5/11/09

H Τουρκία ζητά 32 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους από την Google!

Έπειτα από έρευνες, που κράτησαν πάνω από ένα χρόνο, η Τουρκική Κυβέρνηση επέβαλλε πρόστιμο 71 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ) την Google, για φόρους που υποτίθεται πως δεν κατέβαλε στο κράτος.

Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, το κράτος θεωρεί ότι η Google υποχρεούται την καταβολή επιπλέον φόρων, από την στιγμή που δραστηριοποιείται στην online διαφήμιση στην χώρα(!!), ενώ έχει επίσης και κάποια γραφεία εκεί, ενώ οι λογαριασμοί της και οι πληρωμές προέρχονται από την Ιρλανδία. Το τελευταίο είναι αληθές, καθώς η εταιρία έχει την Ευρωπαϊκή έδρα της στην Ιρλανδική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται και το κέντρο των οικονομικών άλλα και των δραστηριοτήτων υποστήριξης.

Η Τουρκία θεωρεί υποχρέωση της Google να καταβάλει φόρους για τα κέρδη της εταιρίας, που έχει δηλωθεί στην Τουρκία, με το ποσό των απλήρωτων φόρων να φθάνει τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία από την πλευρά της υποστηρίζει, πως παρά το ότι τμήματα της στεγάζονται στην Τουρκία, στην χώρα δραστηριοποιείται στους χώρους της αναζήτησης και της διαφήμισης, επιχειρήσεις που όμως “τρέχει” από την Ιρλανδία, γεγονός που δεν καθιστά υποχρεωτικό να πληρώνει φόρους στην Τουρκία. Ωστόσο υπολογίζοντας την φορολογική νομοθεσία κάθε χώρας, όπως και της γειτονικής μας, βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Τούρκος νομικός υποστηρίζει ότι οι αξιώσεις της κυβέρνησης έχουν βάση, με δεδομένο ότι η Google έχει εγκαταστήσει στην Τουρκία μια ολόκληρη εταιρία με την ονομασία Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., που σημαίνει Google Advertising and Marketing Ltd, και ξεφεύγει απλά από τον χαρακτηρισμό της εταιρίας απλής υποστήριξης, που θα μπορούσε να φορολογείται ελάχιστα ή και καθόλου από το κράτος.

Μένει να φανεί αν η ανακοίνωση και οι αξιώσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης, έχουν σαν στόχο να επιταχύνουν και να πιέσουν τις δεδομένες συζητήσεις με την Google. Την ίδια στιγμή, ακόμη δεν επιτρέπεται στην Τουρκία η πρόσβαση στο YouTube, σε μια άλλη κόντρα της κυβέρνησης με την εταιρία, άσχετη βέβαια με το φορολογικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου