19/12/09

Το Facebook έκλεισε τη σελίδα του ανθρώπου που «έδειρε» τον Berlusconi!

Το Facebook έκλεισε τη σελίδα του Massimo Tartaglia -του άνδρα που χτύπησε τον Ιταλό πρωθυπουργό την Κυριακή, με αποτέλεσμα να τον στείλει αιμόφυρτο στο νοσοκομείο – μετά τη μαζική «υποστήριξη» που αυτός δέχθηκε, αποκτώντας μέσα σε ελάχιστες μέρες... 100.000 φίλους!

«Η προώθηση της βίας και η ανάρτηση απειλητικών μηνυμάτων δεν είναι αποδεκτή στο Facebook», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του site, προσθέτοντας ότι «θα αναλάβουμε άμεση δράση ενάντια σε αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου, οι οποίες αποτελούν σαφείς απειλές κατά συγκεκριμένων ατόμων». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς γεγονότος: χιλιάδες άνθρωποι από την Ιταλία – και όχι μόνο – προσέτρεξαν να «υποστηρίξουν» στο Facebook τον Massimo Tartaglia.

«Είμαστε μια τεράστια ομάδα, ωστόσο πόσος χρόνος μας απομένει;» ρωτούσε ένας χρήστης στην ιστοσελίδα. Άλλος χρήστης απαντούσε: «Σίγουρα ελάχιστος χρόνος... Ωστόσο δείξαμε όλοι μας ότι στεκόμαστε δίπλα στον Massimo και υποστηρίζουμε την πράξη του». Και πράγματι, λίγες ώρες αργότερα η εν λόγω ιστοσελίδα ήταν πλέον... παρελθόν, καθώς οι υπεύθυνοι διαχείρισης του Facebook έλαβαν την απόφαση να κλείσουν την ιστοσελίδα, με τη δικαιολογία ότι το περιεχόμενό της προωθούσε ξεκάθαρα τη βία.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη δυσάρεστη «επαφή» του Facebook με την ιταλική δικαιοσύνη. Τις περασμένες εβδομάδες η εταιρία αναγκάστηκε να μπλοκάρει την πρόσβαση σε διάφορα γκρουπ που είχαν διαμορφωθεί στο Facebook, με τίτλους όπως «Ας σκοτώσουμε τον Berlusconi». Η αντίδραση των κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν άμεση και ιδιαίτερα έντονη, καθώς υποστήριξαν ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι παντελώς απαράδεκτο να υφίστανται σαφείς και επιθετικές απειλές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, υπήρξαν και προτάσεις για δημιουργία αυστηρότερης νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέπει στις ιταλικές αρχές να ελέγχουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το περιεχόμενο κοινωνικών δικτύων στο Internet και να επιβάλουν τους αντίστοιχους περιορισμούς.

Ο ίδιος ο Berlusconi αναμένεται να περάσει μία ακόμα νύχτα στο νοσοκομείο, πριν του δοθεί η άδεια από τους αρμόδιους ιατρούς να επιστρέψει σπίτι του. Ωστόσο, παρά τις ομόφωνες δηλώσεις αποτροπιασμού του πολιτικού κόσμου, τόσο στην Ιταλία, όσο και διεθνώς, η «λαϊκή» αντίδραση που ξέσπασε στο ίντερνετ και εκδηλώθηκε μέσω του Facebook σίγουρα δε μπορεί να αγνοηθεί. Μηνύματα απαράδεκτης ωμής βίας; Ή «αντίσταση» της νεολαίας σε έναν ηγέτη που απογοητεύει καθημερινά τους πολίτες της χώρας του; Το debate ξεκίνησε και σίγουρα η απάντηση δεν είναι τόσο απλοϊκή όσο οι ιταλικές αρχές θέλουν να πιστεύουν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου