22/1/10

Κορκονέας: «Δεν αποδέχομαι το θάνατο κανενός ανθρώπου»

Από TVXS.gr:

Συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Ο Κορκονέας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργια βαρύνεται ο συνάδελφός του, που ήταν παρών στο περιστατικό, Βασίλης Σαραλιώτης.

Σήμερα η μητέρα του Αλέξανδρου, κ. Τζίνα Τσαλικιάν, πρόκειται να καταθέσει στο δικαστήριο. Σήμερα θα κληθούν να καταθέσουν επίσης και οι συμμαθητές και φίλοι του Αλέξανδρου, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί του, όταν ο 15χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Κορκονέα.

Από νωρίς το πρωί, βρίσκεται στα δικαστήρια η κ. Τσαλικιάν, ενώ, λίγο μετά τις 9:00, κατέφθασε με καθυστέρηση στο δικαστήριο ο συνήγορος των ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει λίγι μετά τις 9:30. Ο Αλέξης Κούγιας επικαλέστηκε τη χιονόπτωση για την καθυστέρηση του. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν νωρίτερα στα δικαστήρια, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η αστυνομική παρουσία στην Άμφισσα είναι μειωμένη. Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συγκεντρώσεις ή πορείες.

Κορκονέας: «Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου»

«Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όταν η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια. «Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί», υποστήριξε ο συγκατηγορούμενος του Βασίλης Σαραλιώτης.

Με την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση στην αίθουσα όταν ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και την προσκόμιση βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, εκείνη την μέρα πριν το τραγικό συμβάν. Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο άτυχος μαθητής είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα και συμμετείχε στα επεισόδια. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

«Ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά», είπε ο συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδριου κ.Κατσαντώνης, ενώ Ενώ ο έτερος συνήγορος κ.Μυλωνόπουλος είπε χαρακτηριστικά «δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;».

Στη δευτερολογία του ο κ.Κούγιας τόνισε ότι δεν προσπαθεί η υπεράσπιση να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε: «ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ήταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά...».

Τα όσα υποστήριξε ο δικηγόρος του ειδικού φρουρού, προκάλεσαν την οργή της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία σηκώθηκε φανερά εκνευρισμένη και άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: «πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;».

Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τη μητέρα του ανήλικου ενώ στη συνέχεια ο κ.Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο «εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια».

Η τοποθέτηση του κ.Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής «Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος» είπε ο κ. Κατσαντώνης, ενώ ο κ Μυλωνόπουλος σημείωσε: «Τι είναι αυτά που λέτε κ.Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;».

Το δικαστήριο έκρινε επί του αιτήματος του κ.Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφάσισε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.Τζίνας Τσαλικιάν.

Η κ.Τσαλικιάν όπως και η μητέρα της Χαιραφκί Τσαλικιάν καθώς και η αδερφή του 15χρονου μαθητή, Αρετή Γρηγοροπούλου έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής που νωρίς το πρωί απεδέχθη προς στήριξη της κατηγορίας. Οπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, σε βάρος του οποίου μπορεί εφόσον το επιθυμεί να στραφεί η οικογένεια.

Η αναβολή της Τετάρτης

Την Τετάρτη, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως σήμερα Παρασκευή, προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία η μητέρα του θύματος.

Αίτημα διακοπής έιχαν υποβάλει τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και η πολιτική αγωγή.Εκπρόσωπος του Αλέξη Κούγια, ο οποίος εκπροσωπεί τον Κορκονέα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορούσε να παραστεί την Τετάρτη, καθώς παρίστατο στη δίκη για τη δολοφονία του νεαρού Αυστραλού που έχασε τη ζωή του μετά από ξυλοδαρμό στη Μύκονο. Από την πλευρά της οικογένειας του άτυχου μαθητή, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο έιχε υποβληθέι αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του Αλέξανδρου, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο κι έτσι δεν μπορούσαν να παραστούν στο δικαστήριο η μητέρα και η αδελφή του.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος. Το δικαστήριο, ωστόσο, επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένου ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου