20/10/09

Το ARPU στρέφει την αγορά προς τα συμβόλαια

Τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους νέα προγράμματα συμβολαίου κινητής(Vodafone Unlimited, WIND XL) τα οποία προσφέρουν περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες(ομιλία, μηνύματα, δεδομένα). Ωστόσο πίσω από την απότομη στροφή της αγοράς προς τα συμβόλαια κρύβεται μια περαιτέρω στρατηγική που σκοπό έχει όχι τόσο την αύξηση της συνδρομητικής βάσης αλλά κυρίως την αύξηση του μέσου μηνιαίου ποσού ανά συνδρομητή. Το γνωστό ARPU.

Η πελατειακή εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας οδήγησε στην ενίσχυση αρχικά των προσφορών συμβολαίου και εν συνεχεία των προσφορών καρτοκινητής. Αν και αναμέναμε την στροφή της αγοράς προς τα “δεδομένα” μιας και οι συσκευές συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση(κατακόρυφη αύξηση των smartphones), οι εταιρίες αναδιαμορφώνουν τις στρατηγικές τους και στρέφονται προς τους χρήστες συμβολαίων. Πρόσφατες μελέτες αλλά και εταιρικά μεγέθη αποδεικνύουν ότι το ARPU μειώνεται σταδιακά για όλες τις εταιρίες του χώρου, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στις εκάστοτε διοικήσεις. Σύμφωνα με μελέτη της ie market research που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ARPU αναμένεται να κινηθεί πτωτικά αγγίζοντας από τα 22,04 ευρώ τα 15,99 το 2013. Μια νέα μελέτη της ίδια εταιρίας επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση σημειώνοντας πως στην ελληνική αγορά δεν θα σημειωθούν σημαντικές ανακατατάξεις και αλλαγές. Η πτώση του μηνιαίου εισοδήματος ανά πελάτη καθώς και η μείωση των εσόδων, οδηγούν την αγορά σε ένα νέο τηλεπικοινωνιακό αγώνα με βασικό άξονα τη μεταφορά συνδρομητών καρτοκινητής σε προγράμματα συμβολαίων.

Οι εταιρίες κινητής έχουν εισέλθει σε ένα αγώνα δρόμου για να βελτιώσουν τα μεγέθη τους στην ελληνική συνδρομητική βάση που απαριθμεί 18 εκατ. χρήστες και προβλέπεται να αγγίξει τους 20 εκατ. ως το 2013. Στρατηγικές αναδιαμορφώνονται, διαφημιστικές καμπάνιες εντατικοποιούνται και ο αγώνας για την στροφή από την καρτοκινητή στα συμβόλαια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι τότε τα “δεδομένα” θα κοστίζουν ακριβά και θα παροπλίζονται από τις νέες προτάσεις των εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου