8/3/10

Θησαύριζαν με μακάβρια SMS!

Ιδιαιτέρως ευρηματικοί αποδείχτηκαν κάποιοι επιτήδειοι, προσπαθώντας να… θησαυρίσουν. Στέλνοντας sms σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών, έθεταν το ερώτημα, «πόσο σου απομένει για να ζήσεις;». Οι καταναλωτές έπεφταν στην παγίδα και ούσαν, χρεώνοντας το λογαριασμό τους με υπέρογκα ποσά.


Ύστερα από καταγγελίες, το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) εντόπισαν τη δράση κυκλώματος εταιριών, που έστελναν παραπλανητικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Τα μέλη του κυκλώματος πραγματοποιούσαν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων μέσω αποστολής μηνυμάτων SMS από πενταψήφιους αριθμούς της μορφής «54» και τρία ακόμη αριθμητικά στοιχεία.

Τα μηνύματα που αποστέλλονταν, τέσσερα εβδομαδιαίως, σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, αφορούσαν διαφημιστικό περιεχόμενο και χρέωναν τους καταναλωτές, χωρίς τη συναίνεση ή την εξουσιοδότηση του κατόχου του κινητού τηλεφώνου, με δύο ευρώ.

Ύστερα από την υποβολή μηνυτήριων αγωγών, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των προαναφερθέντων εταιριών, που απεστάλη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ιωάννη Σακελάκο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου