19/11/09

Whatever Works

Στην νέα ταινία του Woody Allen, επιστρέφουμε στην αγαπημένη του πόλη, τη Νέα Υόρκη καθώς και στο αγαπημένο μας και μοναδικό σκηνοθετικό του στυλ, για να παρακολουθήσουμε τον κεντρικό ήρωα Boris Yellnikoff, έναν ιδιοφυή επιστήμονα ειδικό στην κβαντική μηχανική να γκρινιάζει και να δυσανασχετεί για ολόκληρο τον κόσμο σε όποιον τον ακούει, ακόμη και στο κοινό! Μετά το διαζύγιό του, ο Boris συναντά μια νεαρή κοπέλα από το Μισσισιπή, τη Melodie, που, αφού έφυγε από το σπίτι της και δεν έχει μέρος να μείνει, φορτώνεται στον μοναχικό και κακότροπο 61χρονομέχρι να βρει σπίτι και δουλειά. Αισθήματα αναπτύσσονται ανάμεσά τους ώσπου τελικά παντρεύονται. Τα πράγματα θα αλλάξουν όμως όταν οι γονείς της κοπέλας θα επιστρέψουν..


Καλογυρισμένη ταινία με πολλά στοιχεία από τα παλαιότερα σενάρια του Woody Allen, αρκετές ανατροπές και κωμικές καταστάσεις, ώστε να είναι ένα ευχάριστο φιλμ και για το ευρύτερο κοινό. Η όλη σύλληψη έγινε άλλωστε το 1970 αλλά παραμερίστηκε· ύστερα από 30 χρόνια αναπροσαρμόστηκε ελάχιστα για να συνάδει με την εποχή. Αναλύονται θέματα θρησκείας, ζωής και θανάτου, τέχνης, κοινωνικής αντίληψης από πολλές οπτικές γωνίες: του ελπιδοφόρου νέου, του απογοητευμένου ηλικιωμένου, των μπερδεμένων μεσηλίκων που καταπιέζονταν σε όλη τους τη ζωή αλλά τελικά βρίσκουν το δρόμο τους..

Καλή η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, συμπαθητικές και οι ερμηνίες, καλός και ο διάσημος στην σκηνή του stand-up comedy Larry David. Θα προτιμούσαμε όμως τον ίδιο τον Allen στον πρωταγωνιστικό ρόλο, για τη νευρικότητα, τη διάνοια, την απαξίωσή του για τον κόσμο, χαρακτηριστικά που πλέον έχουν δημιουργήσει έναν κλασικό κινηματογραφικό χαρακτήρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου