Στο μέλλον, η «Αλληλεγγύη» θα ονομάζεται «Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Φιλανθρωπίας Αλληλεγγύης και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΑΦΦΕΣ), ενώ θα συγχωνευθεί με την αναπτυξιακή εταιρεία της εκκλησίας «ΣΥΜΕΑΝ». Το λογότυπο των συγχωνευμένων οργανισμών θα φέρει «το επιστέγασμα ενός ναού, δηλαδή έναν τρούλο με τον σταυρό του».
Ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών κ. Αντ. Ζαμπέλης, παρουσίασε την εισηγητική έκθεση για τις αλλαγές στη δομή της οργάνωσης, στα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Όπως διευκρίνισε, στόχος των αλλαγών «είναι η οργανωτική αναδιάταξη και με την αλλαγή του προσανατολισμού και της αποστολής. Έτσι, αφενός αντιμετωπίζονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα σωρευμένα οικονομικά προβλήματα και η αρνητική εικόνα των δύο αυτών οργανισμών και αφετέρου ορίζεται η νέα αφετηρία οργάνωσης της προσφοράς κοινωνικού έργου από την Εκκλησία της Ελλάδος».
Στην οικονομοτεχνική μελέτη που κατέθεσε ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών δηλώνει ότι σκοπός του νέου οργανισμού θα είναι «η αποτελεσματική υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από ευρωπαϊκούς (π.χ. ΕΣΠΑ), από εθνικούς (π.χ. ΥΔΑΣ), από εκκλησιαστικούς (π.χ. μητροπόλεις) και από ιδιωτικούς (π.χ. χορηγίες) πόρους».
Ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κ. Ζαμπέλης, προτείνει ακόμη να υπογραφούν προγραμματικές συμφωνίες με τις 81 μητροπόλεις, τις 491 μονές, τους 7.790 ναούς και τα περίπου 4.500 ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα και σχολεία που υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Ζαμπελής σημείωσε ότι «ο ΑΦΦΕΣ υπολογίζεται να αρχίσει τη λειτουργία του με μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ από τους μετόχους (Διαρκή Ιερά Σύνοδο). Υπολογίζεται επίσης ετήσια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά δύο εκατομμύρια ευρώ».
Πρόσθεσε επίσης ότι «με εύστοχες παρεμβάσεις μας τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσουν την κατά 50% τουλάχιστον χρηματοδότηση της λειτουργίας της εταιρείας από ευρωπαϊκούς και από εθνικούς πόρους, ως ποσοστό διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που θα αναλάβει να υλοποιήσει, υπολογιζόμενο στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού τους, ήτοι σε εισροή ποσού της τάξεως τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια της πενταετίας».
Το Βήμα
ΣΧΟΛΙΟ: Είναι θετικό που υπάρχει η διάθεση η "Αλληλεγγύη" να αλλάξει, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια ποσά απο ανθρώπους της εκκλησίας, καθώς και για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τις επιδοτήσεις και όλα τα άλλα.... Ελπίζω ο Αρχιεπίσκοπος να έχει γνώση τι γίνεται και όλη αυτή η αλλαγή να έχει αντίκρυσμα στην κοινωνία. Να αγκαλιάσει η εκκλησία την κοινωνία και να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου