27/11/09

Ίχνη ζωής σε μετεωρίτη από τον Άρη

Τις πιο πειστικές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, ανακάλυψαν επιστήμονες της NASA. Σε μετεωρίτη από τον Άρη που έπεσε στη Γη πριν περίπου 13.000 χρόνια βρέθηκαν δομές με μορφή σκουληκιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι απολιθωμένα βακτήρια.

Τα βακτήρια βρέθηκαν ενσωματωμένα κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του βράχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήδη βρίσκονταν μέσα του όταν αυτός προσέκρουσε στη Γη.


Ως «ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στον Άρη», χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο επικεφαλής επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA Ντέηβιντ Μακέι, ο οποίος μελετά τον μετεωρίτη από τότε που ανακαλύφθηκε -το 1984- στους λόφους Άλαν της Ανταρκτικής.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη, μετά την πτώση κάποιου αστεροειδούς στον πλανήτη και έπεσε στη Γη μετά από ταξίδι στο διάστημα διάρκειας 16 εκατ. χρόνων. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την αρειανή προέλευσή του, καθώς η χημική σύνθεσή του ταίριαζε με αυτήν του Άρη.

Μελέτες γίνονται σε ακόμα δύο μετεωρίτες από τον Άρη, στους οποίους όπως υποστηρίζει η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων υπάρχουν επίσης ίχνη απολιθωμένης μικροβιακής ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου