30/11/09

Παίξτε Pac-Man με το …αμάξι σας

Tα κλασικά συστήματα πλοήγησης και οι συναφείς εφαρμογές για smartphones είναι κατά κανόνα πανάκριβα. To Waze έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, καθώς πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή πλοήγησης που ενημερώνεται από ένα κοινωνικό δίκτυο.Με το Waze η πλοήγηση στους δρόμους γίνεται μέσω χαρτών οι οποίοι παρέχονται από τους ίδιους τους χρήστες. Συγκεκριμένα το Waze καταγράφει τους δρόμους που ακολουθούν οι χρήστες για να πάνε στον προορισμό τους και στη συνέχεια φτιάχνει, με βάση αυτά τα στοιχεία, τις προτεινόμενες διαδρομές.


Επιπλέον η εφαρμογή μετρά την ταχύτητα του οδηγού και μπορεί να εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση κυκλοφορίας, δίνοντας παράλληλα συμβουλές σε άλλους οδηγούς που πρόκειται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.

Μόλις ένας οδηγός μπει σε μια περιοχή που δεν έχει καταγραφεί, τότε η εφαρμογή μετατρέπεται σε ένα είδος Pac Man: ενώ χαρτογραφείται η νέα περιοχή, το εικονίδιο ενός αυτοκινήτου "τρώει" κερασάκια στο στιλ του Pac Man, καταγράφοντας πόντους και δίνοντας στον οδηγό τα εύσημα της κοινότητας για τις προσπάθειες του.

Η δυσκολία αυτού του "Crowd-Sourcing" σκεπτικού, είναι να επιτευχθεί μια κρίσιμη μάζα χρηστών που θα βοηθήσει να χαρτογραφηθεί όλη η περιοχή χωρίς να υπάρχουν κενά. Και επειδή το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν δεν είναι άσχημη ιδέα να το δοκιμάσει κανείς.

Το Waze διατίθεται σε εκδόσεις για τα Android, iPhone, Windows Mobile, Symbian και άλλες συσκευές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου