7/10/09

Τι απόψεις έχει η Άννα Διαμαντοπούλου για την Παιδεία;



Η Άννα Διαμαντοπούλου πριν γίνει πολιτικός όπως διαβάζω στο βιογραφικό της, συμμετείχε και διεύθυνε μια εταιρεία συμβούλων.

Όμως είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε κάποιες απόψεις της για την παιδεία, για να δούμε αμα αυτές τις απόψεις θα τις κρατήσει...

Απο συνέντευξη στον Επενδυτή:

Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, ποια ορατή αλλαγή πρέπει να περιμένει ο κόσμος τον πρώτο χρόνο στην εκπαίδευση και ποιες μέχρι το τέλος της τετραετίας;

Mία ουσιαστική μεταρρύθμιση από το νηπιαγωγείο μέχρι τα μεταπτυχιακά, όπως αναλυτικά παρουσιάζεται στο πρόγραμμά μας. Σημειώστε ότι ουσιαστικά είναι το μόνο πρόγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, το οποίο και θα προωθήσουμε, συνεκτιμώντας απόψεις, επιζητώντας συναινέσεις και αναλαμβάνοντας το κόστος λήψης αποφάσεων χωρίς καθυστερήσεις. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα, για την καθολική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, την πιστοποίηση από το δημόσιο σχολείο της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής, την αναβάθμιση του γενικού και τεχνικού λυκείου και την χωροταξική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας τους διατιθέμενους για το σκοπό αυτό πόρους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει μιλήσει για 5% του τακτικού προϋπολογισμού σε ορίζοντα τετραετίας και ένα δις ευρώ επιπλέον τον πρώτο χρόνο.

Γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ταμπού στην Ελλάδα; Είναι καλύτερα που οι Έλληνες ξοδεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στο εξωτερικό για σπουδές, ενώ στο εσωτερικό η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση είναι απαγορευμένη συζήτηση;

Η δική μας εμμονή είναι η δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους. Δημόσια, δηλαδή ανοικτά σχολεία στην κοινωνία. Δωρεάν, δηλαδή χωρίς κόστος για την ελληνική οικογένεια, είτε στην διάρκεια είτε στη φάση προετοιμασίας για τις ανώτατες σπουδές. Υψηλής ποιότητας γνώση που εξασφαλίζει την ανταπόκριση της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό και δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές, είτε κατά την εκπαιδευτική διαδρομή, είτε στην επαγγελματική αποκατάσταση για όλους όσοι θέλουν και στο επίπεδο που καθένας μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Παράλληλα, όμως, δεν εθελοτυφλούμε απέναντι στην πραγματικότητα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την μεταλυκειακή – μη ανώτατη εκπαίδευση, που καθιερώθηκε στην χώρα μας, με τη μορφή των κολεγίων.

Ήρθε η ώρα για κατάργηση του ασύλου με την μορφή που το ξέρουμε ή επαρκεί το ισχύον πλαίσιο;
Το θέμα δεν είναι η κατάργηση του ασύλου αλλά η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών αρχών και γενικά της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αποβλέπουν στην διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και ιδεών. Μια βασική αρχή, που η αδίστακτη καταπάτηση της σε δύσκολες για την δημοκρατία μας εποχές, οδήγησε στην νομοθετική κατοχύρωση του ασύλου. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.


Απο Συνέντευξη στα ΝΕΑ:

Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να προχωρήσει ως κυβέρνηση σε αποτελεσματικές αλλαγές στην Παιδεία;



Το πρόγραμμά μας έχει στόχο τη δημόσια δωρεάν, υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους. Προβλέπει μέτρα, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

Παραδείγματα: Στόχος μας σε μια τετραετία το ολοήμερο σχολείο σε κάθε σημείο της χώρας, με ενιαίο πρόγραμμα, χωρίς ωρομίσθιους δασκάλους. Το κόστος των υποδομών και των επιπλέον παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ και αφορά 1.450 σχολεία. Το αποτέλεσμα για την οικογένεια θα είναι να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία μιας και στο δημοτικό σχολείο θα ενσωματωθεί η σωστή γνώση της ξένης γλώσσας, τα αθλητικά και καλλιτεχνικά μαθήματα.

Δεύτερο παράδειγμα, στη Γ΄ Γυμνασίου θα υπάρχει πιστοποίηση της ξένης γλώσσας και της χρήσης πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.

Επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους σε όλες τις βαθμίδες. Στόχος μας, σε μια πενταετία η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στο σχολείο, όταν σήμερα είναι 25η στους 27. Ιδιαίτερα γι΄ αυτό υπάρχουν επαρκείς πόροι στο ΕΣΠΑ εφόσον υπάρχει σχεδιασμός και βούληση. Τρίτο παράδειγμα: νέος χωροταξικός σχεδιασμός στα ΑΕΙ και νόμος που θα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο και θα λύνει ζητήματα όπως το καυτό θέμα της εκλογής των πρυτανικών και προεδρικών αρχών κάθε ΑΕΙ. Προσωπικά πιστεύω στην αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή στον συνδυασμό της καθολικής ψηφοφορίας με την αναλογικότητα. Αυτό αφορά καθηγητές και φοιτητές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 5% για την Παιδεία αποτελεί δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, ως μητέρα όλων των αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου