21/12/09

Έφυγε απτη ζωή ο Χρήστος Λαμπράκης..

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 75 ετών ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Χρήστος Δ. Λαμπράκης, ο οποίος νοσηλευόταν στο Ωνάσειο τον τελευταίο καιρό. Ο κ. Λαμπράκης υπέστη λοίμωξη, ύστερα από την τοποθέτηση μηχανικής καρδιάς λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ο Χρήστος Δημητρίου Λαμπράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία. Εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» και από το 1954 διατέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Ταχυδρόμος». Το 1957, όταν πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του Δημήτρης Λαμπράκης, ανέλαβε τη Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Λαμπράκη ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 20 ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα. Από το 1970, όταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) έγινε ανώνυμη εταιρεία ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το 1991, ο Χ. Λαμπράκης δημιούργησε το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ενώ το 1997 άνοιξε τις ηλεκτρονικές θύρες του In.gr. Ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε επίσης το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, όπου διατελούσε Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής.

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ οι δραστηριότητες του Ομίλου επεκτείνονται με συμμετοχές στον κλάδο της τηλεόρασης, της έκδοσης βιβλίων και των τεχνικών βιβλιοπωλείων και στην ανάπτυξη και λειτουργία ιντερνετικών πυλών και τη διενέργεια ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω του Διαδίκτυου. Μεταξύ των εντύπων του ΔΟΛ συγκαταλέγονται οι εφημερίδες Βήμα, Τα Νέα, Αγγελιοφόρος, καθώς και τα περιοδικά Μarie Claire, Vita, Διακοπές, TV Zαπινγκ, Cosmopolitan, Αρχαιολογία κ.α. Ο ΔΟΛ δραστηριοποιείται επίσης στις Εκτυπώσεις μέσω της θυγατρικής IRIS, στη Διανομή Τύπου, μέσω της συμμετοχής του στο Πρακτορείο Διανομής «Άργος», στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και οπτικοακουστικών έργων, μέσω του Studio ATA, στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, μέσω του in.gr και του shop21.gr, στις εκδόσεις βιβλίων με τα «Ελληνικά Γράμματα» και στην πώληση βιβλίων με τον Παπασωτηρίου, στον τουρισμό με τα πρακτορεία Travel Plan και Eurostar.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Ωνάσειο, ο κ. Λαμπράκης είχε ενημερωθεί αναλυτικά σχετικά με το περιεχόμενο των συσκέψεων και διαβουλεύσεων για τη «νομή» της εξουσίας στον Οργανισμό στο απώτατο μέλλον. Με βάση τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, ανέφεραν πρόσφατα δημοσιεύματα, πιθανότερος διάδοχος για την προεδρία του ΔΟΛ φέρεται να είναι ο Σταύρος Ψυχάρης - μέτοχος εξάλλου με ποσοστό 25% στον Οργανισμό. Για τη δε θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου προορίζεται ο γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του «Βήματος» Γιάννης Πρετεντέρης. Ο κ. Πρετεντέρης φέρεται να χαίρει της εκτίμησης και του μεγαλομετόχου Βίκτωρα Ρέστη (17,6%), ο οποίος έχει θέση στο Δ.Σ. του ΔΟΛ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Τ. Γιαννίτσης, Π. Καψής, Τρ.Κουταλίδης, Γ.Μάνος, Στ. Νέζης, Γ.Παράσχης, Ν.Πεφάνης, Αντ.Τριφύλλης και Π.Ψυχάρης (υιός του Σταύρου).

Ο Χρήστος Λαμπράκης είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, καθώς είχε και στο παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα στο καρδιοαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα: Τον Οκτώβριο του 2000, εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα, η οποία είχε προσβάλει τη μιτροειδή βαλβίδα, ενώ ακολούθως είχε νοσηλευθεί και στο νοσοκομείο John Hopkins των ΗΠΑ αλλά και αλλού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου