13/12/09

Παρακαλάει η Νova τους συνδρομητές της για αλλαγή καρτών αλλά...

Με τηλέφωνα και SMS συνεχώς σε όσους συνδρομητές δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή της κάρτας τους, ενώ την έχουν παραλάβει, προσπαθεί η Νόβα να πείσει τους συνδρομητές της να προχωρήσουν στη διαδικασία αλλαγής (swap ). Ο λόγος προφανώς είναι η προστασία του συστήματος κωδικοποίησης, όπου φυσικά, μετά την αλλαγή 160 χιλιάδων καρτών προηγουμένων εκδόσεων, να προχωρήσει σε ενεργοποίηση νέων αντίμετρων κατά της πειρατείας, με το νέο σύστημα που υποστηρίζουν οι νέες κάρτες. Αρκετοί συνδρομητές όμως δεν προχωρούν στη διαδικασία φοβούμενοι τη μη συμβατότητα των δεκτών τους με τις νέες κάρτες. Παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα συμβατότητας και πολλοί ΞΑΝΑ πλήρωσαν τη γνωστή θήκη (module) τύπου irdeto για να δουλέψει η νέα τους κάρτα. Αυτό είχε ΞΑΝΑ συμβεί πριν από 8-9 χρόνια με την προηγούμενη αλλαγή καρτών από τη Νόβα. Υπολογίζετε ότι πάνω από το 30 % των συνδρομητών δεν χρησιμοποιούν τους δέκτες της πλατφόρμας.

Γεγονός είναι πάντως ότι η Νόβα δεν διακόπτει τη συνδρομή στη παλιά κάρτα, αν δεν γίνει η αλλαγή και ο λόγος προφανής δεν μπορείς να χάσεις ούτε ένα ευρώ από συνδρομές τους δύσκολους σήμερα οικονομικά καιρούς (μετοχή της Forthnet σήμερα στο 1.10 €). Άσχετα αν στην επιστολή της η εταιρία αναφέρει διάστημα 5 ημερών διακοπής, διακοπές δεν γίνονται όσο διάστημα και να περάσει, προς το παρόν, αν δεν αντικατασταθεί η κάρτα.

Εκτιμάται ότι από την αλλαγή των καρτών θα χαθεί σημαντικό ποσοστό συνδρομητών για την Νόβα λόγω των δεκτών με UCAS (universal card access system) δηλαδή των δεκτών χωρίς την επίσημη κωδικοποίηση της irdeto που χρησιμοποιεί η Νόβα. Το ποσοστό των δεκτών αυτών εκτιμάται στο 20 % της συνδρομητικής βάσης των 300 χιλιάδων συνδρομητών δηλαδή σε 60 χιλιάδες τουλάχιστον . Όλοι αυτοί οι δέκτες συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια αρμονικά με την κάρτα της πλατφόρμας, αν και τελευταία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα στιγμιαίων διακοπών. Πιθανότατα οι δοκιμές αυτές είναι ο προάγγελος των αλλαγών του συστήματος και οι δέκτες με σύστημα UCAS, αυτοί να μην μπορούν να συνεργαστούν με την νέα κάρτα της. Αρκετοί από αυτούς εκτός από το ότι είναι και δορυφορικοί δέκτες είναι εκπληκτικά πολυμηχανήματα διασκέδασης υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας.

Θα είναι δύσκολο να πείσεις κατόχους τέτοιων δεκτών και συστημάτων να παραμείνουν συνδρομητές στην πλατφόρμα, γυρνώντας στον επιεικώς πάμφτωχο δέκτη της Νόβα. Φυσικά η πλατφόρμα θεωρεί ότι με την αλλαγή των καρτών θα αποκτήσει παραπάνω συνδρομητές, πράγμα δύσκολο διότι είναι ήδη στο ταβάνι όσων μπορούν να διαθέτουν 70 ευρώ το μήνα, για να παρακολουθήσουν συνδρομητική τηλεόραση. Το μοναδικό που κάνουν είναι να εναλλάσσουν συνδρομητές δηλαδή να αποκτούν νέους συνεχώς αλλά να χάνουν τους παλιούς, και αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Έτσι εξηγείται ή διάδοση της πειρατείας, η προσπάθεια αντιμετώπισης της από τη Νόβα μέσω της αλλαγής καρτών και η τεράστια προσέλευση θεατών σε καφετέριες που διαθέτουν όχι πάντα νόμιμα δικαίωμα δημόσιας προβολής των προγραμμάτων της, ειδικά σε ώρες μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Το μοναδικό που θα μπορούσε να κρατήσει σταθερούς συνδρομητές και πιθανόν δώσει αυξήσεις, θα ήταν η μείωση του πλήρες πακέτου στα 50 ευρώ και η παροχή ποιοτικότερου προγράμματος, όπως οι πλατφόρμες τους εξωτερικού με πρόγραμμα και υψηλή ευκρίνεια.

(N.N.-SatLeo.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου