16/12/09

Left 4 Dead 2

Από το 1996, την χρονιά που πρωτοβγήκε το Resident Evil, το σκότωμα των ζόμπι έχει γίνει πλέον συνήθεια. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει πολλά ανάλογα παιχνίδια, τα οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται. Το Left 4 Dead έκανε πέρυσι το ντεμπούτο του και μέσα σε μόλις ένα χρόνο κυκλοφορεί και την δεύτερή του έκδοση. Όπως όμως θα διαπιστώσετε αφιερώνοντας λίγο χρόνο μαζί του, οι δύο αυτές εκδόσεις δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Η μαζική εξόντωση των ζόμπι έχει τον ίδιο χαρακτήρα και η Valve κατάφερε να δεχθεί απαγόρευση στην Αυστραλιανή ήπειρο, όπου και αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει μια «τροποποιημένη» έκδοση, αυτή τη φορά με λιγότερο…αίμα σε σχέση με πριν. Εν τέλει, τα συστατικά και αυτής της έκδοσης είναι η ακατάπαυστη βία και οι μαζικοί σκοτωμοί.


Είδος: First-Person Shooter
Format: PC (review), Xbox 360
Εκδότης: Electronic Arts
Ανάπτυξη: Valve Corporation
Παίκτες: 1-4
Απαιτήσεις: 1GB RAM (για Windows XP) ή 2GB RAM (για Windows Vista), Επεξεργαστής Core 2 Duo 2.4Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB, HD 7.5GB
Επίσημο Site: www.l4d.com
Κυκλοφορία: 20/11/2009




Η υπόθεση

Κατά βάση το «σενάριο» είναι ένα: Σκοτώστε ότι κινείται. Και στην περίπτωσή μας το μόνο που κινείται στους δρόμους είναι τα ζόμπι! Για άλλη μια φορά, η κατάσταση σας δίνει να καταλάβετε ότι είστε οι τελευταίοι επιζώντες της πανδημίας των ζόμπι στην πολιτεία σας. Είστε αποκομμένοι απ’ τον υπόλοιπο κόσμο, μη μπορώντας να δραπετεύσετε και μόνη σας ελπίδα είναι να βρείτε ένα μέρος απ’ όπου θα σας περισυλλέξουν με ασφάλεια.

Μετά τα γεγονότα του πρώτου Left 4 Dead, βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια μαζική πανδημία. Εσείς ανήκετε σε μία ομάδα τεσσάρων (οπλισμένων) επιζώντων (Nick, Rochelle, Coach και Ellis) οι οποίοι βρίσκονται στις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και –ξεκινώντας από την Savannah- προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους απ’ τις ορδές χιλιάδων ζόμπι. Οι επιζώντες αυτοί είναι τρεις νέοι χαρακτήρες (τρεις άντρες και μία γυναίκα) που δεν έχουν καμία σχέση με τους προγενέστερους.




Gameplay

Το Left 4 Dead 2 έχει μία πληθώρα από modes τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, καθώς και τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Το Campaign είναι η κυρίως ιστορία, στην οποία επιλέγετε έναν χαρακτήρα και ζείτε την υπόθεση μαζί με τους άλλους τρεις επιζώντες. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξασκηθείτε μόνος σας ενάντια στα ζόμπι, με το Single-Playεr mode, όπου επίσης επιλέγετε χαρακτήρα, καθώς και μία από τις τέσσερις διαθέσιμες τοποθεσίες για εξάσκηση.

Αν θέλετε να παίξετε με άλλους χρήστες εναντίον των ζόμπι, τότε σας περιμένει το Realism, καθώς και τα Versus και Survival. Στο Survival καλείστε να επιβιώσετε μέσα από έναν ατελείωτο χείμαρρο από ζόμπι και στα Versus και Scavenge modes, κάθε ομάδα χρηστών αναλαμβάνει είτε τους επιζώντες, είτε τα ζόμπι. Όταν ξεκινάτε ένα mode ή ένα νέο level τότε ίσως ξενίσετε αρκετά με τους χρόνους φόρτωσης, ειδικά στην έκδοση για PC. Εδώ χρειάζεται υπομονή, καθώς η Valve εφάρμοσε αυτό το σύστημα για να μην υπάρχει έντονο το στοιχείο του ενδιάμεσο loading.

Η βάση του gameplay στο Left 4 Dead 2 παραμένει η ίδια. Σε περίπτωση που δεν έχετε παίξει το πρώτο μέρος, δεν θα δείτε κάποια σημαντική διαφορά, ούτε θα παίξει ρόλο το αν είχατε προηγουμένως ολοκληρώσει το πρώτο παιχνίδι ή όχι. Ίσα-ίσα που αν το έχετε κάνει, τότε θα σας ξενίσουν πολλές από τις ομοιότητες που έχει η φετινή έκδοση με την περυσινή. Καταρχήν στο ξεκίνημα του κάθε level καλείστε να επιλέξετε τον εξοπλισμό σας, ανάμεσα σε διάφορα διαθέσιμα όπλα, και τις επιπλέον βοήθειες. Ο χαρακτήρας σας δέχεται για άλλη μια φορά ένα πιστόλι, ένα δευτερεύον όπλο το οποίο αλλάζει όποτε θέλει, μολότοφ, medikits και παυσίπονα.

Ουσιαστικές αποστολές δεν υπάρχουν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σωθείτε και γι’ αυτό θα πρέπει να σκοτώσετε όποιο ζόμπι βλέπετε μέχρι να φτάσετε σε ένα σημείο απ’ όπου θα σας περισυλλέξουν. Για να το καταφέρετε αυτό θα χρειαστεί να κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να θέσετε σε λειτουργία οχήματα διαφυγής ή να δημιουργήσετε ένα σινιάλο που θα κάνει την παρουσία σας αισθητή στους άλλους.





Οπλισμός

Τα φετινά όπλα στο Left 4 Dead 2 δεν έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουνε τα κλασικά αυτόματα, τα δίκαννα, τα snipers κ.ο.κ., ενώ από melee weapons έχουμε διάφορα «αστεία» αντικείμενα όπως αλυσοπρίονο, τηγάνι μαγειρέματος ή ακόμα και ηλεκτρική κιθάρα (αυτό σίγουρα θα αρέσει στους ροκάδες!) Η μολότοφ δεν έχει τόσο καλή απόδοση, όσο τα όπλα κοντινής απόστασης, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά, καθώς αρκετές φορές θα τύχει να ξεμείνετε από σφαίρες. Επίσης, τα medikits χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να χρησιμοποιηθούν, ενώ τα παυσίπονα ναι μεν θεραπεύουν άμεσα, αλλά μετά από λίγο σας αφαιρούν ένα μικρό ποσοστό ενέργειας από αυτή που θεραπεύσανε. Δεν έχουνε δηλαδή την μεγάλη επίδραση του medikit, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από και προς τους συναδέλφους σας.

Ζόμπι, ζόμπι, ζόμπι…και ξανά ζόμπι! Το Left 4 Dead επέστρεψε κι απευθύνεται για άλλη μια φορά σε όσους…διψούν για αίμα. Αντέχετε;




A.I.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει πολλά από τα περυσινά «κενά», δίνοντας την αίσθηση πως η Valve δεν την δούλεψε καθόλου. Όπως θα διαπιστώσετε, οι συνάδελφοί σας σπάνια ακολουθούν σωστά τις εντολές σας για το που θα μεταβούν, ενώ σας αφήνουν για άλλη μια φορά να ηγηθείτε της ομάδας τους. Δραστηριοποιούνται κυρίως όταν θα δουν ζόμπι στο οπτικό τους πεδίο. Ο τομέας στον οποίο βελτιώθηκε το A.I. αφορά κυρίως την στόχευση, καθώς η ανταπόκριση όλων την στιγμή που πλησιάζουν τα ζόμπι είναι πλέον πολύ καλύτερη. Ακόμα κι όταν κινδυνεύει κάποιος από ένα ζόμπι, η απελευθέρωση γίνεται ταχύτερα σε σχέση με την περυσινή έκδοση. Το healing προς τους άλλους ισχύει και φέτος, με τη διαφορά ότι ενώ οι άλλοι κάνουν healing μεταξύ τους, εσείς σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγνοείστε παντελώς, ακόμα κι αν είστε βαριά τραυματισμένοι.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά των ζόμπι, μην περιμένετε κάποια βελτίωση. Η μόνη σοβαρή αντίσταση που μπορεί να σας κάνει την ζημιά είναι ο αριθμός τους και οι επιθέσεις σε ανοιχτούς χώρους απ’ όλες τις πλευρές. Τίποτε άλλο. Ιδιαίτερα τα απλά ζόμπι έχουν τελείως χαζή νοημοσύνη. Μπορεί να τα δείτε ορισμένες φορές να κοιτάνε προς τον τοίχο και να σας αγνοούν ή να σας κοιτούν από απόσταση με βλέμμα απορίας, έως ότου…τα πυροβολήσετε και τότε αρχίσουν να σας πλησιάζουν. Εκτός από τα απλά ζόμπι, υπάρχουν και τα κλασικά «ζόρικα» ζόμπι, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του mini boss. Όλα τους έχουν για άλλη μια φορά ονόματα, ανάλογα με την ιδιότητά τους. Οι παλιές παρουσίες είναι οι boomer, tank, witch, smoker και hunter, ενώ υπάρχουν και νέα entries όπως οι charger ("φορτίζει" με ηλεκτρισμό), spitter (εξαπολύει εμετούς) και jockey (ευέλικτος νάνος). Η ποικιλία αυξάνεται λοιπόν, με μία μείξη αυτών των νέων, αλλά και των ιδιοτήτων των παλιών mini bosses που μένουν ίδιες. Κάποια από αυτά εκτοξεύουν αέρια, άλλα σας γραπώνουν κ.ο.κ.


Γραφικά

Η πολύ καλή δουλειά της Valve στα cutscenes τα οποία προβάλλονται ανά διαστήματα, θα εκτιμηθεί σίγουρα από την πλευρά σας, καθώς έτσι θα καταφέρετε να μπείτε πιο εύκολα στο κλίμα του παιχνιδιού. Πέρα από αυτά τα pre-rendered βίντεο όμως, τεχνικά το παιχνίδι δεν έχει προοδεύσει καθόλου. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, χρησιμοποιείται η Source engine της Valve. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τέσσερις πρωταγωνιστές να έχουν προσεγμένο σχεδιασμό, αλλά το περιβάλλον και τα animations των χαρακτήρων (κυρίως των ζόμπι) να παρουσιάζουν αρκετές ατέλειες, κυρίως στο ragdoll. Υπάρχουν επίσης μερικές ακόμη ατέλειες που έχουν να κάνουν με bugs σπασμωδικών κινήσεων, ενώ είναι γεγονός πως δεν μπορείτε να συγκρουστείτε με τους συναδέλφους σας, αλλά να περάσετε κανονικά από μέσα τους.

Οι πέντε διαφορετικοί κόσμοι από τους οποίους θα περάσετε, έχουν ποικιλόμορφο σχεδιασμό και πολλά αντικείμενα στο χώρο, ώστε να αποδίδεται έξυπνα η αίσθηση του ρεαλισμού. Τα οπτικά εφέ, κυμαίνονται στο περυσινό ύφος, χωρίς να έχουν να επιδείξουν κάτι καινούργιο. Αυτό που επικεντρώνει περισσότερο τα βλέμματα είναι το άφθονο αίμα, καθώς οι μαζικές σφαγές έχουν ως αποτέλεσμα ακρωτηριασμούς μελών, αποκεφαλισμούς, τεμαχισμούς και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί το αρρωστημένο μυαλό σας. Κοινώς, μιλάμε για ατελείωτες splaterrιές σε σημείο βαρεμάρας.

Ήχος

Η μουσική υπόκρουση στις φρικαλέες στιγμές του παιχνιδιού έχει αρκετά σκαμπανευάσματα κι αυτό είναι μια σημαντική συμβολή στην ατμόσφαιρα που θα ζήσετε. Στις ήρεμες στιγμές υπάρχει μια περίεργη μουσική πιάνου ή ακόμα και καθόλου μουσική. Στις στιγμές έντασης όπου τα ζόμπι πετάγονται σε κοπάδια, η μουσική γίνεται πολύ πιο έντονη.

Το voice-acting των ηθοποιών είναι επιτυχημένο, αν και αναμέναμε περισσότερες ατάκες ή πιο ρεαλιστικούς και διαρκείς διαλόγους για το τι συμβαίνει γύρω σας. Αυτά είναι άλλωστε στοιχεία που χαρακτηρίζουν πολλά κορυφαία FPS και Action games, επομένως είναι λογικό να τα ζητάμε από μία παραγωγή τέτοιου βεληνεκούς.




Επίλογος

Το Left 4 Dead 2 είναι ένα άκρως ατμοσφαιρικό FPS που χαρακτηρίζεται από γρήγορη δράση. Το campaign του διαρκεί περίπου οκτώ ώρες κι από εκεί κι έπειτα καλείστε να αφοσιωθείτε στα online modes. Για να είμαστε όμως απόλυτα ειλικρινείς απέναντί σας, το παιχνίδι της Valve θα σας ικανοποιήσει περισσότερο αν δεν έχετε παίξει την πρώτη έκδοση ή αν είστε από τους φανατικούς οπαδούς της. Γιατί αν ανήκετε σε αυτούς που την αγόρασαν πέρυσι και την τερμάτισαν με «βαριά καρδιά», τότε το ενδιαφέρον σας ίσως…χαθεί στα μέσα της διαδρομής.

Θετικά:
- Μεγάλη γκάμα από modes
- Ενδιαφέρον Co-op
- Ορισμένα νέα όπλα


Αρνητικά:
- Πολύ μικρές βελτιώσεις στο gameplay
- Το A.I. παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα
- Το campaign θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο
- Για άλλη μια χρονιά δεν κυκλοφορεί για PS3






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου