Πρόκειται άραγε για τέχνασμα του μάρκετινγκ ή για πραγματική οικολογική ανησυχία; Δύσκολο να πει κανείς, αφού οι κατασκευαστές των προφυλακτικών δεν αποκαλύπτουν τη σύνθεση των υλικών τους. Η ιστορία του βιολογικού προφυλακτικού άρχισε πριν από μερικά χρόνια στη Σουηδία με την RFSU, μια Ένωση για τη σεξουαλική εκπαίδευση. Ήταν ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με την παραγωγή «φυσικών» προφυλακτικών- τα Νam Νam (με φράουλα), τα Βirds΄n΄Βees (χρώματος πράσινου), τα Μamba. Μπορεί κανείς να τα βρει στο Ίντερνετ αλλά και σε φαρμακεία.
Ποια είναι όμως η διαφορά των «πράσινων» προφυλακτικών της RFSU από τα κλασικά προφυλακτικά; Η μάρκα υπόσχεται ότι τα προφυλακτικά της είναι από αγνό φυτικό λατέξ, κάτι που, ειρήσθω εν παρόδω, ισχύει για όλα τα προφυλακτικά, εκτός από εκείνα από πλαστικό (πολυουρεθάνη), τα οποία απευθύνονται σε όσους είναι αλλεργικοί στο λατέξ. Αντίθετα όμως από τα παραδοσιακά, η επεξεργασία των οποίων γίνεται με χημικά προϊόντα, τα προφυλακτικά της RFSU δεν περιέχουν παρά φυσικές πρόσθετες ουσίες. Δηλαδή η εταιρεία χρησιμοποιεί φυσικά λιπαντικά και συντηρητικά; Αν υπάρχουν, δεν διευκρινίζει ποια.
Εκτός από τα «πράσινα», υπάρχουν πλέον και τα «ηθικά» προφυλακτικά, τα οποία διαφημίζονται ως προϊόντα «ηθικού εμπορίου». Η βρετανική μάρκα French Letter έχει λανσάρει από πέρυσι προφυλακτικά κατασκευασμένα στη Γερμανία, η πρώτη ύλη των οποίων προέρχεται από παραγωγούς καουτσούκ της Νότιας Ασίας που συμμετέχουν στη συμφωνία Fair Deal Τrading, η οποία τους εξασφαλίζει αξιοπρεπείς τιμές για το προϊόν τους. Επίσης η French Letter συσκευάζει «με το χέρι» τα προϊόντα της όχι στο συνηθισμένο τετράγωνο κουτάκι, αλλά σε μικρά σακουλάκια με ζωηρά χρώματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να περιέχουν τσάι. Με τη συσκευασία αυτή στοχεύει στις γυναίκες, επειδή «αντιλαμβανόμαστε πως συχνά οι γυναίκες είναι αυτές που τα αγοράζουν», λέει στη «Λιμπερασιόν» ο Μάρτιν Μπάκλεϊ, διευθυντής της εταιρείας.
Από το έντερο στο καουτσούκ
Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ του προφυλακτικού είναι το τυφλό έντερο του αρνιού. Η χρήση του για την αποφυγή της σύλληψης ανάγεται στην αρχαιότητα και μεταδόθηκε από τους Έλληνες στους Ρωμαίους. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η γαλλική εταιρεία αδιάβροχων Μacintosh άρχισε να παράγει προφυλακτικά από καουτσούκ. Τουλάχιστον όμως έως τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν αγόραζε κάποιος προφυλακτικό ήταν σαν να αγοράζει κάποιο παράνομο προϊόν- η διακίνηση γινόταν στις πίσω αίθουσες των μπαρ και των μπιλιαρδάδικων. Μετά τον Πόλεμο, ο Νεοϋορκέζος κατασκευαστής Μερλ Γιανγκς λανσάρισε το Τrojan, στο πακέτο του οποίου εικονίζεται «μια τρωική περικεφαλαία, σύμβολο της συνετής αρρενωπότητας», γράφουν οι Μπεατρίς Φοντανέλ και Ντανιέλ Βολφρόμ στο βιβλίο τους «Μικρή ιστορία του προφυλακτικού» που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο στη Γαλλία (Εκδ. Stock). Η Τrojan άντεξε ακόμη και στο Μεγάλο Κραχ του 1929 και το 1937 πούλησε στις ΗΠΑ 500 εκατ. προφυλακτικά. Η βρετανική ομόλογός της, η Durex (από τις λέξεις «durability, reliability, excellence», δηλαδή «αντοχή, αξιοπιστία, υπεροχή»), κατέκλυσε αργότερα την αγορά. Σήμερα η Durex αντιπροσωπεύει το 35% της παγκόσμιας αγοράς σε 150 χώρες.
Κάθε χρόνο παράγονται στον κόσμο 15 δισ. προφυλακτικά, των οικολογικών περιλαμβανομένων.
Σε αριθμούς
98%
των προφυλακτικών κατασκευάζονται από φυσικό λατέξ, τα υπόλοιπα από πολυουρεθάνη για τους αλλεργικούς στο λατέξ 35%
της παγκόσμιας αγοράς προφυλακτικών κατέχει σήμερα η Durex 15 δισ.
προφυλακτικά παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο 18,6
δισ. προφυλακτικά θα χρειάζονται το 2015 οι αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με μα μελέτη
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου