10/12/09

Εναλλακτικό τρόπος για την παρακολούθηση της ειδησεογραφίας από την Google

Ένα νέο χαρακτηριστικό έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στα Google Labs, το χώρο δηλαδή όπου ο κολοσσός του Internet δοκιμάζει νέες ιδέες πριν τις παρουσιάσει στο ευρύ κοινό. Τα Living Stories είναι μια διαφορετική προσέγγιση στην καταγραφή και παρακολούθηση των ειδήσεων, ξεφεύγοντας από τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα σχετικά με την ενημέρωση για σημαντικά θέματα.

Ως Living Story, η Google ορίζει για την ώρα μια ευρύτερη θεματική κατηγορία και όχι ένα γεγονός μικρότερης εμβέλειας.


Με αυτό το σκεπτικό, η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνιστούν ένα Living Story, ενώ η έναρξη των εργασιών της Βουλής δεν παίρνουν αυτό το χαρακτηρισμό. Κάθε Living Stroy έχει ένα μόνιμο URL, στο οποίο μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει άρθρα, αναλύσεις, φωτογραφίες και videos. Η σελίδα του κάθε Living Stroy ανανεώνεται όταν υπάρχει καινούργιο υλικό και ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη μέσω email ή feed. Μάλιστα, οι επιμέρους ειδήσεις που έχουν αναγνωστεί από τον εκάστοτε χρήστη αποκρύπτονται την επόμενη φορά που θα μπει στο Living Story, έτσι ώστε να βλέπει μόνο τα νέα items.



Για να δοκιμάσει το νέο χαρακτηριστικό, η Google έκλεισε συμφωνία με τους New York Times και τη Washington Post. Οι δύο εφημερίδες έχουν ορίσει μερικές θεματικές κατηγορίες και ανανεώνουν οι ίδιες τα Living Stories με ύλη από τα φύλλα τους. Σε περίπτωση που το εγχείρημα έχει απήχηση, η Google αναμένεται να προσθέσει και άλλες εφημερίδες, ενώ κάποια στιγμή θα περάσει τα σύνορα των ΗΠΑ και θα φτάσει και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, η Google φέρεται να σχεδιάζει την κυκλοφορία εργαλείων ανοικτού κώδικα, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί Living Stories, εξασφαλίζοντας βέβαια και τα αντίστοιχα διαφημιστικά έσοδα.

Η Google θεωρείται από κάποιους "παραδοσιακούς" εκδότες ως εχθρός της δημοσιογραφίας. Ο μεγιστάνας των αμερικανικών media Rupert Murdoch έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την εταιρεία για κλοπή κειμένων και απείλησε ότι θα αποσύρει τα sites του από τους καταλόγους της Google.

Ο πρόεδρος της Google Eric Schmidt απάντησε στις αιτάσεις του Murdoch λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας ανάμεσα στους δύο κόσμους και φαίνεται ότι τα Living Stories είναι η έμπρακτη απόδειξη αυτής της δήλωσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου