Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημαντικό μέρος από τους νέους επενδυτικούς πόρους του κράτους θα κατευθυνθεί για την αποτροπή της Google να μετατρέψει σε ψηφιακά γαλλόφωνα και αλλά ευρωπαϊκά βιβλία και έργα τέχνης. «Δεν πρόκειται να ξεγυμνωθούμε από την κληρονομιά μας για τα οφέλη μιας μεγάλης εταιρίας, άσχετα με το πόσο φιλική, μεγάλη ή αμερικανική είναι» δήλωσε ο κ. Sarkozy, προσθέτοντας «Δεν θα στερηθούμε όσα γενιές και γενιές παρήγαγαν στη γαλλική γλώσσα απλά και μόνο επειδή δεν είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας πρόγραμμα ψηφιοποίησης».
Η εκδοτική βιομηχανία είναι ο τελευταίος δημιουργικός κλάδος που αντιμετωπίζει την ψηφιακή επανάσταση, με την Google να χτίζει μια τεράστια βιβλιοθήκη σκαναρισμένων βιβλίων και έργων τέχνης. Η κολοσσιαία καλιφορνέζικη εταιρεία του διαδικτύου αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της για σκανάρισμα βιβλίων, για τα οποία δεν ισχύουν πλέον πνευματικά δικαιώματα, προκειμένου να τα καταστήσει διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Ωστόσο δεν είναι μόνον ο Sarkozy που ξεκινά πόλεμο στη Γαλλία κατά της αγγλόφωνης εισβολής στο χώρο της οικονομίας και της κουλτούρας της. Το 2006, ο προηγούμενος πρόεδρος Jacques Chirac έστησε ένα μεγάλο γαλλογερμανικό σχέδιο για μια ευρωπαϊκή μηχανή αναζήτησης που θα μπορούσε να νικήσει την αμερικανική Google, αλλά τελικά το σχέδιο για τη δημιουργία του Quaero (λατινικά για το «ψάχνω») ναυάγησε.
Ο κ. Sarkozy θα κατευθύνει τους πόρους του προς το γαλλικό πρόγραμμα σκαναρίσματος των βιβλίων με τον τίτλο «Gallica», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την φιλόδοξη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europeana.
Ο υποχρηματοδοτούμενος θεσμός, επίσης εμπνευσμένος από τη Γαλλία και με τη στήριξη της Γερμανίας, έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Υποστηρικτές της γαλλικής ανεξαρτησίας προειδοποιούν για καταστροφή αν η Γαλλία επιτρέψει στην Google να ψηφιοποιήσει τον πολιτισμό της.
Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), Jean-Noël Jeanneney, υποστηρίζει ότι απειλείται η ίδια η ιστορία της Ευρώπης. Η Γαλλία θα μπορούσε να λαμβάνει μονάχα μια αγγλοσαξονική εκδοχή της Επανάστασής της, όπου «γενναίοι Βρετανοί αριστοκράτες θριάμβευσαν επί των αιμοβόρων Ιακωβίνων και όπου η γκιλοτίνα εξαφάνισε τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Ο κ. Jeanneney και σύντροφοί του υπέρ της πατριωτικής ψηφιοποίησης έφτασαν στα όρια της αποπληξίας τον περασμένο Αύγουστο όταν η BNF σύναψε συνεργασία με την Google Books και την έφερε για να σκανάρει μέρος της συλλογής της.
Ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Πολιτισμού, Frederic Mitterrand ξεκίνησε σταυροφορία για να «κλείσει» τις γαλλικές βιβλιοθήκες, τις συλλογές των μουσείων και τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά αρχεία στο κρατικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης, κάτι που θα κοστίσει περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Mitterrand εργάζεται τώρα για να «επιτύχει μια ευρωπαϊκή γενική συναίνεση κατά της Google», αν και αποδέχτηκε καταρχήν την πιθανότητα η Google να γίνει μικρότερος συνεργάτης του γαλλικού προγράμματος. Συνάντησε επίσης κορυφαία στελέχη της Google στα οποία δήλωσε ότι το γαλλικό κράτος θα είναι αυστηρά επικεφαλής. «Πρέπει να ρυθμίσουμε την αγορά. Πρέπει να το κάνει το κράτος και όχι κάποιο ιδιωτικό συμφέρον» δήλωσε ο κ. Mitterrand.
Η Google έχει μέχρι στιγμής σκανάρει περί τις 100.000 γαλλικά έργα, για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν πνευματικά δικαιώματα. Ο εκδοτικός οίκος Seuil, ένας από τους μεγαλύτερους της Γαλλίας, έχει μηνύσει την αμερικανική εταιρεία για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Άλλοι ερμηνεύουν τη στάση του προέδρου Sarkozy ως ακόμα ένα μη εμπορικό κόλπο για την προώθηση του γαλλικού μεγαλείου. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Francis Balle, παροτρύνει τη γαλλική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Google: «Είναι ακόμα δυνατόν να αποφύγουμε το να πεισμώσουμε, λόγω φόβου, πίσω από μια νέα γραμμή Maginot».
TVXS-TIMES
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου