11/12/09

Αυξάνονται οι χρήστες κοκαΐνης στην Ελλάδα

Αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης παρατηρείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά. Αύξηση παρουσιάζεται στους θανάτους από τοξικές ουσίες, στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που στην Αθήνα παρατηρείται μείωση.

Tο 4% των χρηστών που κατέφυγαν πέρυσι σε μονάδες απεξάρτησης, είχαν ως κύρια ουσία χρήσης την κοκαΐνη, ποσοστό κατά τρεις φορές αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2002 (1,4%). Η ηρωίνη εξακολουθεί ωστόσο να είναι η κύρια ουσία εξάρτησης, με περισσότερους από 20.000 χρήστες σε ολόκληρη τη χώρα. Εξαρτημένοι από ηρωίνη δήλωσαν το 85% των χρηστών που απευθύνθηκε σε κάποια υπηρεσία για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε δείγμα περίπου 10.000 εφήβων, το 12% δήλωσε ότι πειραματίζονται ή κάνουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, με το ποσοστό των αγοριών να είναι τριπλάσιο (18,1%) από αυτό των κοριτσιών (6,5%). Ιδιαίτερη αύξηση εμφανίζεται στο διάστημα 2003-2007 στον πειραματισμό με τις ουσίες στα αγόρια, με το ποσοστό από 13,6% να φτάνει το 18,1% που προαναφέρεται.

Την ίδια χρονική περίοδο, το 42,7% από τους ερωτηθέντες μαθητές θεωρούν επικίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης. Με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η αντίληψη επικινδυνότητας για τη δοκιμή κάνναβης - από 50% στις ηλικίες 13-14 ετών σε 37% στην ηλικία 17-18 ετών.

Ένα ποσοστό 10%-15% δηλώνει άγνοια σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ecstacy και αμφεταμίνων. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών στους μαθητές, καταλαμβάνοντας την 27η θέση μεταξύ 37 ευρωπαϊκών χωρών.

Oι επιστήμονες έχουν καταγράψει αύξηση στον «γηράσκοντα πληθυσμό» των χρηστών, στοιχείο που θεωρείται θετικό, αφού σημαίνει ότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των εξαρτημένων.

Θετικό εύρημα αποτελεί η μείωση της ενέσιμης χρήσης, όπως χαμηλός εμφανίζεται να παραμένει και ο επιπολασμός του HIV μεταξύ των ενεργών χρηστών αλλά υψηλός ο επιπολασμός της ηπατίτιδας.

Θάνατοι


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 2008 αναφέρθηκαν 209 θάνατοι από χρήση τοξικών ουσιών, από τους οποίους οι 111 επιβεβαιώθηκαν με τις απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις. Το 2007 είχαν αναφερθεί 253 θάνατοι, από τους οποίους επιβεβαιώθηκαν οι 205.

Το 2008, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 51 αιφνίδιοι θάνατοι έναντι μόλις 7 στην Αθήνα, και 53 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2007 καταγράφηκαν 75 θάνατοι στη Θεσσαλονίκη έναντι 50 στην Αθήνα και το 2006 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Θεσσαλονίκη ήταν 62 ενώ στην Αθήνα 102. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2000 είχαν καταγραφεί 200 θάνατοι από χρήση τοξικών ουσιών στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαν καταγραφεί μόλις 49.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αύξηση στα θανατηφόρα περιστατικά χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη, στην απουσία δομών και υπηρεσιών μείωσης της βλάβης. Ο διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) κ. Στεφανής δήλωσε ότι πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για τα εντοπιστούν τα αίτια του μεγάλου αριθμού θανάτων στη Θεσσαλονίκη.

Σε αναμονή...

Aπό τους 20.181 χρήστες ηρωίνης σε ολόκληρη τη χώρα, οι 5.261 περιμένουν στις λίστες του OKANA, προκειμένου να ακολουθήσουν πρόγραμμα υποκατάστασης. Οι λίστες αναμονής για τους χρήστες που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα βουπρενορφίνης, παραμένουν μεγάλες, με τους χρήστες που περιμένουν να είναι διπλάσιοι από όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα (περίπου 7.000).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου