31/10/09

Σκληρά μέτρα κατά της πειρατείας και στη Μεγ. Βρετανία


Η Μεγάλη Βρετανία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη χώρα μετά την Γαλλία, που θα λάβει σκληρά μέτρα κατά των παράνομων downloads, με τη σχετική ρύθμιση να τίθεται σε ισχύει την άνοιξη του 2010.


Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Peter Mandelson ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στη Γαλλία. Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει δύο προειδοποιήσεις για όσους κατεβάζουν παρανόμως τραγούδια, ταινίες κλπ και διακοπή της σύνδεσης στο Internet αν συνεχίσουν και μετά τις προειδοποιήσεις. Επιπλέον, μαζί με τις προειδοποιήσεις, θα αποστέλλονται τα στοιχεία των "πειρατών" σε όσους κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μηνύσεις.

Βέβαια, ο σχεδιαζόμενος νόμος θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις. Πέρα από την οργή του κόσμου, η βρετανική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την απροθυμία των ISPs να συνεργαστούν.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα δούμε σύντομα και σε άλλες χώρες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Σημειωτέον ότι ο Mandelson, που ετοιμάζει το νομοσχέδιο, έχει διατελέσει στο παρελθόν Επίτροπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν με καλό μάτι τέτοιους νόμους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια ευρωπαϊκή οδηγία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου