27/11/09

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ απ'το υπ. Παιδείας σε ξένα Πανεπιστήμια!

Τη χρηματοδότηση 14 ξένων Πανεπιστημίων με δεκάδες χιλιάδες ευρώ , ενέκρινε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Ειδικότερα θα χρηματοδοτηθούν:

1.Το Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα, Τσεχία, Φιλοσοφική Σχολή, Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών, Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, με το ποσό των 8.000 Ευρώ, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και την αγορά ηλεκτροτεχνικού εξοπλισμού.

2.Το Πανεπιστήμιο Τεργέστης Ιταλίας, Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με το
ποσό των 20.000 Ευρώ, για τη διεξαγωγή σεμιναρίου της Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ως δεύτερης και ξένης γλώσσας στην Ιταλία.

3.Την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του Πανεπιστημίου McGill, στο
Μόντρεαλ του Καναδά, με το ποσό των 30.000 Ευρώ νια τη δημιουργία μίας μόνιμης Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών.

4.Το Πανεπιστήμιο Washington, Seattle, με το ποσό των 40.000 Ευρώ για την ίδρυση Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, με την ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

5.Το Πανεπιστήμιο Γιοχάνεσμπουργκ, Tμήμα Νεο − Ελληνικών Σπουδών, (University of
Johannesburg − Incl. Rand Afrikaans University − Dept. of Greek and Latin Studies) με το ποσό των 4.500 Ευρώ για την έκδοση των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ με θέμα: «Η ζωή και το έργο του ποιητή, Διονυσίου Σολωμού», με την ευκαιρία των 150 χρόνων από το θάνατό του».

6.Το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και
Κυπριακών Σπουδών με το ποσό των 37.200 Ευρώ για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές του δραστηριότητες καθώς και για το εκδοτικό του πρόγραμμα.

Την Έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία με το ποσό των 21.500 Ευρώ για την ενίσχυσή της.

7.Το Universidad National del Sur. Στη Bahia Blanca − Argentina. Departamento de Humanidades, Area de Lenguas Extranieras, Λεκτοοάτο Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού με το ποσό των 5.000 Ευρώ για τη μισθοδοσία ως Λέκτορα του Dr. Mario Ritacco, ως συμπλήρωμα στο ποσό που ορίζει η χρηματοδότηση που έχει ήδη εγκριθεί από το Ίδρυμα Ωνάση για την τριετία 2009−2012.

8.Το Charles Darwin University, στην Αυστραλία με το ποσό των 7.000 Ευρώ νια να παρακολουθήσουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν τον κύκλο μαθημάτων τριών (3) εβδομάδων, εβδομήντα (70) ωρών, στη Ρόδο, τη Μακεδονία και την Κάλυμνο, τα οποία θα αναγνωρίζονται ως εργασία εξαμήνου. Η ονομασία του κύκλου μαθημάτων θα είναι:’Greek in−Country Study Program».

9.Το University of Cambridge. Faculty of Modern and Medieval Languages. Modern Greek Section, με το ποσό των 24.000 Ευρώ για την πρόσληψη λέκτορα και την καταβολή της μισθοδοσίας του μέχρι να προκηρυχθεί η θέση και να αποσπασθεί εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02 φιλολόγων με αυξημένα προσόντα.

10.Το Balliol College, University of Oxford με το ποσό των 100.000 Ευρώ, για τη για τη δημιουργία Έδρας Ελληνικής Λογοτεχνίας (Endowment Fund).

11.Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου (Ε.Π.Κ.Κ.), Centre Culturel Grec au Caire με το ποσό των 15.000 Ευρώ για τη διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα: «Ο ελληνισμός στα τέλη του 19ου αιώνα. Ιστορικότητα, βιογραφία, μυθοπλασία και γλώσσα στο έργο της Πηνελόπης Δέλτα».

12.Το Πανεπιστήμιο Hong Kong, Σγολή Γλωσσών και Πολιτισμών. Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, με το ποσό των 13.000 Ευρώ για τις ακόλουθες δράσεις:
• Δημιουργία τμήματος ελληνικών σπουδών στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη
• Συγγραφή και παραγωγή σημειώσεων, ασκήσεων και διδακτικού υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες
των σπουδαστών. Αγορά CD, κινηματογραφικών ταινιών, CD μουσικής, DVD για την προβολή της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και ως υλικού για τη διδασκαλία της γλώσσας.

13.Το Πανεπιστήμιο Monash στη Βικτώοια Tnc Αυστραλίας, με το ποσό των 23.500 Ευρώ, για τις ακόλουθες δράσεις:
• Διεξαγωγή έρευνας για το καθεστώς της Ελληνικής στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, ξεκινώντας από την πολιτεία τη Βικτώριας.
• Συγγραφή εγχειριδίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας με βάση τα αποτελέσματα
του ερωτηματολογίου.
• Συνεργασία με τοπικά ελληνικά σχολεία για την εισαγωγή νέων διδακτικών μεθόδων και διδακτικού υλικού που θα ανταποκρίνεται στους Έλληνες της διασποράς.

14.Το Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης (Saint−Petersburg State University, Faculty of
Philology, Greek Institute, Byzantine Centre –BYZANTINON KENTRON), στη Ρωσία, με το ποσό των 2.000 Ευρώ για τη μισθοδοσία (τακτική χρηματοδότηση σε μηνιαία βάση) του συνεργάτη στην Έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, Μαξίμ Κισσιλιέρ (διεθνούς αναγνωρισμένου ερευνητή της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας).



Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου