4/11/09

Ψηφιακή TV,ADSL & Top Products για το 2009

Με μικρή καθυστέρηση σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις κυριότερες εξελίξεις στον αγορά τηλεπικοινωνιών. Νέα προγράμματα συμβολαίων για τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ADSL συνδέσεις για τον ΟΤΕ, πιέσεις από την ευρωπαική επιτροπή για την ψηφιακή τηλεόραση και πολλά μικρά νέα για κατασκευαστές και μοντέλα κινητών. Καλή ανάγνωση.


* Η απάντηση της Cosmote σε WIND XL και Vodafone Unlimited δεν άργησε. Τα νέα απεριόριστα προγράμματα από την θυγατρική του ΟΤΕ, “Cosmote Απεριόριστα”, είναι διαθέσιμα. Σιγά σιγά πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και οι προσφορές θα γίνουν πιο ελκυστικές.

* Η Ευρωπαϊκή Ένωση με έγγραφο της ζητά την επίσπευση λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης. Η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή παροτρύνει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην υιοθέτηση συστήματος επίγειων ψηφιακών μεταδόσεων που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση 4/5 του αναλογικού ραδιοφάσματος. Το αναλογικό φάσμα θα είναι σε θέση να διατεθεί για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 3ης(3G) και 4ης(4G) γενιάς. Για τις κινητές επικοινωνίες τα πλεονεκτήματα θα είναι πολλαπλά και θα επικεντρωθούν στην ταχύτητα μετάδοσης και τον όγκο δεδομένων. Για την Ελλάδα η μετάβαση στην χρήση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος θα γίνει σταδιακά (παράλληλα με την εκπομπή αναλογικού) και πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, έως το 2012.

* Η τιμή των 32 ευρώ/μήνα είναι αρκετά ελκυστική. Νέες προοπτικές δημιουργεί στην αγορά ADSL η νέα πρόταση Tellas για υπηρεσίες double play Τellas Double Play No Limit. H On απάντησε με νέο πρόγραμμα που προσφέρει μειωμένο πάγιο για τους πρώτους 4 μήνες. Σύντομα αναμένουμε τις απαντήσεις και των υπόλοιπων παρόχων.

* O OTE ξεπέρασε τις 1.000.000 συνδέσεις ADSL στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας η διεισδυτικότητα (OTE και LLU) αγγίζει τα 17,5%. O όμιλος συνεχίζει να επενδύει πολλά στο Connx-TV που σταδιακά ενισχύει την θέση του στην ελληνική αγορά. Οι προβλέψεις για τα οικονομικά της εταιρείας αναφέρουν μείωση καθαρών κερδών της τάξης του 18%, κάτι που στο Μαρούσι γνωρίζουν και κινούνται ανάλογα για να το αντιμετωπίσουν. Αιτίες η μείωση των εσόδων στην κινητή (Cosmote)και η σταδιακή απώλεια χρηστών σταθερής τηλεφωνίας(LLU)

* H Sony-Ericsson παρουσίασε το αναμενόμενο Xperia X10 το πρώτο κινητό της εταιρίας με λειτουργικό Google Android. Δείτε το σχετικό review εδώ. Βίντεο με την παρουσίαση από στέλεχος της Sony-Ericsson.

* Τα πέντε καλύτερα κινητά σύμφωνα με το CNET εδώ.

* Εγκρίθηκε από την Ρουμανική αρχή ανταγωνισμού η εξαγορά της Zapp(Telemobil) από την Cosmote. Τον Ιούνιο η ελληνικής εταιρία κινητής τηλεφωνίας υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς έναντι 65 εκατ. ευρώ. Βασικό κίνητρό για την εξαγορά της Ρουμανικής Zapp ήταν η κατοχή άδειας 3G που η θυγατρική του OTE δεν είχε μπορέσει να αποκτήσει.

* Μετά από αναμονή 2 ετών η Κίνα έδωσε το πράσινο φως για την διάθεση του i-phone. China Unicom θα διαθέσει συσκευή στην μεγαλύτερη παγκόσμια συνδρομητική βάση. Δείτε μερικές φωτογραφίες εδώ.

* Τα 100 καλύτερα προϊόντα του 2009 σύμφωνα με το PC World. Ξεχωρίζουμε : The App Store (#1), Palm Pre(#14), HTC hero(#21) και Apple i-phone 3GS(#27).

* Σε Γερμανία και Ιταλία θα κυκλοφορήσει το Motorola MILESTONE. Ο αμερικάνικος κατασκευαστής επιστρέφει με μια άκρως ελκυστική συσκευή με λειτουργικό Android. Η μάχη για τα μερίδια αγοράς είναι σε πλήρη εξέλιξη.

* Στα τέλη του Σεπτέμβρη 2010 η Nokia θα σταματήσει την λειτουργία της online gaming πλατφόρμας N-Gage. Οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες από το application store της εταιρίας Ovi Store.

* H Samsung επενδύει για την δημιουργία παιχνιδιών (Mobile Games) για να εμπλουτίσει τις συσκευές της. Παράλληλα, η μητρική εταιρία σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 18% στο γ’ τρίμηνο του 2009.

* Η LG Electronics σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της. Η θυγατρική Mobile Communication Company (κινητά LG) διέθεσε 32 εκατ. κινητές συσκευές με αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 32%.

* Κινητό τηλέφωνο για παιδιά με πλήκτρο έκτακτης ανάγκης(SOS).

* Δείτε τα καλύτερα i-phone applications για web designers εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου