7/11/09

Δανία: Εξετάσεις με ανοιχτό... Google!


Η τεχνολογία μπαίνει ολοένα και περισσότερα στη εκπαίδευση...Γιατί όχι και στις εξετάσεις; Σε κάποια σχολεία της Δανίας οι μαθητές συμμετάσχουν κανονικά στις εξετάσεις αλλά σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Internet κατά την διάρκεια των διαγωνισμάτων!


Πιο συγκεκριμένα,όπως διαβάζω στο Pcmag, οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν οποιαδήποτε ιστοσελίδα -ακόμα και το Facebook- αναζητώντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους έχουν τεθεί. Βέβαια σαφώς και δεν επιτρέπεται να επικοινωνούν με συμμαθητές τους μέσω instant messaging ή να ανταλλάσσουν mail με τρίτους!


Οι εμπνευστές του σχεδίου λένε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στους μαθητές και την ακεραιότητά τους. Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η χρήση του Internet ανοίγει το δρόμο για αντιγραφές και πλασματικές βαθμολογίες, οι Δανοί υποστηρίζουν ότι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο δε διαφέρει σε τίποτα από μια εξέταση με ανοικτά βιβλία. Όπως συμβαίνει και στα διαγωνίσματα με ανοικτά βιβλία, οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους μαθητές κι επαφίεται στην κριτική τους ικανότητα να δώσουν τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα.


Σε περίπτωση που το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολογηθεί ως επιτυχημένο, θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας μέχρι το 2011. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, δεν αποκλείεται να το δούμε σύντομα και σε άλλες χώρες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου