7/9/09

Απαγορεύουν τα φιλιά λόγω της γρίπης των χοίρων!

Από τις σαπουνόπερες εξαφανίστηκε, στα γήπεδα και τα σχολεία απαγορεύτηκε και οι γιατροί συστήνουν την αντικατάστασή του με ένα απλό «γεια». Το φιλί στα χρόνια της γρίπης Α μετατράπηκε από την πιο κοινή εκδήλωση συμπάθειας και αγάπης στον κόσμο σε έναν τρομακτικό κίνδυνο μετάδοσης του ιού Η1Ν1.

Αυτοί που δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα από αυτήν την άποψη είναι οι κάτοικοι της Σαμόα. Όπως λέει ο στους «Νew Υork Τimes» ο ανθρωπολόγος Αλεσάντρο Ντουράντι, «οι άνθρωποι δεν αγγίζονται όταν χαιρετιούνται» σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα της Ωκεανίας. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι κοινός τόπος. Ωστόσο, μπροστά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, οι επαφές αρχίζουν να περιορίζονται και το φιλί τίθεται εκτός νόμου. Οι τηλεθεατές στο Μεξικό, για παράδειγμα, θα κάνουν πολύ καιρό να δουν τους πρωταγωνιστές της δημοφιλέστατης σαπουνόπερας «Μanana es para siempre» («Το αύριο είναι παντοτινό») να ανταλλάσσουν φιλιά, καθώς η παραγωγή της σειράς αποφάσισε να κόψει όλες τις σκηνές με διαχύσεις που προβλέπονται στο σενάριο.

Στην Ευρώπη
Η ίδια τάση παρατηρείται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στην έδρα του ιατρικού συλλόγου της Μαδρίτης έχει αναρτηθεί ένα πανό με την επιγραφή: «Όχι στα φιλιά και τις χειραψίες, πες “γεια” για αποφύγεις τη νέα γρίπη». Ακόμη και η Καθολική Εκκλησία στην Ισπανία έδωσε σαφείς οδηγίες στους πιστούς καλώντας τους να μην ασπάζονται το άγαλμα του Αγίου Ιακώβου στον καθεδρικό ναό του Σαντιάγκο ντι Κομποστέλα. Οι ίδιες συστάσεις γίνονται και προς τους οπαδούς: καθώς στη Γερμανία άρχισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οι φίλαθλοι στις κερκίδες καλούνται από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του Αμβούργου να αποφεύγουν αγκαλιές και φιλιά όταν βάζει η αγαπημένη τους ομάδα γκολ. «Θύματα» της απαγόρευσης έπεσαν και οι Γάλλοι μαθητές μιας μικρής πόλης στη Βρετάνη. Η δήμαρχος του Λε Γκιλιβινέκ, Ελέν Τανγκί, ζήτησε από τους μαθητές, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις αίθουσες την περασμένη Πέμπτη μετά τις διακοπές τους, να προτιμήσουν τον χαιρετισμό των Ινδών με τις παλάμες που ενώνονται κάτω από το σαγόνι. Μάλιστα, οι διευθύνσεις των σχολείων είχαν ετοιμάσει «boites a bisous» («κουτιά φιλιών»), τα οποία διέθεταν στους πιο εκδηλωτικούς μαθητές για να τα ανταλλάξουν στη θέση των κανονικών φιλιών.

Οι αντιδράσεις
Η απόφαση της Γαλλίδας δημάρχου, μαζί με την απαγόρευση του πτύειν στους δρόμους που επέβαλαν οι Αρχές στην πόλη Κουλέν, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. «Με αυτή τη λογική οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατεύονται από τα πάντα. Θα έπρεπε να απαγορευθεί ο έρωτας και η συζήτηση», έγραψε ένας μπλόγκερ.

Η θέση αυτή δύσκολα θα έπειθε τους υποψήφιους βουλευτές στην Ιαπωνία στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Αυγούστου. Πολλοί από αυτούς κυκλοφορούσαν με αντισηπτικά σπρέι στις τσέπες τους για να καθαρίζουν το πρόσωπό τους από το σάλιο που άφηναν στα μάγουλά τους τα φιλιά των πιο ένθερμων υποστηρικτών τους.


Πηγή:τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου