άρθρο away.gr:
Μια ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστές την Future Publishing Ltd(δημιουργό εταιρία πολλών γνωστών περιοδικών όπως το T3 και το Edge) και το Techradar.gr, μιας ελληνικής σελίδας η οποία έχει χαρακτηριστικά digg-site, την οποία τρέχει ο -γνωστός- δημοσιογράφος Σίμος Κοσμετάτος. Όπως φαίνεται η Future Publishing έστειλε ένα εξώδικό, μέσω email, μέσω του οποίου ζητά από τον δημιουργό της σελίδας να κατεβάσει άμεσα το Techradar.gr και δώσει, άνευ χρηματικού αντιτίμου, το .gr domain που έχει στην εταιρία με το σκεπτικό πως η Future Publishing έχει στη κατοχή της το www.techradar.com, το οποίο μάλιστα έχει κατοχυρώσει ως Trademark (Εμπορικό Σήμα).
Το ερώτημα είναι, μπορεί; Έχει το δικαίωμα η Future Publishing να ζητήσει αυτά που ζητάει σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη πρέπει να δούμε εάν όλα αυτά έχουν κάποια τύχη ενώπιον κάποιου δικαστηρίου. Η απάντηση στη πρώτη ερώτηση είναι σχετικά απλή. Εφόσον το Techradar είναι κατοχυρωμένο σήμα ο κάτοχος του έχει δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις σε περίπτωση που θεωρήσει πως η χρήση άλλου ονόματος μπορεί να προκαλέσει ηθική βλάβη ή χρηματική ζημία στον ίδιο και την επιχείρηση του. Είναι δε σύνηθες φαινόμενο μεγάλες εταιρίες να στέλνουν μαζικά τέτοιου είδους εξώδικες διαμαρτυρίες σε περίπτωση πως έχουν έστω και τη παραμικρή υποψία πως ίσως κάποιος άλλος χρήστης ή εταιρία χρησιμοποιεί υλικό το οποίο είναι πνευματικά κατοχυρωμένο.
Το δεύτερο λοιπόν ερώτημα έχει να κάνει αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η Future Publishing έχει πιθανότητες να δικαιωθεί στο δικαστήριο. Όπως θα διαβάσετε και εσείς στο κείμενο (σ.σ. το παραθέτω ακριβώς από κάτω), η Future Publising υποστηρίζει πως o Σίμος Κοσμετάτος κατοχύρωσε το domain και ξεκίνησε τη λειτουργία της σελίδας με ενδεχόμενο δόλο (”bad faith” όπως αναφέρει το κείμενο) έχοντας ως στόχο να εκμεταλλευτεί το νομικά κατοχυρωμένο σήμα της εταιρίας για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Συνεχίζει μάλιστα αναφέροντας πως η συγκεκριμένη χρήση προκαλεί ζημία χωρίς όμως να διευκρινίζει αν είναι ηθική ή οικονομική αυτή η ζημία, αν και η φράση “suffer damages” χρησιμοποιείται κυρίως για οικονομική ζημία στην Αγγλία.
Για να γίνει αυτό η Future Publishing θα πρέπει να προσφύγει στην Nominet (η αντίστοιχη EETT της Μεγάλης Βρετανίας) και να ζητήσει να εξετασθεί το σε συνεργασία με την EETT υπό το πρίσμα του Dispute Resolution Service Policy, της διαδικασίας δηλαδή που έχει η Nominet για περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται δόλια καταχώρηση ή χρήση κάποιου domain name. Το καλό με τη διαδικασία είναι πως τα μέρη είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν την απόφαση της. Ο νόμος εδώ είναι αρκετά σαφής. Το άρθρο 2 του DRSP αναφέρει πως ο αιτών (η Future Publishing στη προκειμένη περίπτωση) έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Nominet και να της ζητήσει να αποφασίσει για ένα domain name εφόσον θεωρεί πως η κατοχύρωση του από τρίτο πρόσωπο προκαλεί ζημία για τον ίδιο ή την εταιρία που εκπροσωπεί. Διευκρινίζει πάντως πως η “ζημία” πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Abusive Registration means a Domain Name which either:
i. was registered or otherwise acquired in a manner which, at the time when the registration or acquisition took place, took unfair advantage of or was unfairly detrimental to the Complainant’s Rights; OR
ii. has been used in a manner which took unfair advantage of or was unfairly detrimental to the Complainant’s Rights;
Σε αυτό το σημείο υπάρχει το εξής θέμα. Η Future Publishing δεν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, ούτε έχει κάποιο γραφείο το οποίο να τις κλίνει στοχευμένες διαφημίσεις για τη χώρα μας. Αυτό κατά τη γνώμη μου μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να επικαλεσθεί άμεσα οικονομική ζημία εξαιτίας της λειτουργίας του Techradar.gr στη χώρα μας. Επίσης η διαφορά στα μεγέθη μεταξύ των δύο σελίδων είναι εμφανής, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η Future Publishing θα είναι αρκετά δύσκολο να αποδείξει πως το Techradar.gr αποτελεί έναν υπολογίσιμο ανταγωνιστή για τα συμφέροντα της εταιρίας.
Το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος μου βασίζεται στην απόφαση της υπόθεσης Yahoo! Inc v Akash Arora, στην οποία η εταιρία Akash Arora είχε αγοράσει το domain “yahooindia” ενώ είχε χρησιμοποιήσει παρόμοια χρώματα, layout, περιεχόμενο και υπηρεσίες με την σελίδα της Yahoo!. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Yahoo! με το σκεπτικό πως η τα στοιχεία της συγκεκριμένης σελίδας, από το όνομα μέχρι τα χρώματα και το περιεχόμενο, μπορούσαν να μπερδέψουν τους επισκέπτες της σελίδας, με τους τελευταίους να υποθέτουν πως η σελίδα αποτελεί την ινδική έκδοση της Yahoo!. Η διαφορά αυτής της απόφασης με το συγκεκριμένο σενάριο είναι πως το Techradar.gr δεν έχει ποτέ υποστηρίξει ή προωθήσει άμεσα ή έμμεσα πως έχει κάποια σχέση με το Techradar.com. Επίσης το Techradar.gr έχει διαφορετικά χρώματα, λογότυπο και layout σε σχέση με το Techradar.com της Future Publishing. Τέλος, η φύση των υπηρεσιών του Techradar.gr, στο οποίο όπως είπαμε ο χρήστης καλείται να καταχωρήσει και να ψηφίσει τεχνολογικές ειδήσεις αλά Digg δεν έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει το Techradar.com, το οποίο έχει κυρίως νέα, παρουσιάσεις προϊόντων και blogs, στοιχεία τα οποία συνθέτουν ηλεκτρονικό τεχνολογικό περιοδικό. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα κάποιος να “μπερδέψει” τις δύο σελίδες και να θεωρήσει πως τα δύο sites συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο.
Ελπίζω ο Σίμος να μας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις, οι οποίες φαντάζομαι πως θα παρουσιάζουν αρκετά μεγάλο νομικό ενδιαφέρον.
**Παρακαλώ σημειώστε πως το παραπάνω κείμενο μπορεί να περιέχει τυχόν παραλήψεις ή/και λάθη ιδιαίτερα στο νομικό του κομμάτι, για αυτό τον λόγο η συμβολή σας και η άποψη σας κρίνεται απαραίτητη. Επίσης το κείμενο εκφράζει καθαρά τη προσωπική γνώμη του συγγραφέα(away.gr) και δεν έχει συμβουλευτικό ή άλλο χαρακτήρα προς κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.**
Ετικέτες
" Τραγικά "
(83)
Αθήνα
(28)
Αθλητικά
(123)
Διεθνή
(177)
Ελλάδα
(458)
Επιστημονικά
(28)
Θέματα
(48)
Θεσσαλονίκη
(31)
Ιδιωτική Τηλεόραση
(1)
Ιστορικά
(14)
Καιρός
(19)
Λάρισα
(60)
Μουσική
(115)
Οικολογία
(27)
Οικονομία
(17)
Παιδεία
(103)
Παράξενα
(149)
Πολιτική
(184)
Σεξ
(15)
Τέχνες
(17)
Τεχνολογία
(321)
Τηλεπικοινωνίες
(92)
Υγεία
(78)
Φοιτητικά
(111)
Χιούμορ
(289)
Blogs
(120)
e-shopping
(6)
Gadgets
(50)
Games
(96)
Hardware
(60)
Internet
(309)
ISPs
(10)
Media
(167)
Movies
(36)
Software
(172)
Trash TV
(9)
Useful
(55)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου