12/12/09

Ανοικτή σε «συγκεκριμένες δράσεις» για το άσυλο η υπ. Παιδείας

Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο γενικό καθεστώς που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει η γενική συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η περιφρούρηση του ασύλου να γίνει πραγματικότητα».

Η υπουργός ανέφερε ορισμένες από τις «συγκεκριμένες δράσεις»: «να καταγραφούν οι χώροι ασύλου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, να μην υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι από ιδιώτες στα πανεπιστήμια, να λειτουργεί άμεσα πρυτανική εφημερία και εν πάση περιπτώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τους τρόπους περιφρούρησής τους, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς παρεκτροπές». «Είμαι διατεθειμένη να στηρίξω οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους φοιτητές να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησής τους, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πανεπιστήμιο.

Ακόμα, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στο νέο ρόλο του υπουργείου Παιδείας με τις νέες αρμοδιότητες που περιέλαβε και οι οποίες έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Έθεσε το περίγραμμα, όπως είπε, ενός νέου πλαισίου πανεπιστημίων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με χωροταξική αναδιάρθρωση και αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά με τις δυσλειτουργίες του νόμου πλαισίου που της έθεσαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων για αυτές και έδωσε δυο παραδείγματα: Όλα τα πρακτικά των εκλεκτορικών σωμάτων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ ο στόχος είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος. Τέλος, η υπουργός ενημέρωσε τους πρυτάνεις και για το θέμα των κολεγίων, κάνοντας λόγο για τη θέσπιση του Κέντρου Πιστοποίησης για να προχωρήσει και η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Μάνθος είπε ότι: «δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός Παιδείας όσον αφορά το άσυλο. Το άσυλο δεν έχει πρόβλημα ως ιδέα, αλλά πάσχει η εφαρμογή του».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Ανδρέας Τρούπης, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία του παραπάνω πανεπιστημίου για το επόμενο χρονικό διάστημα, είπε ότι δεν ετέθη το θέμα του ασύλου, αλλά της ασυλίας. Και τόνισε, ότι κάθε φορά που θα υπάρχει επαφή με κάποια Αρχή, αυτή η επαφή θα μπαίνει στο διαδίκτυο.

Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Μουντζούρης, πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τόνισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται Σύνοδος σε χώρο πανεπιστημίου έστω και αποκεντρωμένο και αναφέρθηκε στη μικρή συγκέντρωση που είχαν οι φοιτητές έξω από το χώρο της Συνόδου, λέγοντας ότι ήταν μια ειρηνική διαδήλωση. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση παρέμειναν για λίγα λεπτά έξω από το χώρο που συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις και αποχώρησαν, κάτω από καταρρακτώδη βροχή.

Τέλος, οι πρυτάνεις παρέδωσαν στην κ. Διαμαντοπούλου τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μεταξύ αυτών, είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην επιλογή των φοιτητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου