer, μεταφέρουμε το τμήμα της κορνίζας στο δεξί άκρο της εικόνας και το περιστρέφουμε κατά 180 μοίρες. Τώρα έχουμε και τη δεξιά πλευρά.

Με παρόμοιο τρόπο σχεδιάζουμε το επάνω και το κάτω μέρος της κορνίζας (κάθε πλευρά σε δικό της layer). Θα χρειαστεί να μεγαλώσουμε το πλάτος του ντεγκραντέ επιλέγοντας Edit > Transform > Scale.


Το μόνο που έμεινε, είναι να διορθώσουμε τις... παράλογες επικαλύψεις των πλευρών στις γωνίες, πράγμα που γίνεται εύκολα, εάν με το εργαλείο Polygonal Lasso σχεδιάσουμε ένα τρίγωνο που να περικλείει το τμήμα του ντεγκραντέ που πρέπει να αφαιρεθεί.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε στην εισαγωγική εικόνα αυτού του οδηγού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου