12/5/09

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που συνδέονται με την υπέρταση

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης φέρνει η ανακάλυψη γονιδίων που συνδέονται με την πίεση

Ερευνητές εντόπισαν οκτώ γονίδια, που συνδέονται με την υπέρταση, έξι από τα οποία δεν είχαν συσχετισθεί ποτέ πριν με το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και πιθανώς και για την πρόληψη της υπέρτασης.

Η διεθνής επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature Genetics", έγινε από την Παγκόσμια Κοινοπραξία Γενετικής της Πίεσης του Αίματος, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Κρίστοφερ Νιούτον-Τσεχ.

Συνολικά 159 ερευνητές από 93 επιστημονικά κέντρα στην Αμερική και την Ευρώπη ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από 130.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ερευνητών ήταν και οι ελληνικής καταγωγής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Πάνος Δελούκας από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ.

Υπολογίζεται ότι το 25% των ενηλίκων υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση και από αυτούς το 35% δεν το γνωρίζει καν. Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό, προβλήματα στα νεφρά και άλλες σοβαρές παθήσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα, το 62% των εγκεφαλικών και το 49% των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποδίδεται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η πίεση του αίματος ενός ανθρώπου επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής του. Η διατροφή, η φυσική άσκηση και το άγχος είναι παράγοντες που συνδέονται με την αρτηριακή πίεση αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεση.

Ο εντοπισμός των γονιδίων που ευθύνονται για την υπέρταση δεν είναι εύκολος. Η νέα ανακάλυψη των οκτώ γονιδίων, που συνδέονται με τη ρύθμιση της πίεσης, θεωρείται πολύ σημαντική, αφού δημιουργεί νέες ελπίδες για τη δυνατότητα πρόληψης της υπέρτασης, πριν ακόμη εκδηλωθούν τα συμπτώματα αλλά και για την αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή.

Αν και τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα θα χρειαστεί περαιτέρω επιστημονική έρευνα για να αποκωδικοποιηθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους τα γονίδια επιδρούν στην αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την ανακάλυψη πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας και πρόληψης της υπέρτασης στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου