15/5/09

Λάθη γιατρών... καθημερινά



Στοιχείο της καθημερινότητας είναι στα νοσοκομεία τα ιατρικά λάθη. Το 8% έως 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, προσβάλλονται από ανεπιθύμητα συμβάματα, όπως λοιμώξεις, σφάλματα στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικά λάθη ή κακή διάγνωση. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής χορηγήθηκε λάθος ομάδα αίματος σε ασθενή, ο οποίος έπαθε νεφρική ανεπάρκεια.

Τα περισσότερα από τα λάθη «κρύβονται κάτω από το χαλί», υπό τον φόβο της ενοχοποίησης του προσωπικού. Τμήματα «υψηλού κινδύνου» είναι τα αναισθησιολογικά, τα χειρουργικά, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μαιευτικά και οι μονάδες αιμοδοσίας. Η αναγνώριση των λαθών και η καταγραφή τους, χωρίς ενοχοποίηση όσων τα προκαλούν, μπορεί να οδηγήσει στη μείωσή τους έως κατά 40%.

α παραπάνω ανέφεραν, χθες, η πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μάνατζμεντ Νοσοκομείων κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου και ο πρόεδρος του επιστημονικού του συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουρσανίδης, με αφορμή επιστημονική διημερίδα, με θέμα «Βελτίωση ποιότητας και διαχείριση κινδύνου στα νοσοκομεία», η οποία πραγματοποιείται στις 21 και 22 Μαϊου στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου τόνισαν ότι λάθη συμβαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και δεν είναι σωστό να αναφέρονται με τον όρο «ιατρικά σφάλματα». Οφείλονται -είπαν- και σε λάθη του νοσηλευτικού προσωπικού, ανεπάρκειες του εξοπλισμού, τεχνικά προβλήματα και σε εσωτερικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να αποκτήσουν την κουλτούρα ασφάλειας του ασθενούς, εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους πρακτικές εντοπισμού και αντιμετώπισης των λαθών. Μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, έδειξαν ότι κάθε ευρώ που δαπανάται για τον σκοπό αυτό, αποδίδει 23. Η απόδοση αφορά λιγότερα χρήματα σε επιπρόσθετες θεραπείες και κόστη από δικαστικές αποφάσεις.

Αναφερόμενοι στις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, σημείωσαν ότι η χρόνια κόπωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία συσχετίζεται πάντα με λάθη. Μελέτες που έγιναν σε διεθνή κέντρα, έδειξαν ότι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να συμβεί ένα σφάλμα είναι ο ανθρώπινος, με δεύτερο σε σημασία τις οργανωτικές διαδικασίες που ισχύουν στο νοσοκομείο.

1 σχόλιο:

Κακολύρης Γρηγόρης είπε...

Στις 03/01/2010 χάθηκε τόσο άδικα ο αδερφός μου Αντώνης 33 ετών. Πίστευαν αρχικά πως έχει τον νέο ιό της γρίπης A(H1N1), διασωληνώθηκε για προληπτικούς λόγους από το πνευμονολογικό τμήμα, έμεινε 33 ημέρες στην εντατική μετά από παρέμβαση του υπουργείου υγείας, οι γιατροί του χορηγούσαν ασταμάτητα από τις ποιο δυνατές αντιβιώσεις και φάρμακα που στην Ελλάδα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, παρόλα αυτά αποδιασωληνώθηκε αφού δεν είχε διαπιστωθεί να πάσχει τελικά από τον ιό και μετά από 3 ημέρες πέθανε. Αιτία θανάτου αδιευκρίνιστη στην αρχή και στην συνέχεια θανατος απο ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΟΚ μετά απο ενδονοσοκομιακή λοίμωξη, πολυοργανική ανεπάρκεια. Σταματήστε επιτέλους τα πειράματα 33 ημέρες στην εντατική χωρίς ουσιαστικό λόγο, 3 ημέρες σε άριστη κατάσταση και να φύγει ετσι ξαφνικά απο ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, 3 Ιανουαρίου έφυγε ημέρα Κυριακή .... Αφήστε επιτέλους τους νέους ανθρώπους να ζήσουν με τους ανθρώπoυς που αγαπούν .... Πρώτα να είσαστε άνθρωποι και μετά γιατροί ...

Δημοσίευση σχολίου