4/11/09

Η ομιλία του Υφ.Υποδομών-Μεταφορών κ' Δικτύων στο συνέδριο Infocom World

Τι είπε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκη στο συνέδριο Infocom World 2009;;

«Οι τηλεπικοινωνίες είναι ο κύριος μοχλός για τη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης. Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη γι’ αυτήν τη μετάβαση είναι αδύνατον να ορίσουμε τη θέση της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο και τις τεράστιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει», επεσήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων , Νίκος Σηφουνάκης , κατά την ομιλία του στο 11ο Συνέδριο INFOCOM WORLD 2009, το απόγευμα της Τρίτης 3-11-2009.

Τόνισε ότι «η γνώση είναι πλέον η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της παγκόσμιας οικονομίας» , ενώ σημείωσε πως «αυτό το κεφάλαιο της γνώσης σταδιακά δεν θα αποτελεί αποκλειστική περιουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά δημιουργείται με τη συνδρομή και άλλων κοινοτήτων όπως είναι ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία των πολιτών, και διακινείται με τις τηλεπικοινωνίες».

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ αυτές τις προκλήσεις, δηλαδή, την αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου και τη διαμόρφωση της «γενιάς του διαδικτύου» που θα κληθεί να διαχειριστεί το παγκόσμιο γίγνεσθαι. «Η Πολιτεία οφείλει να λάβει έγκαιρα τα μέτρα της ώστε όλες αυτές οι αλλαγές που συντελούνται τόσο δραστικά να γίνουν κτήμα όλων των πολιτών και ειδικότερα όλων όσοι ανήκουν στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται με φτώχεια και αποκλεισμό» , ανέφερε .

Ο κ. Υφυπουργός σημείωσε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα στην πράσινη ανάπτυξη με όχημα τη γνώση, την καινοτομία και τις φιλικές προς το περιβάλλον νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας» και πρόσθεσε : «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη, δηλαδή, τη δημιουργία κεφαλαίων και νέων θέσεων εργασίας… Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων των πολιτών ώστε να ενισχυθούν η κοινωνική συνοχή, η συμμετοχή, οι θεσμοί, η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος».

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανήκουν:
  • Η προώθηση της ευρυζωνικότητας ώστε να καλυφθεί με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων όλη η χώρα.
  • Η επίσπευση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, και, μέσω αυτής, η ανακατανομή του ψηφιακού μερίσματος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη υπηρεσιών νέας γενιάς όπως η τηλεργασία, η τηλεϊατρική, το δικτυακό εμπόριο το οποίο θα βασίζεται σε μια νέα, δυναμικότερη σχέση παραγωγού - καταναλωτή με τον δεύτερο να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης.

Επεσήμανε ακόμα πως στις προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο για τη δημιουργία των ψηφιακών υποδομών, όσο και για την προώθηση της χρήσης υπηρεσιών ψηφιακών τεχνολογιών . Πρόσθεσε δε ότι προωθείται το εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία υποδομής οπτικών ινών σε όλη την επικράτεια, ώστε η χώρα μας να εκτιναχθεί στην πρωτοπορία της χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέχρι το 2015, αλλά παράλληλα λαμβάνουμε και όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία περιοχών ψηφιακής υστέρησης.

Σημείωσε τέλος ότι «τα προβλήματα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών που έχουν ανακύψει από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, η αδειοδότηση σταθμών βάσης για την κινητή τηλεφωνία, τα τέλη διέλευσης που ζητούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και πλήθος άλλων ζητημάτων μας είναι γνωστά. Το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι η εκκίνηση της ανοικτής διαβούλευσης με τη συμμετοχή, φυσικά, των εκπροσώπων του κλάδου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου