Την ίδια στιγμή, ανοικτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με μαθητές είχε χθες η υπουργός στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Παιδείας.
«Και πρέπει και θα ληφθούν μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο», απάντησε η κα.Διαμαντοπούλου, ανοίγοντας εμμέσως το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Επεσήμανε παράλληλα ότι υφίσταται επί του εν λόγω ζητήματος ανοικτός διάλογος στο διαδίκτυο, στον οποίο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης.
Ταυτόχρονα,ειδική μνεία έγινε στο ζήτημα της αναγνώρισης της νόμιμης λειτουργίας των κολεγίων, με τη ρητή διατύπωση της υπόσχεσης της υπουργού ότι τα εν λόγω ιδρύματα θα λάβουν άδεια λειτουργίας το αργότερο μέχρι την άνοιξη, καθώς αυτό επιβάλλεται από τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε., τις οποίες η χώρα μας οφείλει να σεβασθεί. Σχολιάζοντας, από την άλλη, τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε 40 κολέγια πριν τις εκλογές, εξήγησε ότι η ακύρωσή τους ήταν αναγκαία, καθώς αυτές ήταν παράνομες, αφού – μεταξύ άλλων – προσέκρουαν και σε σχετικές κοινοτικές διατάξεις.
Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα κολέγια που βρίσκονται στην Ελλάδα και συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, η κα.Διαμαντοπούλου δεσμεύθηκε να προβεί άμεσα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι για το εν λόγω ζήτημα η Ελλάδα καταδικάστηκε τελεσίδικα τον Ιούνιο του 2009 λόγω της μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ από τις 15 Ιανουαρίου θα «πληρώνει» πρόστιμο για κάθε ημέρα μη προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο.
Διαμαντοπούλου – μαθητές: συζήτηση εφ’ όλης της ύλης
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην υπουργό παιδείας και σε μαθητές του 4ου Λυκείου Γαλατσίου, με σύνθημα «Ο λόγος στους μαθητές και στους νέους». «Οι δεκαεξάρηδες δεν έκαναν απλώς ερωτήσεις σήμερα», δήλωσε αμέσως μετά η υπουργός Παιδείας, «έθεσαν την ατζέντα των αλλαγών στην Παιδεία και αυτό ήταν το πιο σημαντικό», σχολιάζοντας ότι είχαν «ωριμότητα και αντίληψη της πραγματικότητας». Οι μαθητές έθιξαν το σύνολο των προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης, από τις ελλείψεις και τα μαθησιακά αδιέξοδα, μέχρι το κάπνισμα μαθητών-καθηγητών στο σχολείο, τις παρατηρήσεις για το ντύσιμο και τον ψυχολόγο που δεν υπάρχει.
Το σημαντικότερο ζήτημα, ωστόσο εγείρεται από την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αφορά το ρόλο που η αστυνομία καλείται να διαδραματίσει απέναντι στους νέους. «Η Αστυνομία είναι για να μας προστατεύει και πέρυσι χάσαμε την εμπιστοσύνη μας», σχολίασαν οι μαθητές, ενώ η κα.Διαμαντοπούλου απάντησε ότι «την εμπιστοσύνη τη χτίζουμε μέρα με τη μέρα. Δεν έχουμε το δικαίωμα αυτά τα παιδιά να βγαίνουν στην κοινωνία χωρίς εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τους θεσμούς». «Εμείς βγήκαμε στους δρόμους όχι για να καταστρέψουμε, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε», ανταπάντησαν οι μαθητές, ενώ η κα.Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι «η 6η Δεκεμβρίου ήταν μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία. Η ελληνική κοινωνία αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά η βία που ξέσπασε αργότερα ξεπέρασε τα όρια και τελικά στράφηκε κατά της κοινωνίας».
ΣΧΟΛΙΟ: Τα κολέγια είναι γεγονός φίλοι μου, ήταν σίγουρο πως δεν επρόκειτο η κυβέρνηση να στραφεί αντίθετα τους. Το κύριο μέλημα είναι αυτοί οι διάλογοι της Διαμαντοπούλου να μη μείνουν εκεί, και η δημόσια παιδεία να αλλάξει απο την ρίζα. Τώρα για άσυλο... άμα γίνει ανοικτός διάλογος στο διαδίκτυο θα έχουμε πολλά μα πολλά να πούμε και να δούμε! Προσωπικά, πιστεύω πως είναι ζήτημα ετών να καταργηθεί, πιο δύσκολα θα καταργηθεί μόνο σε περιπτώσεις κάποιων Πανεπιστημίων. Ας πούμε στο Πολυτεχνείο, πως καταργείς το άσυλο στο πολυτεχνείο;;... ΠΟΛΥ δύσκολα... Μα ΠΟΛΥΥΥΥΥ δύσκολα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου