9/9/09

Πότε πρέπει να λέτε "Όχι" στη δουλειά

Ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε σε γραφείο ή σε άλλο εργασιακό χώρο σίγουρα σας έχει τύχει να σας ζητήσει ο προϊστάμενός σας ή κάποιος συνάδελφος να κάνετε κάτι πέρα από τα καθήκοντά σας π.χ. να βοηθήσετε σε ένα έργο, να αφιερώσετε 15 λεπτά από το χρόνο σας για να συζητήσετε μια νέα ιδέα ή να συμμετέχετε σε ένα meeting, χωρίς στην πραγματικότητα το αντικείμενο της σύσκεψης να σας αφορά άμεσα. Όλα αυτά μπορεί να σας «φάνε» πολύτιμο χρόνο χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε. Έτσι λοιπόν, αν είστε στη μέση κάποιας σημαντικής εργασίας, πώς θα καταφέρετε να συνεχίσετε απερίσπαστοι τη δουλειά σας;

Μην το σκέφτεστε: πείτε "Όχι"

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να διαβάσετε τους λόγους, για τους οποίους είναι δύσκολο να πείτε "όχι" για να δείτε στη συνέχεια τους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να το πείτε έτσι κι αλλιώς.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πείτε όχι

Επειδή θέλετε να κάνετε καριέρα

Είναι θεμιτό να θέλετε να κάνετε καριέρα. Συχνά αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνετε νέα καθήκοντα και μαθαίνετε νέα πράγματα. Έτσι λοιπόν δε λέτε όχι γιατί σας αρέσει η αίσθηση ότι εξελίσσεστε μέσα από την ενασχόληση με διαφορετικά θέματα. Σε όσο περισσότερες εργασίες συμμετέχετε, αισθάνεστε ότι μαθαίνετε καλύτερα τι συμβαίνει στον εργασιακό σας χώρο. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε στη λάθος σκέψη ότι κάθε επιπλέον τομέας, στον οποίο εμπλέκεστε, σας βοηθάει να βελτιωθείτε.

Επειδή θέλετε να βοηθήσετε

Είναι λογικό να μη θέλετε να απογοητεύσετε τους άλλους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσπαθούν να είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί στη δουλειά και δε χαίρονται να βλέπουν τους συνεργάτες τους να κολλάνε με ένα δύσκολο πρόβλημα. Ακόμα όμως κι αν δε σας νοιάζει τι πιστεύουν οι συνεργάτες σας για σας, σας είναι ευχάριστο να είστε από εκείνους τους ανθρώπους, που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και όλοι τους θεωρούν αξιόπιστους.

Επειδή θέλετε να αποφύγετε άλλα καθήκοντα

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να λέτε ναι στις επιπλέον δεσμεύσεις για να αποφύγετε τις εργασίες, που θα πρέπει να κάνετε. Μερικές φορές ενώ είστε στη μέση μιας δύσκολης δουλειάς, προτιμάτε να διακόψετε για να κάνετε κάτι που σας ζητήθηκε και να αποφύγετε έτσι αυτό που κάνατε. Στην πραγματικότητα, δε θέλετε να το συνεχίσετε, και είναι ευκολότερο να κάνετε κάτι άλλο.

Γιατί πρέπει να λέτε "όχι" στη δουλειά

Θέλετε να αξιοποιείτε δημιουργικά το χρόνο σας Αν επιτρέπετε στον εαυτό σας να αποσπάται η προσοχή σας από οτιδήποτε προκύπτει ανά πάσα ώρα και στιγμή και να πηδάτε από το ένα θέμα στο άλλο, το τελευταίο πράγμα που θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε θα είναι συχνά και το πιο σημαντικό.

Ενθαρρύνετε τους άλλους να σεβαστούν το χρόνο σας

Λένε ότι ο χρόνος είναι χρήμα και κατά μία έννοια αυτό είναι αλήθεια. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Μπορείτε να αφιερώνετε το χρόνο σας μόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά, όχι να ασχολείστε με δύο ή περισσότερα ταυτόχρονα. Ο τρόπος που κατανέμετε το χρόνο σας και την προσοχή σας θα κάνει τη διαφορά σε ό, τι θα έχετε επιτύχει στο τέλος της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, του έτους, και τελικά σε όλη τη σταδιοδρομία σας. Θέλετε να σταθεροποιήσετε τη θέση σας

Ενώ κάθε δουλειά έχει πολλούς σημαντικούς τομείς, υπάρχουν κάποιοι βασικοί τομείς που είναι απολύτως κρίσιμοι. Εκεί ακριβώς πρέπει να επικεντρωθείτε. Επιπλέον φροντίστε να εστιάζετε την προσοχή σε πράγματα που κάνετε καλά ( ενδεχομένως και καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο) από το να δαπανάτε το χρόνο σας σε μικρά πράγματα, που απλώς φέρνετε σε πέρας με αξιοπρέπεια.

Όσο περισσότερα πράγματα αρνείστε να κάνετε, τόσο περισσότερο διαθέσιμο χρόνο θα έχετε για αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Έτσι και οι γύρω σας θα έχουν σαφή εικόνα για το ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητές σας.

Πώς να πείτε "Όχι"

Όταν κάτι νέο που θέλει το χρόνο σας προκύπτει, ξεκινήστε με μία προσεκτική εξέταση: Πρόκειται να βελτιώσει τη θέση σας; Θα έχει σημαντικά αποτελέσματα για την εταιρεία; Αν το αναλάβετε, τι επιπτώσεις θα έχει στο χρονοδιάγραμμά σας και πόσος χρόνος θα σας απομείνει για τα καθήκοντα, που έχετε ήδη αναλάβει;

Αν τελικά διαπιστώσετε ότι δεν αξίζει τον κόπο πείτε απλά ένα από τα παρακάτω: -Είστε σίγουροι ότι χρειάζεται να δώσω προτεραιότητα σε αυτό και να αφήσω σε δεύτερη μοίρα τα καθήκοντα που έχω ήδη αναλάβει;

- Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι πολύ καλός σε αυτό.

- Θα μπορούσα να ασχοληθώ με αυτό λίγο αργότερα.

-Μήπως θα μπορούσα να βοηθήσω με κάποιο άλλο τρόπο;

Δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, αξίζει να προσπαθήσετε να ξεκαθαρίσετε και να διαφυλάξετε τη θέση σας. Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε να παραμείνετε ψύχραιμος και πειθαρχημένος αν ο προϊστάμενος ή ο συνάδελφός σας επιμένει να κάνετε αυτό που σας ζητήθηκε.

Χρησιμοποιείστε πειστικά επιχειρήματα και τηρήστε μία διαλλακτική στάση. Το τελευταίο πράγμα που σας χρειάζεται είναι να μπλέξετε σε διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου